Puuduttavaa pohjoisvirtausta

Torstaina 16.4.2020 palattiin Outin kanssa Utöhön pakolliselta pikakäynniltä Turussa. Ajeltiin aamupäivällä Nauvoon, juotiin pikakahvit, ja jatkettiin m/s Kökarille Pärnäisiin. Laivaan tuli muita matkustajia vain kolme – yksi asukas Nötöhön ja kaksi puolustusvoimien korjausmiestä Utöhön. Hyvin noudatetaan koronaepidemian kulkurajoituksia yhteysalukselle. Laivamatkalla oli aurinkoista, mutta aamun sateen jälkeen oli myrskyisää luoteistuulta, enimmillään 18 m/s (puuskat 28 m/s). Oltiin paljolti sisätiloissa ja Utöhön saavuttiin klo 17.30. Illansuussa käytiin pikaisesti itäosassa ja nähtiin mm. varpushaukka, taivaanvuohi, 12 tavia ja hemppo.

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AJANKOHTAAN NÄHDEN NIUKASTI

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AJANKOHTAAN NÄHDEN NIUKASTI

Perjantaina 17.4.2020 tämä ”ikuinen” kylmä luoteisvirtaus jatkui, tänään tuulta oli 14-19 m/s ja lämpöä enimmillään 6 astetta. Aurinko sentään paistoi, joskin jokunen pieni raekuurokin saatiin. Staijia aamulla 2.5 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla näkyi mm. 5 kuikkaa, 2 kanadanhanhea, 41 pilkkasiipeä, 40 mustalintua, 22 allia, 66 ruokkia, 2 kalatiiraa ja 34 isokuovia. Saaressa havaittiin mm. 2 mustakurkku-uikkua, 2 ristisorsaa, 2 närheä, metsäviklo, kulorastas, peukaloinen ja kevään ekat 2 metsäkirvistä. Rivaston Ari näki iltastaijilla 90 merisirriä. Lintuja oli saaressa niukasti, punarintoja, rautiaisia ja pikkurastaita vain kourallinen, peippoja pari kourallista.

KUOVIMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

KUOVIMUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Lauantaina 18.4.2020 kylmä pohjoisvirtaus jatkui – nyt puhalsi 10-13 m/s koko päivän ja lämpöä oli enimmillään runsaat 5 astetta! Aurinko paistoi aamutunteja lukuun ottamatta. Staijia vajaa 3 tuntia ja tehtiin koko saaren kierros. Merellä/muutolla oli ajankohtaan nähden niukasti lintuja, nähtiin mm. 3 kuikkaa, 10 pilkkasiipeä, 12 mustalintua, 42 tukkakoskeloa, 9 allia, 53 ruokkia, merikihu, 14 isokuovia, 2 kurkea ja Patteriniemen rantaa pitkin lentänyt merisirri. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 3 harmaasorsaa (2k1n), 2 mustakurkku-uikkua, varpushaukka, närhi, 2 tilheä, isolepinkäinen, 2 luotokirvistä, 2 peukaloista, kulorastas ja pienen tauon jälkeen taas pikkusirkku koulun saunan luona. Ehkä sekin jatkaa matkaansa, kun tämä pohjoisvirtaus joskus hellittää.

MUSTAKURKKU-UIKUT OVAT SAAPUNEET REVIIRILLEEN

MUSTAKURKKU-UIKUT OVAT SAAPUNEET REVIIRILLEEN

Sunnuntaina 19.4.2020 puhalsi edelleen pohjoisesta, nyt hieman heikentyneenä: 6-10 m/s koko päivän. Aurinko porotti ja lämpöä oli ruhtinaalliset 7 astetta. Staijia aamulla 3 tuntia luotsiasemalla ja taas kierrettiin koko saari. Merellä oli nyt liikettä, mutta saari on edelleen varsin tyhjä linnuista. Muutolla nähtiin mm. 8 kuikkaa, kaakkuri, 7 Gaviaa, 3 härkälintua, 14 valkoposkihanhea, 179 allia, 13 pilkkasiipeä, 220 mustalintua, 131 ruokkia, 5 kalatiiraa (+sp), kevään eka lapintiira, räyskä, merikihu, harmaahaikara ja pohjoiseen matkannut mustavaris. Saaresta kertyi niukasti havaintoja, mainittavia 2 lapasorsaa, punajalkaviklo, tuulihaukka, kulorastas, 3 peukaloista, 2 luotokirvistä ja isolepinkäinen. Saaressa pyörähti myös kokomusta nokivarismainen Corvus, joka äänteli kuin varis ja lensi samalla tapaa laiskasti, mutta määritystä ajatellen havaintotilanne jäi liian lyhyeksi ja kuvatkin ovat vain takaa päin. Tänään valmistui meidän rantavajan uusi terassi penkkeineen. Järvisen Jarmolle iso kiitos!

ISOLEPINKÄISIÄ ON NÄKYNYT VASTA PARI YKSILÖÄ

ISOLEPINKÄISIÄ ON NÄKYNYT VASTA PARI YKSILÖÄ

RANTAVAJAMME UUSI TERASSI JA UUSI PENKKI

RANTAVAJAMME UUSI TERASSI JA UUSI PENKKI SEINUSTALLA, RÄNNI TULEE MYÖHEMMIN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.