Pohjoistuuli laukaisi muuton

Maanantaina 30.9.2019 oli pilvipoutaa, hyvin heikkoa (2-4 m/s) etelätuulta ja lämpöä 13 astetta. Staijia kolmisen tuntia, enemmän tänään komppailtiin saaressa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 17 metsähanhea, kuikka, 2 Gaviaa, 20 mustalintua, 1450 allia, ruokki ja petolintuja 9 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, kanahaukka, tuulihaukka ja 3 ampuhaukkaa. Kaakkoispuolen luodoilla oleskeli syksyn ensimmäinen merisirri. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, huuhkaja (Kobbanilla), itärannalla illalla huudellut luhtakana, 1kv selkälokki, kapustarinta, isolepinkäinen, 2 pikkusieppoa, 5 pyrstötiaista, 4 kuusitiaista, 60 talitiaista (muutto alkanut), 7 metsäkirvistä, syksyn eka punatulkku, sinirinta, 32 tiltalttia, pajulintu, 4 mustapääkerttua, 16 peukaloista, 2 harmaasieppoa, 4 pikkukäpylintua ja 4 lapinsirkkua. Itäniityltä nousi iltapäivällä syksyn ensimmäinen suopöllö. Mantereelle lähti iltapäivällä Jauhiaisen Jussi ja saareen saapui Kuusiston Kimmo.

SYKSYN EKA SUOPÖLLÖ (Kuva: Outi Sarjakoski)

SYKSYN EKA SUOPÖLLÖ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 1.10.2019 oli pitkästä aikaa lähes myrskykeli. Länsituuli puhalsi yöstä alkaen 15-19 m/s, puuskissa 21 m/s. Taivas oli puolipilvinen, muutama sadekuuro saatiin ja lämpötila oli pudonnut 7-9 asteeseen. Kovassa tuulessa staijattiin majakalla n. 3 tuntia plus koko saari kierrettiin. Nähtiin merellä/muutolla mm. kaakkuri, 30 Gaviaa, 280 haahkaa, 4 jouhisorsaa ja petolintuja 6 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, 3 tuulihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa (ad ja 1kv). Eteläpuolitse lensi rannan tuntumassa 3 merisirriä. Tuulisessa saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, harmaasorsa, 2 selkälokkia, taivaanvuohi, isolepinkäinen, 2 harmaasieppoa, 2 metsäkirvistä, kivitasku, 2 mustapääkerttua, 8 tiltalttia, pajulintu, lapinsirkku, isokäpylintu ja nokkavarpunen.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON NYT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON NYT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Keskiviikkona 2.10.2019 oli pilvistä ja viileää (9 astetta). Tuuli oli aluksi länsiluoteesta, mutta kääntyi pohjoisen kautta koilliseen – voimaa oli 7-9 m/s. Muutama sadekuurokin ropsahti. Staijia lähes koko päivä, varsinkin aamulla ja illansuussa, plus saarikierros. Tuulen kääntymisen ja ilman viilenemisen myötä näkyvä muutto vilkastui reippaasti ja nähtiin mm. laulujoutsen, 690 valkoposkihanhea, 491 metsähanhea, 1055 A/B, 43 kuikkaa, 48 Gaviaa, 16 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 7 jouhisorsaa, 15 haapanaa, 2 ruokkia ja 1358 kurkea. Kurkien ääntä kuului illalla vielä pimeältä taivaaltakin.

VIELÄ ILLAN HÄMÄRYYDESSÄ MUUTTI HANHIA - TÄSSÄ VALKOPOSKIA

VIELÄ ILLAN HÄMÄRYYDESSÄ MUUTTI HANHIA – TÄSSÄ VALKOPOSKIA

Petolintuja muutti kanahaukka, 51 varpushaukkaa, 6 sinisuohaukkaa, 2 piekanaa, hiirihaukka, 3 ampuhaukkaa, 2 tuulihaukkaa, muuttohaukka ja myöhäinen 1kv ruskosuohaukka. Eteläpuolen luodoilla oli n. 2800 kalalokkia ja merisirrejä havaittiin 4 yksilöä. Saaressa nähtiin myös harmaahaikara, 1kv selkälokki, tylli, 3 isolepinkäistä, hernekerttu, 2 kangaskiurua, 14 pikkuvarpusta, 2 punatulkkua, 540 vihervarpusta, 9 puukiipijää, leppälintu, haarapääsky, 4 kuusitiaista ja 7 pikkukäpylintua. Illalla kuultiin saaren ympärillä kierrelleen kaulushaikaran ääntä. Outi lähti tänään mantereelle ja iltapäivällä saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Rami Metsäranta, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Heidi Tammero sekä ”Gamlingarna” eli Hannu Hilke, Timo Nurmi, Rurik Baarman ja Rolf Karlsson.

ERI TAVOIN ÄÄNTELEVIÄ TILTALTTEJA NÄKYY VIELÄ USEITA

ERI TAVOIN ÄÄNTELEVIÄ TILTALTTEJA NÄKYY VIELÄ USEITA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.