Merellä liikettä, saaressa hiljaista

Torstaina 2.4.2020 jatkui pilvetön sää ja navakka lounaistuuli – aamulla 10 m/s, illalla jo 18 m/s. Lämpöä oli 6 astetta. Staijia aamulla 2 tuntia ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 114 mustalintua, 17 pilkkasiipeä, 12 allia, 94 ruokkia, 3 tavia, 3 muuttavaa harmaahaikaraa ja kevään eka merikihu. Tumman muodon kihu viihtyi tunnin verran Trattenilla. Taitaa olla ensimmäinen Suomessa tänä keväänä. Saaressa nähtiin mm. ylilentävä kurki, 4 ristisorsaa, närhi, 4 sepelkyyhkyä, 3 kulorastasta, västäräkki, 4 punarintaa, 7 rautiaista, 2 peukaloista ja 4 niittykirvistä. Yöksi pitäisi tulla myrskyn myötä vähän sadetta, toivottavasti tiputtaisi vähän pikkulintujakin.

MERIHANHIA PYÖRII SAAREN RANNOILLA 4-6 YKSILÖÄ, HAKEVAT REVIIREJÄ

MERIHANHIA PYÖRII SAAREN RANNOILLA 4-6 YKSILÖÄ, HAKEVAT REVIIREJÄ

KEVÄÄN EKA VALKOPOSKIHANHI

KEVÄÄN EKA VALKOPOSKIHANHI

Perjantai 3.4.2020 oli myrskyisä päivä – länsiluoteinen tuuli puhkui enimmillään 19 m/s (puuskat 26 m/s) ja tuuli rauhoittui vasta illansuussa n. 10 m/s. Pääosa päivästä piiskasi vesi-/räntäkuuroja ja lämpöä oli 3 astetta. Sateen ja tuulen takia aamustaiji jäi väliin ja tehtiin iltapäivällä lyhyehkö kierros saaren itäosiin. Nähtiin mm. haapana, 3 tavia, 2 sepelkyyhkyä, 3 kulorastasta, 2 punarintaa ja 3 rautiaista. Huomenna satsataan taas lintuihin, nyt päivä meni enemmänkin kotosalla.

HAAHKOJA LIIKKUI MYRSKYÄVÄLLÄ MERELLÄ

HAAHKOJA LIIKKUI MYRSKYÄVÄLLÄ MERELLÄ

Lauantaina 4.4.2020 jatkui länsiluoteinen tuuli, nyt heikentyneenä (7-9 m/s). Pilvetöntä ja lämpöä oli enimmillään 5 astetta. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla, lisäksi kierrettiin koko saari. Merellä näkyi mm. 11 tavia, 47 mustalintua, 21 pilkkasiipeä, 24 allia, 34 tukkakoskeloa. 27 ruokkia ja selkälokki. Haahkoja muutama sata. Saarikierroksella mainittavia olivat mm. 2 ristisorsaa, 3 närheä (ovat olleet lokakuusta saakka täällä), 4 sepelkyyhkyä, töyhtöhyyppä, 3 kulorastasta, laulurastas, 4 punarintaa, 9 rautiaista, västäräkki, 2 luotokirvistä ja kevään eka lapinsirkku. Saaressa talvehtinut pikkusirkku nähtiin jälleen, nyt talvikauden ”suosikkipaikassa” saunalahden rannalla. Tänään alkoi meidän rantavajan uuden terassin remontti, purettiin aluksi vanha terassi pois Järvisen Jarmon ja moottorisahan voimin.

LUOTOKIRVISILLÄ ON AINAKIN KAKSI REVIIRIÄ PÄÄSAARELLA

LUOTOKIRVISILLÄ ON AINAKIN KAKSI REVIIRIÄ PÄÄSAARELLA

Sunnuntaina 5.4.2020 tuuli vihdoin hellitti ihan kunnolla – aamulla luoteesta 3-4 m/s ja myöhemmin lounaasta 4 m/s. Aurinkoista ja lämpötila kipusi 6 asteeseen. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja taas kierrettiin koko saari. Merellä oli mukavaa liikettä: 295 mustalintua, 24 pilkkasiipeä, 34 tukkakoskeloa, 6 tavia ja komeaa ruokkimuuttoa, yhteensä 468 yksilöä – kolmanneksi suurin päivälukema Utöstä. Saarikierroksella oli edelleen kovin hiljaista pikkulintujen osalta – mm. vain 3 punarintaa, 6 rautiaista, 4 hippiäistä ja 1 punakylkirastas! Mainittavia olivat kevään ekat 2 lapasorsaa, harmaahaikara, 8 sepelkyyhkyä, 2 närheä, 4 kulorastasta, 5 luotokirvistä ja jälleen pikkusirkku, nyt taas koulun lahden reunalla. Nyt povataan lämpimämpiä öitä, ehkä pikkulintujakin tulee vihdoin lisää.

PIKKUSIRKKU KUVATTUNA TÄNÄÄN KOULUN LAHDEN RANNALLA

PIKKUSIRKKU KUVATTUNA TÄNÄÄN KOULUN LAHDEN RANNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.