Lintu- ja lomaviikko Gran Canarialla

Torstaina 24.1.2019 lähdettiin, Outi edellä Hesan kautta, ja minä myöhemmin junalla Pasilan kautta, illaksi Helsingin lentoasemalle. Illalla syötiin erinomainen pasta ja juotiin kuohuviinit ennen yöpymistä tutussa Glo-hotellissa. Perjantaina 25.1.2019 siirryttiin aamiaisen jälkeen Finnairin lennolle, kohti Las Palmasia. Edessä oli viikon loma- ja vähän lintureissukin. Lentomatka sujui aikataulussa ja perille saavuttiin klo 16.10. Bussilla hotellille, H10 Playa Melonerosiin, ja ilta kului paikan päällä n. 18 asteen lämmössä. Mainittavin havainto oli tuulihaukka, sillä aloitellaan.

AURINGONLASKUNÄKYMÄ PARVEKKEELTAMME

AURINGONLASKUNÄKYMÄ PARVEKKEELTAMME

Lauantaina 26.1.2019 syötiin rauhassa aamiainen ennen päivän kävelyretkeä La Charcan lammelle, Maspalomasin majakan tuntumaan. Tyyliä tässä hotellissamme on, kun eilen sisäänkirjoituksessa ja tänään aamiaisen alkajaisiksi heti tarjottiin ilmaista kuohuviiniä… Päivä oli pääosin aurinkoinen, lähes tyven ja lämpöä oli 21-22 astetta. Käveltiin rannan kävelytietä Maspalomasin majakalle, vietettiin aikaa La Charcan rannalla ja käytiin 1-2 kilometriä sisämaan puolellakin. Iltapäivällä pidettiin mukava lounastauko majakan lähistöllä ennen hotellille paluuta. Kävelyä kertyi tänään n. 8 km. Lintuja nähtiin 26 lajia – kahlaajia 3 pikkukuovia, 7 pulmussirriä, 4 suosirriä, 6 tundrakurmitsaa, 2 rantasipiä, 3 valkovikloa, liro, 8 tylliä ja 4 pikkutylliä. Muita mainittavia olivat 2 kapustahaikaraa, madeirankiitäjä, tuulihaukka, 4 liejukanaa, kanarianhemppo, 3 afrikansinitiaista ja tietysti silkki- ja harmaahaikaroita, kauluskaijoja, munkkiaratteja ja samettipääkerttuja.

PARI KAPUSTAHAIKARAA VIIHTYI KOKO VIIKON LA CHARCALLA

PARI KAPUSTAHAIKARAA VIIHTYI KOKO VIIKON LA CHARCALLA

Illansuussa nähtiin hotellimme viereisellä golfkentällä vielä punapyy – Gran Canaria on ainoa Kanarian saarista, jossa punapyytä esiintyy. La Charcalla oli tänään useita muitakin orneja ja lintukuvaajia. Illallinen hotellilla oli eilisillan tyyliin runsas ja hyvä.

LISKOT OVAT AIKAMOISIA KOOLTAAN

LISKOT OVAT AIKAMOISIA KOOLTAAN

Sunnuntaina 27.1.2019 meillä oli koko saaren (lintu)retkipäivä hienossa säässä. Koko päivä oli aurinkoista, lämpöä vuorilla alimmillaan 5-6 astetta mutta iltapäivällä 20 astetta, tuuli oli heikkoa koillisesta. Söimme aikaisen aamiaisen ja klo 07.15, vielä pimeän aikaan Guillermo Bernal Monrobé, paikallinen lintu- ja luonto-opas (guillermo.monrobe@gmail.com) tuli meitä hakemaan. Ajettiin aluksi itärantaa pitkin saaren pohjoisosaan, Valsenseron rotkolaaksoon, tavoitteena löytää palmankyyhkyjä. Niitä löytyikin 4 yksilöä ja vähän varjoisissa aamuvaloissa saatiin joku kuvakin. Paikalla nähtiin myös mm. 2 punarintaa, 2 afrikansinitiaista ja 2 mustapääkerttua.

