Reipasta petomuuttoa Utössä

Keskiviikkona 5.9.2018 oli aika palata Utöhön. Sää oli edelleen kesäinen – aurinkoa, heikkoa pohjoistuulta ja lämpöä 19-20 astetta. Ajelin aamulla Nauvoon kahville ja pienelle kauppakäynnille, kunnes siirryin m/s Eivorille. Väkeä aika lailla, mm. Raisa Tannerin retkiporukka Utöhön, samoin Vikmanin Reiska ja Hanna ja Jurmosta kyytiin tuli vielä Helstolan Jari. Matkalla ei nähty ihmeempiä, useita merikotkia ja varpushaukkoja. Utöhön saavuttiin klo 15 ja iltapäivän aikana havaittiin mm. 26 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 nuolihaukkaa, 2 harmaahaikaraa, kapustarinta, 2 pikkusieppoa ja syksyn eka taigauunilintu Gamla Postenilla. Hysyjä oli muutenkin reippaasti – hippiäisiä (n.100), fyllareita, punarintoja, leppälintuja, harmaasieppoja jne. Nähtiin myös vielä 3 etelänpäiväkiitäjää, joista yksi omalla pihalla.

KAPUSTARINTOJEN MUUTTO ON KOHTA OHI

KAPUSTARINTOJEN MUUTTO ON KOHTA OHI

Torstaina 6.9.2018 oli edelleen lämmintä (20 astetta), puolipilvistä ja heikkoa (2-4 m/s) kaakkois-koillistuulta. Staijia pitkin päivää ja saarikin kompattiin, lintuja oli mukavasti. Merellä nähtiin mm. 6 Gaviaa, härkälintu, 7000 haahkaa ja kahlaajia 4 meriharakkaa, 6 kapustarintaa, suokukko, 2 valkovikloa, liro, 6 tylliä ja 2 isokuovia. Petolintumuutto oli tänään varsin komeaa – merikotkien lisäksi 4 mehiläishaukkaa, hiirihaukka, 2 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa (+2 sp), 2 arosuohaukkaa (molemmat 1kv, toinen saaren yli SW ja toinen jäi p), 316 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 6 nuolihaukkaa ja harvinaisimpana nuori haarahaukka aivan matalalla kylän yli WSW iltapäivällä. Saaressa nähtiin myös 10 harmaahaikaraa, suopöllö ja pikkulinnuista mm. lapinkirvinen, 70 punarintaa, 10 leppälintua, 120 hippiäistä, rytikerttunen, sirittäjä, 2 puukiipijää, 120 hippiäistä ja 2 taigauunilintua – toinen hotellialueella ja toinen saunalahden perukassa. Illansuussa kävin pitämässä 1,5 tunnin luonto- ja lintukuvaesityksen Raisa Tannerin ryhmälle. Tänäänkin nähtiin 2 etelänpäiväkiitäjää. Monipuolinen lintupäivä!

NUORI HAARAHAUKKA MENI LÄHELTÄ, MUTTA PAHASSA VASTAVALOSSA

NUORI HAARAHAUKKA MENI LÄHELTÄ, MUTTA PAHASSA VASTAVALOSSA

Perjantaina 7.9.2018 oli pääosin aurinkoista, mutta pitkiä aikoja myös utuista, hetken jopa sumuista, näkyvyys kuitenkin useita kilometrejä. Itätuuli puhalsi 6-8 m/s ja lämpöä oli 20 astetta. Staijia lähes koko päivä, saarikin pääosin kierrettiin. Päivä oli petolintujen ennätyspäivä Utössä: yhteensä 559 petolintua! Lajisto oli mehiläishaukka, 3 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 1kv arosuohaukka (toinen eilisistä, lähti päivällä SW), 529 varpushaukkaa, 13 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 4 merikotkaa ja admuuttohaukka. Hienoa muuttoa! Muita muuttavia olivat mm. 2 kuikkaa, 12 meriharakkaa, kapustarinta, isokuovi, 2 isosirriä, suokukko, mustaviklo, 2 valkovikloa ja merikihu (+1 sp). Saaressa nähtiin mm. 5 jouhisorsaa, 7 harmaahaikaraa, 5 taivaanvuohta, lapinkirvinen, 10 keltavästäräkkiä, pikkusieppo ja 2 lapinsirkkua. Ilkka Sahi näki itäniityllä myös heinäkurpan, jota emme etsinnöissä kuitenkaan löytäneet uudelleen. Tänään oli jälleen etelänpäiväkiitäjiä, nyt 3.

TÄNÄÄN TEHTIIN UTÖN ENNÄTYS VARPUSHAUKKOJEN MUUTOSSA

TÄNÄÄN TEHTIIN UTÖN ENNÄTYS VARPUSHAUKKOJEN MUUTOSSA

ISOKUOVEJA ON VIELÄ NÄKYNYT USEITA

ISOKUOVEJA ON VIELÄ NÄKYNYT USEITA

Lauantaina 8.9.2018 oli puolipilvistä, muutama sadetippa, heikkoa eteläkaakkoista tuulta ja lämpöä vielä 20 astetta. Staijia luotsiasemalla runsas tunti aamulla ja pari saarikierrosta. Nähtiin muuttavana mm. 55 haapanaa, 53 jouhisorsaa, 413 mustalintua, 3 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, 80 varpushaukkaa, 3 kalasääskeä, 12 tuulihaukkaa ja 2 nuolihaukkaa. Kahlaajia nähtiin meriharakka, 6 tylliä, 4 taivaanvuohta, 2 isokuovia, valkoviklo ja liro. Saaressa havaittiin myös mm. 5 harmaahaikaraa, käki, 3 käpytikkaa, luotokirvinen, lapinkirvinen, 4 mustapääkerttua, lehtokerttu ja pikkusieppo. Raisa Tannerin retkiporukka lähti aamupäivällä mantereelle, ja Helstola siirtyi takaisin Jurmoon.

TILTALTTIENKIN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

TILTALTTIENKIN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 9.9.2018 oli hiljaisempi lintupäivä. Sää oli puolipilvinen, aamupäivällä tunnin verran sadetta, ja lämpöä oli 19 astetta. Länsituuli oli heikkoa. Staijia aamulla pari tuntia ja saarikin kierrettiin, mutta pikkulintuja oli kovin niukasti. Mainittavimmat havainnot olivat 455 mustalintua, 25 jouhisorsaa, 4 harmaahaikaraa, 44 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 2 kalasääskeä, 3 isokuovia, 3 suosirriä, 2 tylliä, 2 valkovikloa ja 4 suokukkoa. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat koiras sinirinta, 2 mustapääkerttua, pikkulepinkäinen ja n. 250 vihervarpusta. Etelänpäiväkiitäjä nähtiin tänäänkin.

LAULURASTAITA ON USEITA PÄIVÄSSÄ

LAULURASTAITA ON USEITA PÄIVÄSSÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.