Kylmää ja tuulista

Maanantai 30.3.2020 oli talvikauden kylmimpiä päiviä – pakkasta 1-2 astetta, illalla +1 aste. Puolipilvistä, lumikuuroja ja kovaa pohjoistuulta (14-17 m/s), joka illalla heikkeni. Staijia tunti aamulla, mutta tuuli ja väreily pitivät linnut piilossa. Saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lintujen suhteen tämä oli ns. välipäivä – mainittavia olivat ristisorsa, 4 mustalintua, 3 tavia, varpushaukka, 2 sepelkyyhkyä, närhi, peukaloinen, 4 punarintaa ja 11 rautiaista.

SAARESSA ON NYT VÄHEMMÄN PEUKALOISIA KUIN TALVELLA - OVAT JO LÄHTENEET MUUTOLLE, MUTTA UUSIA EI OLE JUURIKAAN TULLUT

SAARESSA ON NYT VÄHEMMÄN PEUKALOISIA KUIN TALVELLA – OVAT JO LÄHTENEET MUUTOLLE, MUTTA UUSIA EI OLE JUURIKAAN TULLUT

Tiistaina 31.3.2020 oli toinen ns. välipäivä putkeen. Aamun tyven hetki vaihtui nopeasti voimistuvaan ja kovaan (14-18 m/s) lounaistuuleen, taivas oli pääosin pilvessä ja lämpöä enimmillään 2 astetta. Yö oli pakkasyö. Staijia tunti ja kierrettiin Enskär, kylä ja saaren itäosat. Loputkin linnut olivat lähes pyyhkiytyneet pois saaresta – nähtiin mm. meriharakka, närhi, 3 sepelkyyhkyä, 2 punarintaa, 6 rautiaista, niittykirvinen ja pajusirkku. Merellä liikahti 3 mustalintua, 6 allia, 4 ruokkia ja 7 tukkakoskeloa. Päivä kului aika lailla kotihommissa – laitettiin laiturin portaat ja täytettiin veroilmoituksia.

KELTASIRKKUJA ON ILMAANTUNUT USEITA

KELTASIRKKUJA ON ILMAANTUNUT USEITA

Itärannalle on eilen pystytetty maanomistajan ja Utön metsästysseuran toimesta lintujen ruokailu- ja pesimäalueen rauhoituskyltit 1.4.-15.7. väliseksi ajaksi. Vaikka nyt on kulkijoita niukasti, niin on hienoa, jos niitä kunnioitetaan asianmukaisesti silloinkin, kun saareen taas pääsee. Alue on nyt erityisen ”haavoittuvainen”, koska talven myrskyt ja ennätyskorkeat vedet ovat putsanneet koko itärannan lähes täysin avoimeksi.

itärannan_taulu_02

Keskiviikkona 1.4.2020 oli aurinkoista ja lämpötila käväisi 6 asteessa. Tuuli oli luoteesta, aluksi 10 m/s, mutta heikkeni reilusti illaksi. Staijia 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 9 metsähanhea, 5 tundrahanhea (em. metsurien kanssa), 2 haapanaa, 16 tukkakoskeloa, 7 pilkkasiipeä, 3 mustalintua, 9 allia ja yhteensä 134 muuttavaa ruokkia.

SEKAPARVESSA METSÄHANHIA, TUNDRAHANHIA JA MERIMETSOJA

SEKAPARVESSA METSÄHANHIA, TUNDRAHANHIA JA MERIMETSOJA

Saarikierros tuotti mm. vuoden ekan valkoposkihanhen (saunalahdella), ristisorsan, 7 sepelkyyhkyä, 6 meriharakkaa, taivaanvuohen, 3 punarintaa, 9 rautiaista, peukaloisen, 6 niittykirvistä ja luotokirvisen. Pikkulintuja on saaressa siis edelleen kovinkin niukasti.

MERIKOTKIA NÄKEE USEITA PÄIVITTÄIN

MERIKOTKIA NÄKEE USEITA PÄIVITTÄIN, TÄMÄ VASTAVALOKUVANA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.