Etelänkiisla ja kirjoloxioita

Keskiviikkona 4.7.2018 oli aika palata Utöhön, Outi jäi vielä joksikin aikaa mantereelle. Aamulla ajelin Nauvoon kaffelle & kauppaan pilvisessä kelissä, Nauvon satamassa oli paljon veneitä. M/s Eivorkin tupsahti aivan täyteen väkeä, osin mm. siksi, että Aspön pelimannipäiville oli menossa paljon vierailijoita.

ASPÖN RANNASSA OLI PELIMANNEJA JA PALJON VÄKEÄ

ASPÖN RANNASSA OLI PELIMANNEJA JA PALJON VÄKEÄ

Taivas selkeni ja kohtalaisessa luoteistuulessa matkattiin Utöhön, jonne saavuttiin klo 15.30 aikoihin. Illansuussa tein kierroksen itärannalle ja havaintoja kertyi mm. 2 valkovikloa, liro, taivaanvuohi, 5 pikkukäpylintua ja saunallamme kultarinta. Käpylintuja kuvatessani siirryin 10-15 metriä itärannan polulta syrjään, sillä seurauksella, että pilkkasiipi lähti pesästä, jossa oli 9 munaa. No, osaanpa varoa tuota paikkaa jatkossa. Saaressa on paraikaa lintu- ja kuvaajaväkeä Heidi Tammero sekä Sirpa ja Seppo ”Susi” Pöllänen.

PIKKUKÄPYLINNUILLA ON NYT VAELLUS KÄYNNISSÄ, UTÖSSÄ MÄÄRÄT KUITENKIN VIELÄ PIENIÄ

PIKKUKÄPYLINNUILLA ON NYT VAELLUS KÄYNNISSÄ, UTÖSSÄ MÄÄRÄT OVAT KUITENKIN VIELÄ PIENIÄ

Torstaina 5.7.2018 oli pääosin pilvistä ja samalla navakkaa (8-12 m/s) luoteistuulta, lämpö käväisi 16 asteessa. Meristaijia aamulla vajaa 2 tuntia, lisäksi kyläalue ja itäosa tulivat kierrettyä. Mainittavat havainnot olivat 17 ruokkia, 4 valkovikloa, 4 pikkukuovia, suokukko, 2 sepelkyyhkyä, 2 pikkukäpylintua, 6 tervapääskyä ja kultarinta. Yllättävin oli Gamla Postenilla hyörinyt sirittäjä, jolla oli pariin otteeseen ruokaa nokassa. Olisikohan pesinyt saaressa ja nyt on jossain poikaset…

ILLALLA OLI KOMEAT AURINGONLASKUVALOT FLADANILLA - KUVA OTETTU PIHALTAMME

ILLALLA OLI KOMEAT AURINGONLASKUVALOT FLADANILLA – KUVA OTETTU PIHALTAMME

Perjantaina 6.7.2018 oli puolipilvistä ja samaa luoteistuulta (7-9 m/s). Lämpötila oli vajaa 17 astetta. Staijia tunti, kyläkierros ja itärannalla käynti ennen futismatseja. Lintuja niukasti, nyt mm. 6 ruokkia, 3 valkovikloa, 4 pikkukuovia, 15 pikkukäpylintua, kultarinta ja 4 luotokirvistä. Jokohan vanhojen sirrien muutto käynnistyisi ensi viikolla…

LUOTOKIRVISIÄ ON PESINYT SAARESSA 2-3 PARIA

LUOTOKIRVISIÄ ON PESINYT SAARESSA 2-3 PARIA

UTÖN EKA ALBATROSSI! JA VIELÄ SAKSALAINEN - SYLTIN SAARELLAHAN SAKSASSA OLESKELEE MUSTAKULMA-ALBATROSSI, MUTTA EI TAIDA OLLA KUITENKAAN TÄMÄ...

UTÖN EKA ALBATROSSI! JA KAIKEN LISÄKSI SAKSALAINEN – SYLTIN SAARELLAHAN SAKSASSA OLESKELEE MUSTAKULMA-ALBATROSSI, MUTTA EI TAIDA OLLA KUITENKAAN TÄMÄ…

Lauantaina 7.7.2018 jatkui kova luoteistuuli (10-14 m/s), aurinko porotti ja lämpöä oli 17 astetta. Aamulla tunnin staiji luotsiasemalla, lisäksi komppailin kylää ja itäosaa ennen futispelejä. Merellä näkyi mm. 12 ruokkia, 2 valkovikloa ja klo 06.38 lensi hienosti etelänkiisla eteläpuolelta länteen parin ruokin kanssa. Saaressa pyöri lähes koko päivän yllättäen ”off-season” mustavaris, tuulihaukka lensi pohjoiseen ja lammashaassa lymyili syksyn ensimmäinen käki.

MUSTAVARIS PYÖRI SAARESSA

MUSTAVARIS PYÖRI SAARESSA

KÄET ALOITTAVAT VARHAIN SYYSMUUTTONSA

KÄET ALOITTAVAT VARHAIN SYYSMUUTTONSA

Tervapääskyjä muutti 6, lapintiiroilla oli ensimmäiset lentopoikaset ja kultarinta hyöri edelleen talomme lähellä. Pikkukäpylintuja näkyi 5, mutta kappelin läheltä löysin naaras kirjosiipikäpylinnun – syksyn ekan. Tilanne oli nopea: kirjoloxia lähti katajista, laskeutui pieneksi hetkeksi isoon pihlajaan ja katosi Kattrumpanin suuntaan. Sain linnusta vain huonon kuvan, en ehtinyt vaihtaa yhden pisteen tarkennukselle, mutta lajin sentään tuntee. Päivästä tuli yllättävän hyvä keskikesän lintupäivä!

SURKEAN EPÄTARKKA KUVA NAARAS KIRJOSIIPIKÄPYLINNUSTA, EN EHTINYT KUNNOLLA TARKENTAA NOPEASSA TILANTEESSA..

SURKEAN EPÄTARKKA KUVA NAARAS KIRJOSIIPIKÄPYLINNUSTA, EN EHTINYT KUNNOLLA TARKENTAA NOPEASSA TILANTEESSA..

Sunnuntaina 8.7.2018 luoteistuuli puhalsi edelleen 10-14 m/s, aurinko paistoi ja lämpö kävi 17 asteessa – eilispäivän toisinto. Meristaijia aamulla runsas tunti, lisäksi etelä- ja itäosien kierros parikin kertaa. Näkyi mm. 7 ruokkia, sepelkyyhky, 4 tervapääskyä, valkoviklo, metsäviklo, 2 pikkukuovia, 3 töyhtöhyyppää ja itärannalla ekat 2 vanhaa suosirriä. Itäniityn reunalla oleskeli käki, eteläkärjessä oli 3 luotokirvistä ja kylällä lauleli vielä kultarinta. Pikkukäpylintuja näin vain 3, mutta istuessani iltapäivällä itärannan penkeillä aivan vierestäni lensi komea koiras kirjosiipikäpylintu lähes maata viistäen Kattrumpanille, kadoten armeijan alueelle. Ehkä joku kirjoloxia asettuu vielä kunnolla kuvattavaksikin.. Pölläset lähtivät tänään mantereelle, Tammeron Heidi lähti jo ennen viikonloppua.

PENSASKERTTU "OJENTAA" JÄLKIKASVUAAN

PENSASKERTTU ”OJENTAA” JÄLKIKASVUAAN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.