Kevättä pienin askelin

Keskiviikkona 28.3.2018 lähdimme aamulla Outin kanssa kohti Utötä, pysähtyen toki Nauvossa kaffella ja kaupassa. M/s Eivorille kertyi paljon väkeä kohta alkavan pääsiäisen takia, mm. paljon utöläisiä ja jurmolaisia. Sää oli pilvetön, länsituulta 5-6 m/s ja pakkasta -5 astetta. Jäiden takia laivamatka Utöhön kesti runsaat 6 tuntia, mutta päästiin sentään perille. Matkalla näkyi mm. 2 ylilentävää kurkea Bokullan luona – sulapaikoissa oli kuitenkin vähemmän lintuja kuin jokunen viikko sitten. Ilta Utössä kului kotihommissa, huomenna sitten taas linturetkeilyäkin. Tittosen Jouni ja Jarmo Koivisto lähtivät illansuussa mantereelle, Utöhön tuli kanssamme samalla kyydillä Juha Laaksonen.

PARI KURKEA MUUTTI LAIVAN LÄHELTÄ

PARI KURKEA MUUTTI LAIVAN LÄHELTÄ

BOKULLAN LOISTOLLE OLI KASAUTUNUT AHTOJÄÄTÄ

BOKULLAN LOISTOLLE OLI KASAUTUNUT AHTOJÄÄTÄ

Kiirastorstaina 29.3.2018 oli kaunis kevätpäivä kylmän pakkasyön jälkeen: pilvetöntä ja heikkoa (2-5 m/s) etelätuulta, lämpöä oli päivällä 2 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiasemalla ja koko saari kierrettiin. Mainittavia havaintoja mereltä ja muutolta olivat 2 harmaahaikaraa, 6 kurkea, 22 merihanhea, 10 metsähanhea, 2 laulujoutsenta, 900 tukkasotkaa, 7 lapasotkaa, 280 allia, 2 pilkkasiipeä, 29 ruokkia ja 73 riskilää. Länsipuolen luodoilla oli 12 merisirriä, itärannalla 3 töyhtöhyyppää, Enskärillä lehtokurppa ja saaressa saalisteli varpushaukka. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 2 kulorastasta, 4 laulurastasta, 3 peukaloista, punarinta, 2 niittykirvistä ja 2 pajusirkkua. Pikkulintupuoli on vielä kovin niukka yöpakkasten takia. Iltalaivalla saareen saapui paljon lisää väkeä, mm. Varesvuon Markus ja Lindrothin Minna, plus muita luontokuvaajia mm. Pekka Vainio kavereineen, Jari Hakala sekä Jouni Koivuneva.

HAAHKOJA ALKAA KERÄÄNTYÄ SAAREN ETELÄPUOLELLE

HAAHKOJA ALKAA KERÄÄNTYÄ SAAREN ETELÄPUOLELLE

Pitkäperjantaina 30.3.2018 oli edelleen pilvetöntä – yöllä kylmää (-5) ja päivällä mukavaa (+3). Itätuuli puhalsi 8-9 m/s, heikkeni iltapäivällä. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saari kierrettiin. Pikkulintuja oli hyvin niukasti, merellä sentään pientä liikettä. Mainittavia olivat mm. 18 ruokkia, 400 allia, 4 lapasotkaa, mustalintu, 2 pilkkasiipeä, 5 merihanhea ja länsipuolella, Hamnskärillä, 35 merisirrin parvi. Saaressa nähtiin mm. uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, kulorastas, vuoden eka puukiipijä, punarinta, niittykirvinen, pajusirkku ja punatulkku. Muutaman päivän tauon jälkeen koiras allihaahka löytyi jälleen, nyt lennossa iltapäivällä tukkasotkaparvessa Fladanilla – näkyi hyvin pihallemme ja pari kuvaajaa sai lentokuvatkin itärannalta. Päivällä käytiin koulun myyjäisissä maittavalla kakkukahvilla.

TALITIAISELLA AIKAMOINEN AVIPOX-KASVAIN

TALITIAISELLA AIKAMOINEN AVIPOX-KASVAIN

Lankalauantaina 31.3.2018 jatkui kylmä virtaus ja muutto oli täysin seis. Itäkoillista tuulta oli 3-5 m/s, lämpöä enimmillään 2 astetta ja yö kylmä. Pilvetöntä edelleen. Staijia pari tuntia ja kävelykierroksemme kattoi lähes koko saaren. Mainittavia havaintoja olivat 11 ruokkia, 3 merihanhea, 300 allia, 2 lapasotkaa, lehtokurppa, 7 naakkaa, mustavaris, 3 harmaahaikaraa ja Kobbanin laella iltapäiväauringossa lämmitellyt huuhkaja. Pikkulintuja oli hyvin niukasti, mm. laulurastas, niittykirvinen, punarinta, rautiainen, tikli ja 2 pajusirkkua. Iltapäivä kului mukavasti talven jälkeisissä (?) pihahommissa. Mantereelle lähti aamulla kohtalaisen paljon väkeä, mm. Pekka Vainion porukka.

LAPASOTKIA ON JOKA PÄIVÄ MUUTAMA, VAIHTELEVISSA PUVUISSA

LAPASOTKIA ON JOKA PÄIVÄ MUUTAMA, VAIHTELEVISSA PUVUISSA

Pääsiäissunnuntaina 1.4.2018 oli vaihteeksi taivas pilvessä, aamulla näkyvyyskin utuinen. Itätuuli, 10-12 m/s, puhalsi kylmästi ja päivän korkein lämpötila oli vain nollassa. Staijia aamulla tunnin verran ja koko saari tuli kompattua. Mainittavimmat havainnot olivat 9 ruokkia, 4 lapasotkaa, 3 harmaahaikaraa, 2 lehtokurppaa ja pikkulinnuista kulorastas, rautiainen, kangaskiuru ja aamulla jalkapallokentän reunalta löytämäni kevään eka naaraspukuinen mustaleppälintu. Muleli vältteli kameraa taitavasti, mutta nähtiin lyhyesti vielä iltapäivällä samalla alueella sekä illansuussa ilmeisesti sama yksilö hotellilla. Satamalahti alkaa aueta jääpeitteestään.

KANGASKIURU VIIHTYI ENSKÄRILLÄ

KANGASKIURU VIIHTYI ENSKÄRILLÄ

NAAKKA POSEERASI MEIDÄN SAUNALLA

NAAKKA POSEERASI MEIDÄN SAUNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.