Vuodenvaihteen myrskytuulia

Uudenvuodenaattona 31.12.2018 oli pilvistä ja lämpötila vaihteli aamun -1 ja illan +3 välillä. Lounaistuuli oli aluksi heikkoa, mutta voimistui illalla 15-17 m/s. Staijia tunnin verran ja taas kierrettiin Outin kanssa koko saari. Merellä nähtiin mm. 1+3 laulujoutsenta, etelään muuttanut kuikka, 40 allia, naurulokki ja luodoilla yhteensä 24 merisirriä. Saaresta löytyi mm. 2 tavia (itärannalla), huuhkaja, punarinta, peukaloinen, rautiainen, 24 räkättiä ja 35 tilheä. Ilta kului leppoisasti kotinurkissa kovan lounaistuulen vinkuessa, hyvää ruokaa ja kuohujuomaa nauttien. Rakettejakin nähtiin, mutta tuuli lennätti ne (onneksi) kylän rannasta merelle päin.

UTÖN RANNOILLE AJAUTUI JOULUKUUSSA SATOJA TUKKEJA KAATUNEESTA LAIVAKULJETUKSESTA, NIITÄ ON EDELLEEN PALJON RANNOILLA VAIKKA PALJON ON KERÄTTYKIN TULEVIEN VUOSIEN POLTTOPUIKSI

UTÖN RANNOILLE AJAUTUI JOULUKUUSSA SATOJA TUKKEJA KAATUNEESTA LAIVAKULJETUKSESTA, NIITÄ ON EDELLEEN PALJON RANNOILLA, VAIKKA PALJON ON KERÄTTYKIN TULEVIEN VUOSIEN POLTTOPUIKSI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2019 oli pilvistä ja aamulla & illalla vesisateista. Tuuli oli aluksi lännestä, mutta kääntyi hiljalleen kohti pohjoista voimistuen 17-22 m/s. Lämpöä oli päivällä 5 astetta. Kierreltiin itäosassa ja kyläalueella katsomassa vuoden ensimmäisiä lajeja. Nähtiin mm. laulujoutsen, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, alli, naurulokki, varpushaukka, taivaanvuohi ja pikkulintuja mm. 2 punarintaa, 2 peukaloista, 45 tilheä ja 16 räkättirastasta. Illalla käytiin juomassa kuohujuomaa Sällylän vieraana.

KYHMYJOUTSENIA ON MUUTAMIA KYMMENIÄ LÄHIVESILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

KYHMYJOUTSENIA ON MUUTAMIA KYMMENIÄ LÄHIVESILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 2.1.2019 pohjoismyrsky Aapeli revitti oikein kunnolla yöllä – keskituuli 24, puuskat 34 m/s. Rivitalojen huoltorakennuksen katon irtoaminen taisi olla isoin vahinko. Lumisade loppui aamulla ja päivä oli osin aurinkoinen, pohjoistuuli oli kovaa koko päivän, illallakin vielä 18 m/s. Kierrettiin eteläniemi ja itäranta ja nähtiin mm. yhteensä 16 merisirriä, taivaanvuohi, 3 naurulokkia ja 5 tilheä. Myrskytuuli oli tuonut merisirrit pääsaaren rantaan eka kertaa tänä talvena. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Teo Ylätalo, Ari Vuorio ja Jouko Hiltunen.

MERISIRREJÄ ON NYT NÄKYNYT LIKI PÄIVITTÄIN

MERISIRREJÄ ON NYT NÄKYNYT LIKI PÄIVITTÄIN

Torstaina 3.1.2019 pohjoistuuli hiljalleen rauhoittui, aamulla puhkui vielä 13 m/s ja illalla enää 5 m/s. Aurinkoista ja pakkasta 3-4 astetta, merellä oli voimakasta väreilyä. Staijia pari tuntia ja saari kierrettiin kunnolla. Merellä nähtiin mm. kaakkuri (+1 Gavia sp), 4 laulujoutsenta, 5 allia, pilkkasiipi, tukkakoskelo, 2 riskilää, 5 naurulokkia ja neljässä parvessa lähiluodoilla yhteensä 36 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 90 tilheä, 22 räkättiä, 4 peukaloista, 5 punarintaa ja järripeippo. Illalla saareen saapui 5 luontokuvaajan porukka Jaakko Ruolan ”vetämänä”…

TALVIAIKAAN HUUHKAJA JOSKUS VIIHTYY PÄIVÄLLÄ PÄÄSAARESSA, MUTTA YLEENSÄ AINA VISUSTI PUUNOKSIEN SUOJASSA "PIILOSSA"

TALVIAIKAAN HUUHKAJA JOSKUS VIIHTYY PÄIVÄLLÄ PÄÄSAARESSA, MUTTA YLEENSÄ AINA VISUSTI PUUNOKSIEN SUOJASSA ”PIILOSSA”

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.