Vastatuulet hyydyttivät orastavaa muuttoa

Maanantaina 24.2.2020 jatkui kova ja puuskainen tuuli – nyt luoteesta 13-16 m/s, illaksi vähän rauhoittui. Päivä oli aurinkoinen ja edellisiä viileämpi, vajaa 4 astetta. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Tuulinen ja viilentynyt ilma piti linnut piilossa. Merellä nähtiin mm. 9 allia, 7 ruokkia (joista 5 jp) ja 7 riskilää. Riskilöistä 3 oli juhlapukuisia, ekat jp-linnut tänä keväänä. Vähän lyhennetyllä saarikierroksella mainittavaa olivat vain 2 närheä, luhtakana, 5 kiurua ja 2 pikkuvarpusta. Iltapäivällä saareen saapui Jukka Rannikko ja Pentti Jompero sekä Timo ja Aarne Reunala, Pekka Pakkala ja Hannu Tomminen. Myös Rivaston Ari saapui saareen. Kyllä lintuväkeä riittää helmikuussakin.

OSA MERIMETSOISTA ON KOMEASSA JUHLAPUVUSSA

OSA MERIMETSOISTA ON KOMEASSA JUHLAPUVUSSA

Tiistaina 25.2.2020 tuuli oli kääntynyt itään, aamulla 6-7 m/s ja voimistui pitkin päivää – illansuussa jo 12-14 m/s. Taivas oli pääosin selkeä ja lämpöä oli enimmillään 3 astetta. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiaseman suojassa, myöhemminkin ajoittain. Saari kierrettiin melko tarkkaan. Merellä/muutolla nähtiin mm. 6 metsähanhea, 22 allia, 19 mustalintua, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, 18 ruokkia, 7 riskilää ja koiras lapasotka. Muita havaintoja olivat mm. kevään eka harmaahaikara, närhi, sepelkyyhky ja pikkulintuja mm. mustapääkerttu, rautiainen, 2 punarintaa, 2 peukaloista, 6 kiurua, niittykirvinen ja 2 pikkuvarpusta.

VUODEN EKA HARMAAHAIKARA SAAPUI JO NYT HELMIKUUSSA

VUODEN EKA HARMAAHAIKARA SAAPUI JO NYT HELMIKUUSSA

Keskiviikkona 26.2.2020 jatkui itäkoillinen tuuli – ja nyt kovana: 15-19 m/s koko päivän. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enää 1-2 astetta. Staijia tyhjälle merelle pari tuntia ja sen jälkeen kierrettiin kyläalue, Enskär ja itäosat. Linnut olivat aika piilossa kovan koillistuulen takia, joka pysäytti totaalisesti muuton. Mainittavia havaintoja olivat mm. ampuhaukka, tilhi, peukaloinen, niittykirvinen, keltasirkku ja 7 kiurua. Outi lähti iltapäivällä mantereelle, kuten myös kaikki muut ornit paitsi Rivasto.

MUSTAPÄÄKERTTU SINNITTELEE EDELLEEN SAARESSA

MUSTAPÄÄKERTTU SINNITTELEE EDELLEEN SAARESSA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.