Tuulinen tammikuun viikonloppu Utössä

Perjantaina 12.1.2007 käväisin päivällä Turun Topinojalla hakemassa siellä pitkään viihtyneitä kahta tunturikiurua mutta hukkareissu siitä tuli. Linnut olivat kyllä paikalla aamulla ja kuulemma päivälläkin mutta itse en vaan osunut siihen kohtaan laajaa aluetta. No, täytyy yrittää uudelleen jos pysyvät vielä paikalla. Muista lajeista mainittakoon n. 30 kottaraista, uuttukyyhky ja 6 pikkuvarpusta.
Iltapäivällä pakkasin kassit autoon ja suuntasin taas kohti Utötä, Outi tällä kertaa kohti Nummea. Viikonlopuksi povattiin kehnoa säätä mutta eiköhän siellä saaressa pärjätä… Tavan mukaan nautin Nauvossa kahvit ennen laivalle siirtymistä ja – myös tavan mukaan – laivassa oli taas paljon tuttuja! Lintuporukkaa oli paljon liikkeellä, Utöseen peräti 10 henkeä ja Jurmoon 3. Utöseen olivat tulossa Seppo Sällylä, Rami Metsäranta, Petri Ahti, Mika ja Petteri Salmi ja Ilkka Laitinen, lisäksi Kari Degerstedt kolmen naispuolisen ornin kera. Saaressa oli kuulemma jo eilisestä alkaen Helstolan Jari. Kyllä riitti taas kaukoputkia laivan lastikannella vaikka on tammikuun puoliväli! Matka sujui leppoisasti, ulkona satoi jokunen räntäkuuro illan pimeydessä ja Utöseen saavuttiin klo 22.50.
Lauantaiksi 13.1.2007 povatut sateet jäivät onneksi tulematta – päivä oli pilvinen, tuuli matkasi koillisen kautta luoteeseen (n. 8 m/s) ja lämpöä oli +3 astetta. Merivesi oli erittäin korkealla huuhdellen satamalahden puulaiturien yli mennen tullen, vain iso laituri pysyi kunnolla kuivana. Aamulla staijattiin pitkään luotsiasemalla mutta toki saarikin huolellisesti kompattiin – ja olihan meitä komppaajia. Itse keskityin kuvaamaan mm. satamalahdessa edelleen viihtyvää talvipukuista kuikkaa sekä koulun notkossa rätissyttä peukaloista. Salmen nuoresta Petteristä sainkin taitavan kisaajan lintukuvaukseen…

gavia

Saaresta löytyi lisäksi mm. niittykirvinen edelleen, 2 kiurua itäniityllä, 5-6 kangaskiurua, peräti 11 (!) punarintaa, toinenkin peukaloinen, tundraurpiainen (omalla ruokinnalla), taivaanvuohi, 3 merikotkaa, n. 30 tilheä, 4 peippoa, 130 räkättirastasta ja 2 punakylkirastasta. Merelläkin oli pientä liikehdintää, mm. 111 allia, 3 mustalintua, pilkkasiipi, 2 lapasotkaa, tukkasotka, 4 haahkaa, 25 merimetsoa ja 6 kuikkaa (joista 3 Gavia sp:tä). Naurulokkeja oli 9 ja riskilöitä 5. Iltahuuto pidettiin salissamme kahvi- ja teekuppien höyrytessä, päivän lajimääräksi kertyi komeat 36 lajia. Mukava päivä taas, sadepisaroitakin tuli vasta hämärän jo verhottua majakkasaaren. Illalla kuitenkin taivas selkeni tähtien koristelemaksi – samalla säätiedotus lupasi huomiseksi etelätuulta 19 m/s ja Etelä-Ruotsiin hirmumyrskyä… Taitaa tulla vauhdikas paluumatka mantereelle.

peukku

Sunnuntaina 14.1.2007 heräsin tuulen vinkunaan – etelätuuli oli noussut n. 15 m/s ja ennen aamun valkenemista alkoi myös vaakasuora sade. Ennen laivan lähtöä kuitenkin kierreltiin märkinä saarella, tuloksena edelleen eiliset 5 kangaskiurua, niittykirvinen ja kuikka, lisäksi nähtiin mm. 2 peippoa, punakylkirastas, 2 punarintaa ja 2 mustarastasta. Laivamatkalla takaisin mantereelle tarkkailtiin kannella ahkerasti, varsinkin sateen loputtua vähän ennen Jurmoon tuloa. Lintuja näkyikin mukavasti – mm. 2+1 vanhaa pikkulokkia muuttolennossa lounaaseen, lapa- ja tukkasotka Jurmon satamassa, 30-40 merisirriä Jurmon länsiriutan kärjessä lennossa (näkyivät vain Helstolan kaukoputkella) ja 3 merikotkaa. Myös kaksi hyljettä osui kiikareihimme paluumatkalla. Turkuun saavuin pian klo 17 jälkeen, taas kerran Utö-viikonloppuun hyvin tyytyväisenä.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.