Kiisloja, merisirrejä ja sepelrastaita

Keskiviikkona 18.4.2018 palasimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Sumuisena aamuna ajeltiin Nauvoon kahville ja vihanneskauppaan ja sieltä m/s Kökarille. Väkeä tuli matkaan kohtalaisesti, pari lintuharrastajaa Jurmoon ja Utöhön tulivat lintureissulle Eero Honkanen, Harri Kullberg ja Petri Tanner. Mantereelle lähti vastaavasti Ismo Hyvärinen ja saaressa jatkoivat Antero Topp ja Timo Helske vaimoineen. Matkalla ei ihmeitä näkynyt, 3 kalasääskeä ja muutama merikihu. Utöhön saavuttiin pilvikelissä klo 15, tuuli oli länsiluoteesta 6 m/s ja lämpöä + 5 astetta. Illansuussa kierrettiin kyläaluetta ja itäosaa ja porukalla näkyi mm. 12 valkoposkihanhea, 2 kalatiiraa, ristisorsa, 4 merisirriä itärannalla, tuulihaukka, kapustarinta, 15.4. ilmaantunut harjalintu liikkui edelleen kyläalueella, luhtakana, 3 kangaskiurua, käenpiika ja 2 naaras mustaleppälintua. Illalla näyttäytyi taas huuhkaja Kobbanilla. Hyvärinen oli aamulla havainnut muuttavan jp koiras kyhmyhaahkan.

VAIHTOPUKUINEN KAPUSTARINTA ON VIIHTYNYT USEITA PÄIVIÄ JALKAPALLOKENTÄN MAALIVAHTINA

VAIHTOPUKUINEN KAPUSTARINTA ON VIIHTYNYT USEITA PÄIVIÄ JALKAPALLOKENTÄN MAALIVAHTINA

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ LÄHES JOKA PÄIVÄLLE

MUSTALEPPÄLINTUJA RIITTÄÄ LÄHES JOKA PÄIVÄLLE

Torstaina 19.4.2018 puhalsi kylmä pohjoisluoteinen tuuli 8-11 m/s eli muutto oli lähes seis. Saari oli myös kirkkaan yön jäljiltä tyhjentynyt, mm. harjalintu oli häipynyt. Päivälämpötila oli enimmillään +7 astetta. Meristaijia runsas 3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 189 mustalintua, 4 lapasorsaa, 8 haapanaa, 12 ruokkia, 4 merikihua, 3 isokuovia, 2 valkovikloa, metsäviklo, mustavaris, ruskosuohaukka, tuulihaukka ja varpushaukka. Länsi-eteläpuolen luodoilla laskettiin yhteensä 39 merisirriä. Saarikierros tuotti mm. ristisorsan, kapustarinnan, lehtokurpan, 7 taivaanvuohta, 3 kangaskiurua, 3 luotokirvistä, 2 tilheä ja 3 mustaleppälintua. Outin kanssa tehtiin myös kotihommia, mm. laiturin portaat asennettiin paikalle. Illalla lintuja katsomaan saapui Pekka Toikka, saareen rantautui myös 30 leirikoululaista.

LUOTOKIRVINEN PITÄÄ REVIIRIÄ KESNÄSIN KÄRJESSÄ

LUOTOKIRVINEN PITÄÄ REVIIRIÄ KESNÄSIN KÄRJESSÄ

Perjantaina 20.4.2018 tuuli oli länsilounaasta, 8-10 m/s (heikkeni illalla), ja lämpöä oli tämän kevään ennätys eli hetken aikaa +8 astetta. Lähes pilvetöntä taas koko päivän. Staijia aamulla noin 3 tuntia ja saarikin tuli kompattua. ”Turistikeli” ei juurikaan tuo Utöhön lintuja, mutta jotain toki havaittiin. Merellä/muutolla näkyi mm. 3 kuikkaa, 4 laulujoutsenta, 48 metsähanhea, 2 valkoposkihanhea, 26 ruokkia, 6 kalatiiraa, 15 isokuovia, 2 kurkea, piekana ja 2 varpushaukkaa – aika vaatimatonta menoa lounaisvirtauksesta huolimatta. Länsipuolen luodoilla ja itärannalla ruokaili yhteensä 57 merisirriä (niistä 8 itärannalla), saaressa nähtiin myös lehtokurppa, 2 ristisorsaa, 4 kangaskiurua, 2 mustaleppälintua, 3 luotokirvistä, 3 pikkukäpylintua, 2 nokkavarpusta ja 7 tilheä. Illalla saareen saapui lintuja katsomaan ja kuvaamaan mm. Kaisa Kivinen, Pasi Kaunisto ja Sven Forssell plus 4-5 muuta.

