Vespari Utössäkin

Torstaina 29.8.2019 oli edelleen lämmintä (22 astetta) ja aurinkoista, illalla vähän pilvistyvää. Kaakkoistuuli puhalsi koko päivän 6-8 m/s. Staijia vajaa 2 tuntia ja kiersin koko saaren, osin pariinkin kertaan. Mainittavia olivat mm. 2 kuikkaa, 3 harmaahaikaraa, 17 mustalintua, muuttava ristisorsa, käki ja syksyn eka järripeippo. Kahlaajia näkyi 9 suosirriä, 3 isokuovia, 2 tylliä ja valkoviklo ja petolintuja 23 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa ja kalasääski. Baltian ja Suomenlahden rannikon voimakas punajalkahaukkainvaasio ei ainakaan vielä näkynyt täällä näin lännessä.

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ

Perjantaina 30.8.2019 tuuli oli kääntynyt länteen ja voimistunut (8-10 m/s), puolipilvistä ja vielä oli 20 astetta lämpöä. Staijia tunti aamun utuisessa näkyvyydessä ja myöhemmin kiersin koko saaren eteläkärkeä lukuun ottamatta. Lintuja näkyi tänään aika niukasti, länsituuli pysäytti muuton. Mainittavia olivat harmaahaikara, 7 isokuovia, 16 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa ja admuuttohaukka lujaa lounaaseen – syksyn ensimmäinen. Sopiva päivä nurmikon leikkaamiseen. Saareen saapui muutamia kuvaajia, tuttuja mm. Timo Nirhamo ja Tero Tuomisto.

MUUTTOHAUKKA VIILETTI VAUHDILLA LÄNTEEN

MUUTTOHAUKKA VIILETTI VAUHDILLA LOUNAASEEN

Lauantaina 31.8.2019 oli jälleen aurinkoista ja lämmintä (22 astetta) sekä heikkoa (5-7 m/s) etelätuulta. Staijia runsas tunti aamulla ja myöhemmin pitkin päivää, etelä- ja itäosat kompattiin. Saaressa oli niukasti lintuja eikä muuttokaan määrällisesti päätä huimannut. Mainittavimmat havainnot olivat harmaahaikara, käki, 4 isokuovia, 2 valkovikloa ja petolintuja 10 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja klo 12.20 idästä saapunut 1kv punajalkahaukka. Vespari lensi Ormskäriä pitkin hotelliniemeen, jossa laskeutui muutamaksi minuutiksi radiomaston vaijerille ja jatkoi siitä merelle lounaaseen. Katselin lintua itäniityn reunalta, joten etäisyyden ja lämpöväreilyn takia kuvat eivät ole kummoisia ja säästän ne ARK:lle. Suomessa nähtiin tänään taas muutama kymmenen punajalkahaukkaa, invaasio on aika ainutlaatuinen ja levittäytyy nyt myös länteen – eka yksilö havaittiin tänään myös Ahvenanmaalla ja Jurmossa. Outi, Liina ja Viljami saapuivat illansuussa saareen.

MERIMETSOJA ON NYT PALJON MUUTTAVANA

MERIMETSOJA ON NYT PALJON MUUTTAVANA

Sunnuntaina 1.9.2019 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä, etelätuulta 7-8 m/s. Oli lähdettävä päivälaivalla mantereelle joksikin aikaa. Ennen laivan lähtöä tunti staijia luotsiasemalla, näkyi mm. 3 varpushaukkaa, tuulihaukka, ampuhaukka, nuori nuolihaukka, törmäpääsky ja 2 isokuovia. Matka mantereelle sujui leppoisasti laivan kannella mm. Nirhamon, Tuomiston ja Ossi Turusen sekä vaimonsa seurassa, lintuhavaintoja ei tullut sen kummemmin tehtyä. Nauvo-Parainen lautalla oli tunnin jono kesän viimeisenä viikonloppuna, joten Turussa olin vasta klo 19.40 aikoihin.

VARPUSHAUKKA ON ELOKUUN LOPUN YLEISIN PETOLINTU

VARPUSHAUKKA ON ELOKUUN LOPUN YLEISIN PETOLINTU

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.