Vähän harvinaisempaakin

Maanantaina 20.4.2020 jatkui pohjoisluoteinen tuuli, nyt 6-10 m/s koko päivän. Sää oli puolipilvistä ja lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Staijia n. 3 tuntia aamulla ja kierrettiin saari paitsi ei käyty Kesnäsissä. Iltapäivä kului rannan siistimisessä talven jäljiltä. Muutolla nähtiin mm. kuikka, 485 mustalintua, 31 pilkkasiipeä, 280 allia, 36 ruokkia, uivelo (naaras), 3 merikihua, lapintiira, 3 harmaahaikaraa ja 6 isokuovia. Saarikierroksella havaittiin mm. harmaasorsa, lapasorsa, 3 mustakurkku-uikkua ja 2 töyhtöhyyppää. Yöllä oli tullut melko runsaasti (n. 120) pikkurastaita, pääasiassa laulurastaita, lisäksi nähtiin 4 kulorastasta ja koiras sepelrastas Aftonmålsuddenin (Teerikallion) kupeella. Sera lensi kompostorin suuntaan ennen kuin ehdittiin kuvata. Muita olivat mm. 2 tiltalttia, 2 kangaskiurua ja 2 nokkavarpusta kylällä.

KOIRAS JÄRRIPEIPOT OVAT NYT KOMEASSA PUVUSSA

KOIRAS JÄRRIPEIPOT OVAT NYT KOMEASSA PUVUSSA

Tiistaina 21.4.2020 oli toistaiseksi lämpimin päivä tänä vuonna, 10 astetta. Tuuli oli tosin edelleen pohjoisluoteessa, 5-9 m/s. Aurinkoista koko päivä. Staijia taas hieman vajaa 3 tuntia aamulla ja kierrettiin päivällä koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla näkyi mm. 3 kuikkaa, 3 kaakkuria, 2 silkkiuikkua, 290 mustalintua, 14 pilkkasiipeä, 82 allia, 9 lapasorsaa, 3 harmaahaikaraa, kurki ja merikihu. Päivällä oli pientä petolintuliikettä – nähtiin 3 piekanaa, naaras sinisuohaukka ja naaras ampuhaukka. Saarikierroksella havaittiin mm. 4 ristisorsaa, kevään eka rantasipi, taivaanvuohi, isolepinkäinen, kulorastas, vuoden eka haarapääsky, 7 tiltalttia, 3 kivitaskua, 4 hemppoa, punatulkku ja +2kv koiras mustaleppälintu. Rastaat olivat selvästi vähentyneet eilisestä – kylmä ja kirkas yö sekä pohjoisvirtaus piinaavat edelleen varpuslintujen yömuuttoa.

KURKI ITÄRANNALLA OLI OUTO NÄKY, YLEENSÄ OVAT VAIN YLILENTÄVIÄ

KURKI ITÄRANNALLA OLI OUTO NÄKY, YLEENSÄ OVAT VAIN YLILENTÄVIÄ

Keskiviikkona 22.4.2020 jatkui pohjoisvirtaus, mutta aiempaa heikompana. Tänään oli tuulta 4-7 m/s, iltapäivällä hetken jopa likimain tyyntä. Aurinko paistoi ja lämpöä oli enimmillään 10 astetta. Staijia taas tuttuun tapaan lähes 3 tuntia aamulla luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Lintuja ei ollut mitenkään runsaasti, mutta pitkän ”kuivan kauden” jälkeen vähän harvinaisempaakin katsottavaa osui tälle päivälle. Merellä/muutolla näkyi mm. 2 kuikkaa, 3 Gaviaa, 325 mustalintua, 14 pilkkasiipeä, 72 allia, 4 haapanaa, 13 Anseria, merikihu ja 42 isokuovia. Ruokkeja liikkui yhteensä 53 ja klo 07.38 lensi kahden ruokin kanssa jp etelänkiisla pohjoiseen Patteriniemen rantaa pitkin. Kolmas tänä keväänä. Staijin ns. pikkurari oli kuitenkin 2kv pikkukajava, joka muutti mukavassa aamun myötävalossa länsipuolen laivaväylää pitkin luoteeseen klo 06.35. Saarikierroksella nähtiin mm. 4 ristisorsaa, harmaahaikara, koiras sinisuohaukka, varpushaukka, 2 taivaanvuohta, haarapääsky ja 11 tiltalttia. Istuskellessamme Outin kanssa puolipiilossa Teerikallion rannalla pyörähti itärannalle klo 12.05 yhtäkkiä avosetti, joka äänteli pari kertaa, mutta ei harmiksemme laskeutunut vaan jatkoi noin minuutin vierailun jälkeen vauhdikasta lentoaan kohti kaakkoa häviten luotojen taakse. Saaren kautta aikain kymmenes havainto avosetistä.

RISTISORSAKOIRAAT KISAILIVAT KESKENÄÄN

RISTISORSAKOIRAAT KISAILIVAT KESKENÄÄN

Outin käytössä on viime kesän lopulta ollut Sonyn ”räksä” (RX10iv), mutta Outi ei ole koko aikana oikein päässyt sinuiksi kameran kanssa. Käyttö on siksi vähän hiipunut. Päätimme korjata asian ja maisemien lisäksi Outi haluaa kuvata myös lintuja. Tarvittiin riittävästi millejä, mutta samalla paino ei saisi oleellisesti lisääntyä. Päädyimme huolellisen harkinnan ja parin konsultaation kautta kuvassa näkyvään yhdistelmään – Sony A6600 kroppirunko ja siinä Sony SEL 70-350 F4.5-6.3 G OSS objektiivi. Räksä meni vaihdossa.

outin_kamera

Meillä on jo ollut puolisen vuotta käytössä tuo A6600-runko ja siinä Sony E PZ 18-105 mm F4 G OSS- laajakulmaobjektiivi. Outi on siihen kovasti tykästynyt ja siksi toisen A6600-rungon hankinta ei ollut iso kynnys. Tämä uusi yhdistelmä yltää (ilman telejatkeita) 525 milliin ja yhdistelmän kokonaispaino on kuitenkin vain 1,1 kiloa! Kun kamera vielä käyttää Sonyn isompia ja kestävämpiä akkuja (sama kuin omassa A9II:ssa) ja kenno on monin verroin räksän kennoa suurempi ja kohinattomampi niin jo ensikokemusten valossa tehtiin hyvä ratkaisu.

OUTIN ENSIKUVIA UUDELLA YHDISTELMÄLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

OUTIN ENSIKUVIA UUDELLA YHDISTELMÄLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.