Tammikuisia kesälintuja

Keskiviikkona 10.1.2018 palasin takaisin Utöhön, Outi jäi mantereelle toimittamaan asioita. Sää oli puolipilvinen, meri likimain tyven (!) ja lämpöä Utössä 2 astetta. Mantereen sumu vaihtui jo ennen Nötötä erinomaiseksi näkyvyydeksi. Nauvon kaffen & kaupan jälkeen ajo liukkaassa kelissä Pärnäisiin, jossa laivaan saapui niukahkosti väkeä. Jurmoon oli matkalla lintureissulle Jorma Hellsten. Matkalla näkyi useita riskilöitä, 3 laulujoutsenta ja muutama merikotka. Utöhön saavuttiin klo 15 aikoihin – tavarat sisälle, kaukoputki föliin ja runsaan puolen tunnin staiji tuotti mm. tp-riskilän, noin 110 merisirriä Bådanilla komeassa parvessa ja pihallamme 15 tilheä plus Kobbanilla huuhkaja vakipaikallaan. Saaressa oli paikalla lintureissulla Tapani Aarnio.

RAUTIAINEN VIIHTYY EDELLEEN SAUNAMME YMPÄRISTÖSSÄ

RAUTIAINEN VIIHTYY EDELLEEN SAUNAMME YMPÄRISTÖSSÄ

Torstaina 11.1.2018 oli lähes koko päivän tiheää sumua, näkyvyys vain 200-400 m. Iltapäivällä hetken näkyi merelle ja tietysti heti pieni meristaiji, muuten saaren komppausta Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lämpötila oli nollassa ja itätuulta 4-7 m/s. Nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 4 lapasotkaa, länsipuolen luodoilla 16 merisirriä ja saaressa sekä taivaanvuohi että jänkäkurppa. Muita havaintoja olivat mm. punarinta, peukaloinen, 2 punakylkirastasta, laulurastas, 2 niittykirvistä itärannalla, vuorihemppo edelleen kylällä, 3 tundraurpiaista, 3 peippoa ja 2 tilheä.

AINAKIN 2 PUNAKYLKIRASTASTA YRITTÄÄ TALVEHTIA SAARESSA

AINAKIN 2 PUNAKYLKIRASTASTA YRITTÄÄ TALVEHTIA SAARESSA

Perjantaina 12.1.2018 oli pilvistä ja melko heikkoa (4-7 m/s) eteläkaakkoista tuulta, pakkasta 1 aste. Koska merivesi on täällä vielä +4-asteista niin jonkin verran oli väreilyä merellä, mutta ei pahan häiritsevää – staijasin pari tuntia taas kovin tyhjää merta. Mainittavia olivat 12 laulujoutsenta, 3 tukkakoskeloa, 3 lapasotkaa, alli ja nyt noin 90 merisirriä Bådanilla. Saarikierros, Enskäriä lukuun ottamatta, tuotti jälleen mukavia talvilajeja: laulurastas, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, punarinta, rautiainen (saunallamme) ja tundraurpiainen. Lisäksi näkyi taivaanvuohi ja 2 vierekkäin lentoon lähtenyttä jänkäkurppaa – tiedän nyt paikan aika tarkasti, jotta voin sen tulevina päivinä kiertää ja antaa kurppien olla rauhassa… Tapani Aarnio lähti aamulaivalla Jurmoon.

LUOTOKIRVINEN OLI TÄNÄÄN KESNÄSIN RANTAKIVILLÄ

LUOTOKIRVINEN OLI TÄNÄÄN KESNÄSIN RANTAKIVILLÄ

Lauantaina 13.1.2018 jatkui pilvinen ja heikkotuulinen (etelä 4-7 m/s) sää, lämpötila oli nollassa. Staijia aamulla (luotsiasemalla) tunti ja iltapäivällä majakalla puolisen tuntia, lisäksi kiersin saaren Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä mainittavia olivat 2 laulujoutsenta, naurulokki, Bådanilla 55 merisirriä, 2 allia, edelleen 3 lapasotkaa Fladanilla ja iltapäivällä Pattskärin eteläkärjestä löytyneet 3 naaraspukuista allihaahkaa. Stellerit ruokailivat rantaviivassa ahkerasti sukellellen ja viipyivät paikalla parikymmentä minuuttia, kunnes uivat saaren taakse piiloon. Vaikka allihaahkat ovat vähentyneet on Utössä viimeisen 11 vuoden aikana laji nähty yhtä lukuunottamatta joka vuosi, useimmiten juuri talvella. Saarikierroksella näkyi mm. niittykirvinen, punakylkirastas, peukaloinen, rautiainen, 2 tundraurpiaista, 2 tilheä ja jänkäkurppa, joka ponkaisi lentoon yli 20 metriä eilisestä paikasta – täytynee kiertää paikka vielä kauempaa…

TAMMIKUUN NIUKAT VALOT EIVÄT TARJONNEET SKARPPEJA JÄNKÄKURPPAKUVIA SAAREN PARISTA YKSILÖSTÄ

TAMMIKUUN NIUKAT VALOT EIVÄT TARJONNEET SKARPPEJA JÄNKÄKURPPAKUVIA SAAREN PARISTA YKSILÖSTÄ

Sunnuntai 14.1.2018 oli edelleen pilvinen, lämpöä 1 aste, mutta lähestyvä matalapaine hiljalleen voimisti etelälounaista tuulta, tänään 6-10 m/s. Staijia tunti majakalla ja sen jälkeen itäosan sekä kyläalueen kierros hiljaisessa saaressa. Väkeä on niukasti paikalla, turistejakin vain pari. Mainittavia havaintoja olivat mm. 3 lapasotkaa edelleen, naurulokki, taivaanvuohi ja Bådanilla noin 60 merisirriä. Muita mm. laulurastas, 2 punakylkirastasta, 12 räkättiä, 2 tundraurpiaista, edelleen 2 niittykirvistä ja rautiainen. Vuorihemppoa ei ole enää muutamaan päivään näkynyt, ehkä on lähtenyt saaresta.

RÄKÄTEILLE JA MUSTARASTAILLE MAISTUVAT NUMMEN OMENAT

RÄKÄTEILLE JA MUSTARASTAILLE MAISTUVAT NUMMEN OMENAT

PARI-KOLME TUNDRAURPIAISTA ON JÄÄNYT SAAREEN

PARI-KOLME TUNDRAURPIAISTA ON JÄÄNYT SAAREEN

Maanantaina 15.1.2018 lähdin mantereelle käymään. Etelätuuli oli voimistunut 15 m/s, taivas oli paksussa pilvessä ja lämpötila oli pudonnut 2 astetta pakkaselle. Ennen laivan lähtöä staijia puolisen tuntia luotsiaseman suojassa, mutta merellä ei näkynyt liikettä. Ruokinnallamme käväisi mm. tundraurpiainen. Saarikierros jäi nyt tekemättä – laivamatkalla pysähdyttiin vain Jurmossa, josta ajettiin suoraan Pärnäisiin. Autolla Turun kotiin, jossa Outi jo odottelikin.

mustarastas_08_Korppoo_12_17

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.