PALMANKYYHKYT VIIHTYVÄT VARJOISISSA LAAKERIPUUMETSISSÄ

PALMANKYYHKYT VIIHTYVÄT VARJOISISSA LAAKERIPUUMETSISSÄ

GRAN CANARIAN VUORISTOSTA NÄKYI HIENOSTI TENERIFFAN KORKEIN HUIPPU ELI TEIDE

GRAN CANARIAN VUORISTOSTA NÄKYI HIENOSTI TENERIFFAN KORKEIN HUIPPU ELI TEIDE (Kuva: Outi Sarjakoski)

Jatkettiin matkaa saaren keskiosan vuoristoon Roque Nublon alueelle, Cumbren mäntymetsään. Lähes kolmen tunnin komppaus tuotti mm. 6 polatzekikanarianpeippoa, n. 10 tavallista peippoa, 3 punarintaa, 15 kanarianhemppoa, 2 käpytikkaa, madeirankiitäjän, 2 hiirihaukkaa, tuulihaukan ja 4 korppia. Tämä Gran Canarian kanarianpeippo, blue chaffinch, lienee Euroopan harvinaisimpia, ellei harvinaisin, pesimälintu. Koko maailmankanta on tällä hetkellä n. 350 yksilöä ja niitä löytyy vain kahdelta alueelta Gran Canarian vuorilta. Noin puolet yksilöistä on rengastettuja, vähälukuisen lajin kantaa suojellaan tarkkaan. Melko äskettäin Gran Canarian blue chaffinch on erotettu omaksi lajikseen erilleen Teneriffan selvästi runsaslukuisemmasta sinisestä kanarianpeiposta.

GRAN KANARIAN "BLUE CHAFFINCH" ON VÄHEMMÄN SININEN KUIN TENERIFFALLA PESIVÄ LAJIPARI

GRAN KANARIAN ”BLUE CHAFFINCH” ON VÄHEMMÄN SININEN KUIN TENERIFFALLA PESIVÄ LAJIPARI

Peippojen jälkeen käytiin lounastamassa Calderan reunalla, upeissa maisemissa, kunnes jatkettiin matkaa kohti Las Palmasia. Matkalla nähtiin mm. 2 hiirihaukkaa ja tuulihaukka. Las Palmasissa kohteenamme oli satama-alue, josta kohtalaisen hakemisen jälkeen löytyi seuraava kohdelaji eli afrikanvaris. Kunnia linnun löytymisestä kuuluu Outille, joka plokkasi linnun hienosti satamalaitteiden välistä. Afrikanvaris ei ole ”pinnakelpoinen”, mutta on niin hienon näköinen lintu, että kuvat olivat toiveenani. Ja toivehan toteutui.

AFRIKANVARIS ON HIENON NÄKÖINEN LINTU!

AFRIKANVARIS ON HIENON NÄKÖINEN LINTU!

Satamasta ajeltiin hiljalleen etelään päin, nähtiin matkalla mm. paikallinen isolepinkäinen, ja käytiin vanhan tulivuoren huipulla kuvaamassa Las Palmasia. Viimeisenä kohteenamme kävimme vielä La Charcassa vähän ennen auringonlaskua. Nähtiin mm. edelleen 2 kapustahaikaraa ja 2 valkovikloa, uusina 3 yöhaikaraa ja 2 räystäspääskyä, lisäksi n. 10 madeirankiitäjää. Guillermon kanssa vietetty päivä oli aivan erinomainen – näimme ja opimme hienosti saaresta, kohdelajit löydettiin ja kuvattiin komeasti ja seura sekä sää olivat aivan erinomaisia. Guillermon facebook-sivut löytyvät täältä (https://www.facebook.com/GuillermoOfficialGuide/). Illalla käytiin vielä hotellilla syömässä ja sitten unten maille.

GUILLERMON KANSSA TYYTYVÄISINÄ KANARIANPEIPPOMETSÄSSÄ

GUILLERMON KANSSA TYYTYVÄISINÄ KANARIANPEIPPOMETSÄSSÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Maanantaina 28.1.2019 otettiin rennommin eilisen pitkän retkipäivän jälkeen. Sää oli edelleen aurinkoinen, lämpöä 24 astetta ja tuuli heikkoa. Käveltiin n. 8 km lenkki Melonerasin – Maspalomasin alueella ja käytiin myös La Charcassa iltapäivän lämmössä. Mainittavimpia havaintoja tänään olivat 4 tuulihaukkaa, 5 madeirankiitäjää, 2 kapustahaikaraa, 3 pikkukuovia, 2 suosirriä, pulmussirri sekä retken eka harjalintu ja 2 vahanokkaa. Kanarianhemppoja oli kymmeniä. Illalla tutut kuviot hotellin ravintolassa.

