Upupa ja muuta mukavaa

Torstaina 12.4.2018 oli edelleen lähes pilvetöntä ja itätuuli (4-6 m/s) jatkui. Lämpöä oli enimmillään 4 astetta, yöllä taas pakkasta. Staijia runsaat 3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin mm. 3 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 44 mustalintua, silkkiuikku, 118 ruokkia ja merikihu. Länsipuolen luodoilla oli jälleen 30 merisirriä ja Fladanilla edelleen nokikana. Petolintuja havaittiin varpushaukka, tuulihaukka, ampuhaukka, piekana, noin 30 merikotkaa, huuhkaja ja edelleen pitkin päivää eilinen +2kv naaras arosuohaukka, jonka kaikki pääsivät nyt mainiosti näkemään. Kurkia muutti 155. Pikkulintuja oli niukasti saaressa, mainittavimmat olivat 7 kangaskiurua, 2 nokkavarpusta ja yhteensä 5 naaraspukuista mustaleppälintua. Illalla saapui Ismo Hyvärinen lintureissulle.

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE NÄIN HUHTIKUUSSA

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE NÄIN HUHTIKUUSSA

Perjantaina 13.4.2018 jatkui pilvetön korkeapainesää. Itätuulta oli 6-10 m/s ja lämpötila käväisi +6 asteessa. Staijia runsaat lähes 4 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppaus. Muuttavana nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, 2 silkkiuikkua, 70 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 206 ruokkia, 2 merikihua, lounaasta mereltä saapunut suopöllö, 4 mustavarista ja 193 kurkea (5a). Länsipuolen luodoilla oli aamulla 25 merisirriä. Petolintuja nähtiin merikotkien lisäksi hiirihaukka, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa ja aamulla edelleen hetken aikaa naaras arosuohaukka, joka hävisi Jurmon suuntaan. Päivän parhaita oli myös aamulla itäniityn raripuskan tuntumassa huudellut luhtakana.

SELKÄLOKIT OVAT SAAPUNEET

SELKÄLOKIT OVAT SAAPUNEET

Muita lintuja saaressa olivat mm. 2 harmaasorsaa, ristisorsa, nokikana edelleen, 2 lehtokurppaa, huuhkaja Kobbanilla ja pikkulintuja mm. 7 kangaskiurua, 5 luotokirvistä, 3 metsäkirvistä, pikkukäpylintu, 2 isolepinkäistä (kevään ekat), nokkavarpunen ja ainakin 4 mustaleppälintua. Lajeja kertyi tänään jo 84. Iltalaivalla saapui mm. Kurt Taxell vaimonsa kanssa sekä Lundenin Jokke ja Kristiina.

EKAT ISOLEPINKÄISET TULIVAT KOVIN MYÖHÄÄN

EKAT ISOLEPINKÄISET TULIVAT KOVIN MYÖHÄÄN

Lauantaina 14.4.2018 oli edelleen samanlaista säätä – pilvetöntä, itätuulta 4-7 m/s ja lämpöä enimmillään 6 astetta. Muutto oli koko päivän heikkoa – Tiira-tietojen mukaan petolintujen ja kurkien muuttovirta meni selvästi Utön itäpuolelta. Utössä näkyi muuttavina mm. 3 kaakkuria, 4 kuikkaa, 157 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 116 ruokkia, merikihu, harmaahaikara, ruskosuohaukka, 66 kurkea, 3 isokuovia ja 4 metsävikloa. Saaressa havaittiin mm. ristisorsa, 2 harmaasorsaa, luhtakana (nyt itärannan ruovikosta huutoa), 4 merisirriä (länsipuolen luodoilla), 2 lehtokurppaa, 10 kangaskiurua, 3 metsäkirvistä, 5 luotokirvistä, tilhi, 3 naaraspukuista mustaleppälintua, 2 isolepinkäistä ja nokkavarpunen. Mantereelle lähtivät aamupäivällä Järvisen Mikko, Gamlingarna-ryhmä (Hilke, Nurmi, Karlsson, Baarman) ja Lumiarot.

NOKKAVARPUNEN KÄVI VÄLILLÄ MEIDÄNKIN RUOKINNALLA

NOKKAVARPUNEN KÄVI VÄLILLÄ MEIDÄNKIN RUOKINNALLA

Sunnuntaina 15.4.2018 oli pakko lähteä hetkeksi käymään mantereella, mutta säätyypin muuttuminen oli tuonut mukavasti saareen lintuja. Aamu/aamupäivä oli puolipilvinen, yöllä +2 astetta ja hyvin heikko eteläkaakkoinen tuuli. Lämpö nousi ennen laivan lähtöä (klo 12.30) +4 asteeseen ja saatiin vähän sadettakin. Staijia runsaat 2 tuntia ja saaren kiertelyä, ennen lähtöä nähtiin mm. harmaahaikara, kuikka, 3 silkkiuikkua, vuoden ekat 2 mustakurkku-uikkua, 139 ruokkia, nokikana edelleen, 5 merikihua, ruskosuohaukka, isokuovi, vuoden eka haarapääsky ja länsipuolen luodoilla 40 merisirriä. Itärannalla huuteli luhtakana, Kobbanilla istuskeli huuhkaja ja Haataja & Hyvärinen näkivät huippuaikaisen tundrakurmitsan.

KYHMYJOUTSEN RAKENTAA RAKKOLEVÄPESÄÄ SAUNALAHDELLE

KYHMYJOUTSEN RAKENTAA RAKKOLEVÄPESÄÄ SAUNALAHDELLE

Saaressa paikallisina havaittiin mm. mustavaris, tilhi, 4 mustaleppälintua, pikkukäpylintu, nokkavarpunen ja Lundenin Jokke löysi aamulla talomme läheltä harjalinnun. Upupa löytyi nopeasti uudelleen ja näyttäytyi aamun kuluessa useita kertoja koko porukalle majakan-kaupan-museon ja meidän talon välisellä alueella. Samalla laivakyydillä mantereelle lähti mm. Lundenin Jokke ja Kristiina. Utössä nähtiin lähtömme jälkeen vielä mm. sepelrastas ja 2 viiksitimalia. Aikamoinen lintupäivä taas! Laivamatkalla mainittavimmat havainnot olivat noin 40 merisirriä ja ristisorsa Knivskärin ja Bokullan välillä. Turussa olin klo 18.

UTÖN KYMMENES HARJALINTU 2000-LUVULLA

UTÖN KYMMENES HARJALINTU 2000-LUVULLA

HIPPIÄISTEN KEVÄTMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

HIPPIÄISTEN KEVÄTMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.