Kevään eka muleli ja kiisla

Torstaina 12.3.2020 oli aamu ja aamupäivä puolipilvinen, aurinkoinenkin, ja iltapäivällä alkoi reipas vesisade. Lounaistuuli oli aluksi 12-14 m/s, mutta iltapäivällä vain 4-5 m/s. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia tunti aamulla, myöhemmin kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Saaressa nähtiin tänään mm. ristisorsa, merihanhi, kanadanhanhi, 5 haahkaa, tavi, harmaahaikara, tukkakoskelo, luhtakana, 2 närheä, 2 sepelkyyhkyä, 2 uuttukyyhkyä ja itärannalla 2 tylliä. Sarvipöllö näyttäytyi tänään kyläalueella. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 kiurua, 3 niittykirvistä, 5 peukaloista, 2 punarintaa ja mustapääkerttu. Saareen saapui illalla mm. Heikki Korpelainen sekä ammattiluontokuvaajien hallitusporukka.

TYLLIT OVAT SAAPUNEET ITÄRANNALLE

TYLLIT OVAT SAAPUNEET ITÄRANNALLE

Perjantaina 13.3.2020 vallitsi kylmä pohjoisvirtaus – lämpöä oli enimmillään 3 astetta, puuskainen luoteistuuli puhalsi 10-16 m/s ja taivas oli puolipilvinen. Staijia taas aamulla luotsiaseman suojassa pari tuntia ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla näkyi mm. 2 kanadanhanhea, 14 merihanhea, 161 haahkaa, ruokki, 17 riskilää ja 2 tukkakoskeloa. Kaakkoispuolen hyljeluodoilla pyöri jälleen n. 200 merisirrin parvi ja paikalla oli myös n. 25 merikotkaa ravinnon perässä. Saarikierroksella havaittiin närhi, 2 tylliä, 3 uuttukyyhkyä ja pikkulintuja mm. rautiainen, 3 punarintaa, 3 peukaloista, puukiipijä, mustapääkerttu, niittykirvinen, luotokirvinen (itärannan levävallilla), 3 kiurua, 4 pikkuvarpusta ja 4 kangaskiurun parvi.

MUUTAMA PUUKIIPIJÄ ON JO NÄHTY KEVÄTMUUTOLLA

MUUTAMA PUUKIIPIJÄ ON JO NÄHTY KEVÄTMUUTOLLA

Lauantai 14.3.2020 oli ehkä ”talven” kylmin päivä. Pohjoisluoteinen tuuli puhkui aluksi 15-19 m/s, illansuussa enää 9-12 m/s, pääosa päivästä oli pakkasta (1-2 astetta) ja muutamia lumi/raekuuroja. Lämpö käväisi päivällä +1 asteessa, aurinkokin kuitenkin paistoi tänään. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia, mutta merellä oli hankala lämpöväreily. Nähtiin mm. 12 haahkaa, 27 riskilää, 3 ruokkia, 11 allia ja harmaahaikara. Saari tuli kierrettyä Enskäriä lukuun ottamatta. Löytyi mm. 5 uuttukyyhkyä, varpushaukka, närhi, 4 kiurua, 3 kangaskiurua, 2 niittykirvistä, 2 punarintaa, 2 rautiaista, 2 peukaloista, mustapääkerttu ja kevään eka mustaleppälintu: naaraspukuinen lintu nähtiin pariin otteeseen saunalahden perukassa. Jari Pirppu lähti aamulla mantereelle.

KOIRAS TAVI ON HIENON NÄKÖINEN

KOIRAS TAVI ON HIENON NÄKÖINEN

Sunnuntaina 15.3.2020 oli tuulista – lounaistuulta aamulla 13 m/s, iltapäivällä 16 m/s ja puuskat 20 m/s. Pitkään oli aurinkoista, mutta päivän aikana lännestä hiljalleen pilvistyvää. Lämpöä oli enimmillään 5 astetta ja näkyvyys oli mainio. Staijia runsaat 2 tuntia majakan suojassa ja myöhemmin kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Merellä nähtiin mm. 118 haahkaa, 4 mustalintua, 3 riskilää, 5 ruokkia ja kolmen ruokin kanssa klo 07.35 eteläniemen vierestä länteen muuttanut jp etelänkiisla. Kaakkoispuolen hyljeluodoilla pyöri aamulla jälleen useita kertoja n. 200 merisirrin parvi. Saaaresta löytyi mm. tavi, närhi, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, 3 tylliä ja pikkulintuja mm. 2 kangaskiurua, 4 kiurua, 2 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 3 punarintaa, rautiainen, mustapääkerttu ja kevään ekat 2 hemppoa. Tänään näkyi taas saaressa talvehtinut pikkusirkku, nyt lammashaan tuulensuojaisessa nurkassa. Mantereelle lähti puolen päivän jälkeen melko paljon väkeä, mm. kaikki muut lintuharrastajat ja kuvaajat.

PARI HEMPPOA SAAPUI SAAREEN

PARI HEMPPOA SAAPUI SAAREEN

Koronaviruksen takia Utön yhteysalusliikenteeseen on tulossa alkavalla viikolla muutoksia ja useita majoituksia on Utössä kuulemma jo peruutettu. Laitan tarkempaa tietoa, kunhan infoa tulee lisää. ELY-keskuksen 13.3. antaman tiedotteen mukaan ”vapaa-ajan matkoja yhteysaluksilla saaristoon tulee välttää”.

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYI TÄNÄÄN JO KAKSI

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYI TÄNÄÄN JO KAKSI

Maanantaina 16.3.2020 lähdettiin Outin kanssa pistäytymään mantereella. Tuuli oli kääntynyt pohjoiseen (10 m/s), aamulla saatiin vähän vesisadetta, myöhemmin oli aurinkoa ja lämpöä 4 astetta. Ennen laivan lähtöä tehtiin pikainen kierros saaren itäosassa ja kyläalueella. Nähtiin mm. närhi, 2 tylliä, 2 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky ja kevään eka hiirihaukka muutti kylän yli koilliseen. Pikkulinnuista mainittavia olivat kangaskiuru, 10 kiurua, 2 niittykirvistä, punarinta, 4 peukaloista ja laulurastas. Laivamatkalla ei ihmeempiä havaintoja ja Pärnäisissä oltiin klo 17.40 aikoihin, Turussa klo 19.20.

AINAKIN YKSI NÄRHI HENGAILEE EDELLEEN SAARESSA

AINAKIN YKSI NÄRHI HENGAILEE EDELLEEN SAARESSA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.