MADEIRANKIITÄJIÄ NÄHTIIN USEITA PÄIVÄSSÄ

MADEIRANKIITÄJIÄ NÄHTIIN USEITA PÄIVÄSSÄ

Tiistaina 29.1.2019 jatkettiin rentoa lomailua. Sää oli ennallaan: pilvetöntä, 24 astetta lämpöä ja heikko tuuli. Tänään kävelyä runsaat 9 km, aloitus taas hotellin länsipuolen ”joutomaalta”, jossa mm. tuulihaukka ja 2 vahanokkaa. Ajettiin taksilla Botanical Gardens’ iin, jossa vietettiin pari tuntia ihastellen mm. satoja monarkkeja! Lintujakin nähtiin, mm. tuulihaukka, samettipääkerttu, 2 mustapääkerttua, 2 tikliä ja ainakin 15 vahanokkaa ja paljon kanarianhemppoja ja tiltaltteja. Hieno paikka. Jatkettiin kävelemällä La Charcaan, jossa nähtiin mm. samettipääkerttu, 4 madeirankiitäjää, tuulihaukka, pikkukuovi, 3 suosirriä ja 2 kapustahaikaraa. Lajisto on tällä hetkellä aika stabiili. Iltapäivällä käveltiin vielä takaisin hotellillemme, jossa ilta kului leppoisasti edellisten tapaan.

PAIKALLINEN HIIRIHAUKKA, ssp Bannermanni

PAIKALLINEN HIIRIHAUKKA, ssp insularum

Keskiviikkona 30.1.2019 liikuttiin niukemmin oikean jalkani mystisen kivun takia. Sää hemmotteli edelleen – aurinkoa, 22 astetta lämpöä ja kohtalaista raikasta merituulta. Aamiaisen jälkeen ajettiin taksilla La Charcalle (taksi maksoi 3e..), johon jäin päivystämään pariksi tunniksi kun Outi lähti komppaamaan Maspalomasin dyynejä. Rantabulevardia pitkin köpöteltiin kipeällä jalalla iltapäivällä takaisin hotellille. Lintusaalis oli melko vaatimaton tänään, ei uusia retkilajejakaan. Nähtiin mm. 6 pulmussirriä, 3 suosirriä, 2 pikkukuovia, 2 kapustahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, isolepinkäinen, 7 madeirankiitäjää, samettipääkerttu ja harjalintu. Illalla taas hyvä päivällinen ja kuohuviinit auringonlaskun aikaan.

KANARIANHEMPPOJA NÄHTIIN USEISSA PAIKOISSA

KANARIANHEMPPOJA NÄHTIIN USEISSA PAIKOISSA

Torstaina 31.1.2019 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja lämpöä 23 astetta. Kipeä jalkani esti pidemmät kävelyt tänään, mutta jotain silti nähtiin. Aamupäivällä hotellin ympäristössä näkyi mm. 2 tuulihaukkaa, pikkukuovi ja retken eka palmukyyhky. Iltapäivällä ajettiin taksilla La Charcaan pariksi tunniksi ja taksilla takaisin. Ihan hyvä käynti taas – nähtiin mm. harjalintu, samettipääkerttu, 2 kapustahaikaraa, 3 suosirriä, 6 madeirankiitäjää, 5 vahanokkaa ja sokerina pohjalla 2kv sitruunavästäräkki – kova laji täällä. Lintu on ollut pitkään paikalla, mutta hyvinkin hankalasti havaittavissa, vasta nyt meilläkin onnistui. Illalla tutut kuviot hotellilla.

SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI LA CHARCALLA

SITRUUNAVÄSTÄRÄKKI LA CHARCALLA

Perjantai 1.2.2019 oli paluupäivä Suomeen. Aamu- ja keskipäivä vietettiin hotellialueella, pakattiin laukkuja ja Outi kävi vielä uimassa. Lentokentälle matkattiin bussilla ja lento Hesaan lähti ajallaan klo 17.10. Helsinkiin saavuttiin klo 01.10 ja vastassa oli yllättäen velipoikani Olli, joka oli myös myöhään illalla saapunut ulkomailta lentoasemalle. Päästiin Ollin komean kaaran kyydissä yöllä Turkuun, hienoa.

VAHANOKKIA NÄHTIIN KOLMESSA ERI PAIKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

VAHANOKKIA NÄHTIIN KOLMESSA ERI PAIKASSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tänään ilmestyi Suomen Kuvalehti (5/2019), jossa on Outin ja minun kuvin höystetty 10-sivuinen artikkeli Utöstä ja sen luonnosta, kuviin painottuen. Nettiversiossa on 14 kuvaa, painetussa lehdessä 10. Kohta taas mennään takaisin Utöhön…

aloitussivu

KUVAT OUTIN JA MUN, TEKSTI TOIMITTAJAN - KOVIN VIELÄKIN KETTUSIRKKU KIINNOSTAA...

KUVAT OUTIN JA MUN, TEKSTI TOIMITTAJAN – KOVIN VIELÄKIN KETTUSIRKKU KIINNOSTAA…

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.