ITÄRANNALLA ON VIIHTYNYT LÄHES PÄIVITTÄIN MUUTAMA MERISIRRI

ITÄRANNALLA ON VIIHTYNYT LÄHES PÄIVITTÄIN MUUTAMA MERISIRRI

Lauantaina 21.4.2018 yöllä salamoi räväkästi ja aamu valkeni sumuisena ja tuulisena (luode 11 m/s). Sumu kuitenkin hälveni pian ja taivas selkeni aurinkoiseksi, lämpötila käväisi päivällä +8 asteessa. Lähes 4 tunnin staiji ja saarikierros tuottivat tukun havaintoja, mm. 2 valkoposkihanhea, 4 laulujoutsenta, vuoden ekan lapintiiran, 6 merikihua, 4 lapasorsaa, harmaasorsan, 26 pilkkasiipeä, mustakurkku-uikun, 33 ruokkia ja vuoden ekat 2 jpetelänkiislaa. Merisirrejä oli tänään itärannalla enimmillään 8 ja länsipuolen luodoilla 31 eli yhteensä 39 yksilöä. Saaressa nähtiin myös 2 ristisorsaa, vuoden eka koiras heinätavi, hiirihaukka, varpushaukka, kapustarinta, vuoden eka rantasipi sekä keväälle uusia pikkulintuja mustapääkerttu, pajulintu ja kirjosieppo. Lisäksi havaittiin 2 tilheä ja koiras sepelrastas aamupäivällä saunalahti-sääasema alueella. Mantereelle lähtivät aamulla Honkanen, Kullberg, Tanner, Helske ja Antero Topp, ja saareen saapui iltalaivalla lintureissulle Pekka Topp vaimonsa Elisabethin kanssa.

MATKAVÄSYNYT MUSTAPÄÄKERTTU LÖYTYI KAPPELIN LÄHELTÄ

MATKAVÄSYNYT MUSTAPÄÄKERTTU LÖYTYI KAPPELIN LÄHELTÄ

Sunnuntaina 22.4.2018 puhalsi reipas 8-10 m/s luoteistuuli, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Tapitettiin merelle luotsiaseman suojassa n. 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 4 kuikkaa, 5 kaakkuria, Gavia, kanadanhanhi, 8 harmaahaikaraa, 4 lapintiiraa, 5 merikihua, 18 isokuovia, 11 ruokkia ja jälleen jp etelänkiisla, joka ruokin seurassa pyyhälsi luoteeseen. Merisirrejä nähtiin taas runsaasti, yhteensä 88 yksilöä, joista 8 itärannalla. Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 2 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, kapustarinta, valkoviklo, 3 kangaskiurua, 3 luotokirvistä, pikkukäpylintu, tilhi ja tikli. Räkättejä ja pikkurastaita oli saaressa kohtalaisen paljon ja niiden joukossa yhteensä peräti 6 sepelrastasta, niistä 2 koiraita ja 4 himmeämpiä naaraspukuisia. Sepelrastaita oli sekä kyläalueella että kompostorilla, yksi käväisi myös itärannalla. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä (mm. leirikoululaiset) ja lintuporukoista Pekka Toikka sekä Sven Forssell.

SAAREEN TUPSAHTI AINAKIN 6 SEPELRASTASTA

SAAREEN TUPSAHTI AINAKIN 6 SEPELRASTASTA

RISTISORSA NÄYTTÄYTYY PÄIVITTÄIN ITÄRANNALLA

RISTISORSA NÄYTTÄYTYY PÄIVITTÄIN ITÄRANNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.