Koronaa paossa Utössä

Keskiviikkona 18.3.2020 palasimme Outin kanssa takaisin kotiin Utöhön. Pilvisenä aamuna ajeltiin Pärnäisiin m/s Kökarille. Laivamatka sujui joutuisasti ja Utössä oltiin klo 15 aikaan – muuta lintuväkeä ei laivalla ollut, vain joitakin asukkaita. Sade loppui sopivasti, tuuli oli lähes tyyntynyt ja lämpöä oli 4 astetta. Tehtiin vielä ennen iltaa pieni kierros kylällä ja saaren itäosassa ja havaittiin mm. ristisorsa, 21 sepelkyyhkyä, kulorastas, 4 niittykirvistä, 14 kiurua, punarinta, 2 rautiaista, pajusirkku ja huuteleva luhtakana. Länsituuli voimistui illalla jo 10 m/s.

VIHERVARPUSIA ON SAARESSA NYT MUUTAMIA KYMMENIÄ

VIHERVARPUSIA ON SAARESSA NYT MUUTAMIA KYMMENIÄ

Torstaina 19.3.2020 oli aurinkoista ja päivällä lämpöä runsaat 6 astetta. Länsituuli oli reipasta, 10-12 m/s, mutta heikkeni iltaa kohti. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 5 merihanhea, 390 haahkaa, 6 tukkakoskeloa, 45 allia, 29 ruokkia ja kaakkoispuolen hyljeluodoilla pyöri edelleen n. 80 merisirriä. Saarikierroksella havaittiin mm. 4 ristisorsaa, 5 tylliä, 2 lehtokurppaa, 2 närheä, kulorastas ja pikkulintuja mm. puukiipijä, 5 punarintaa, 9 rautiaista (muutto reippaasti alkanut), peukaloinen, pajusirkku, 3 niittykirvistä, luotokirvinen (itärannalla) ja 2 koiras punatulkkua.

PUNATULKKUJA NÄKEE UTÖSSÄ KEVÄISIN VARSIN VÄHÄN

PUNATULKKUJA NÄKEE UTÖSSÄ KEVÄISIN VARSIN VÄHÄN

Perjantaina 20.3.2020 oli pääosin pilvistä, lämpöä enimmillään 3 astetta ja virtaus oli kääntynyt pohjoiseen – aamulla 7 ja illalla jo 12 m/s. Kylmä purkaus pysäytti muuttoa, mutta jotain toki havaittiin. Staijia aamulla vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, 3 merihanhea, 6 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 7 allia, 5 tukkakoskeloa, 11 ruokkia, tavi, 2 jp naurulokkia ja jälleen merisirrejä kaakkoispuolen luodoilla – nyt ainakin n. 250 yksilöä. Saaresta löytyi mm. 8 töyhtöhyyppää, 4 tylliä, lehtokurppa, 2 närheä, 11 sepelkyyhkyä ja pikkulintuja mm. kangaskiuru, 7 rautiaista, 2 punarintaa, peukaloinen, 4 pajusirkkua, 3 niittykirvistä ja punatulkku. Iltapäivällä käytiin katsomassa ja kuvaamassa hotellin sataman tuntumasta löytynyt harmaahylkeen kuutti – symppis tyyppi!

KUUTTI HERÄTTI SYMPATIOITA

KUUTTI HERÄTTI SYMPATIOITA

Lauantaina 21.3.2020 jatkui kylmä pohjoisvirtaus, tuulta oli 11-13 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 2 astetta. Aamulla hetken aikaa salamoi ja jyrisi! Yöllä maa oli satanut ohuelti valkoiseksi. Staijia vajaa 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lintuja oli vähän niukemmin pienen takatalven takia. Merellä oli niukasti liikettä – haahkoja n. 200 paikallisena, merihanhi, pilkkasiipi, 2 ruokkia ja jälleen runsaasti merisirrejä: n. 200 yksilön parvi kaakkoispuolen luodoilla ja samanaikaisesti n. 130 yksilöä Hamnskärin lounaispuolen luodoilla. Saarikierroksella nähtiin mm. tylli, 2 närheä, 4 sepelkyyhkyä, 2 punarintaa, jo ainakin 11 rautiaista, 4 niittykirvistä, 3 pajusirkkua ja mustapääkerttu edelleen. Vili näki Enskärillä aamulla 4 pulmusta ja peippoja on saapunut muutolta (n. 15), joukossa kevään eka järripeippo. Kuuttia ei enää löytynyt.

RAUTIAISTEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

RAUTIAISTEN MUUTTO ON JO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 22.3.2020 oli kylmän ja kirkkaan yön jälkeen aika hiljainen lintupäivä. Aamu oli kaunis ja meri jopa tyyni, aurinko lämmitti ilman 4 asteeseen. Iltapäivällä oli lounaistuulta 5-6 m/s. Staijia aamulla 2,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saari tuli kierrettyä. Merellä näkyi mm. n. 250 haahkaa, 28 allia, 26 mustalintua, 29 tukkakoskeloa, 95 riskilää (pesäluotojen ympärillä), 9 ruokkia ja jälleen runsaasti merisirrejä: kaakkoispuolen hyljeluodoilla ainakin n. 450 yksilön hieno parvi ja koko aamun Hamnskärin pohjoisluodolla 85 yksilöä. Saaressa nähtiin mm. 8 tylliä, kevään eka muuttava kurki, 2 närheä edelleen, 8 punarintaa, 9 rautiaista, 2 peukaloista, 3 pajusirkkua ja 2 punakylkirastasta.

MERIKOTKIA NÄKYY PÄIVITTÄIN 15-30 YKSILÖÄ

MERIKOTKIA NÄKYY PÄIVITTÄIN 15-30 YKSILÖÄ

Laivalla vapaa-ajan matkustusrajoitus on ainakin nyt toiminut kiitettävästi, mutta tänään saareen saapui ensimmäinen huvivene. Toivottavasti kohta ei ole satama täynnä, majoituksethan täällä on kaikki suljettu kulkemisen vähentämiseksi. Laitan tähän loppuun vielä uudelleen laivayhtiön vetoomuksen (19.3.) kulkemisen välttämiseksi.

Vetoomus yhteysalus ms Kökarin käyttäjille

Pyydämme kaikkia yhteysaluksen käyttäjiä sekä reitin varrella olevia majoitusyrittäjiä noudattamaan ELY-keskuksen antamaa ohjeistusta koronaviruksen suhteen.

Erityisesti painotamme ohjeistuksen kohtaa jossa suositellaan että kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, kuten vapaa-ajanmatkoja yhteysaluksilla saaristoon, tulee välttää.
Tätä painotamme erityisesti siksi ettei aluksen miehistö, saarissa asuvat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt eikä kukaan muukaan olisi vaarassa altistua koronavirukselle.

Yhteysalus on monelle vakituiselle asukkaalle ainoa mahdollinen kulkuväline sekä elintärkeä tavaroiden kuljetusväline saaristossa.

Mikäli aluksen henkilökunta altistuu virukselle tarkoittaa se automaattisesti karanteenia heille. Varamiehistön pystymme järjestämään, mutta mikäli useita karanteeneja tulisi miehistön jäsenille niin pahimmassa tapauksessa liikenne voidaan joutua keskeyttämään.

Tästä syystä haluamme vedota yhteysaluksen käyttäjiin: Ymmärtäkää tilanteen vakavuus, ajatelkaa omaa ja muiden terveyttä ja jättäkää matka väliin, mikäli se ei koske vakituisen väestön kulkemista, tavarakuljetusta, työmatkaa tai hätätilanteesta johtuvaa liikennettä. Älkää tulko saaristoon karanteeniin.

Vastuu on nyt meillä kaikilla. Nyt ei saa olla itsekäs.

Mikko Fagerroos
Toimitusjohtaja
Saariston Meritie Oy

SAARESSA PESIVIÄ KOTTARAISIA ON SAAPUNUT JO RUNSAASTI

SAARESSA PESIVIÄ KOTTARAISIA ON SAAPUNUT JO RUNSAASTI

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.