Uusia kevätmuuttajia

Torstaina 23.4.2020 oli edelleen aurinkoista ja lämpöäkin 10 astetta. Aamu oli lähes tyven, mutta päivän aikana pohjoisluoteinen tuuli voimistui taas 7-10 m/s. Staijia aamulla 2,5 tuntia ja myöhemmin tehtiin saarikierros lukuun ottamatta Kesnäsiä. Lintuja oli tänään niukasti niin merellä kuin saaressakin. Säät saisivat vähän muuttua, mutta eipä ole oikein näköpiirissä. Muuttavana näkyi mm. 3 kuikkaa, 265 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 48 allia, 17 ruokkia, merikihu, 25 isokuovia ja 2 kurkea. Saaressa näkyi mm. ristisorsa, tuulihaukka, 2 harmaasorsaa ja 4 mustakurkku-uikkua. Punarintoja oli saaressa n. 80, pikkurastaita muutama kymmenen, mutta ei muuta mainittavampaa.

KIVITASKUJA ON SAAPUNUT USEITA

KIVITASKUJA ON SAAPUNUT USEITA

Perjantaina 24.4.2020 oli jälleen pääosin aurinkoista ja edelleen pohjoisluoteista tuulta, nyt 6-12 m/s. Lämpöä oli enimmillään 8 astetta, näkyvyys hyvä. Staijia nelisen tuntia ja kierrettiin saari taas lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 7 kuikkaa, kaakkuri, 19 Gaviaa, 8 valkoposkihanhea, 7 metsähanhea, 270 mustalintua, 54 pilkkasiipeä, 4 jouhisorsaa, 36 ruokkia ja jälleen kahden ruokin kera jp etelänkiisla Patteriniemen vierestä luoteeseen klo 08.20. Muita muuttavia olivat mm. 3 harmaahaikaraa, 77 isokuovia, pikkukuovi, 2 metsävikloa, 4 kapustarintaa, 87 meriharakkaa (suurin parvi n. 50 yks), 5 merikihua, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka ja kevään eka muuttohaukka, ad-lintu Enskärin yli koilliseen.

NAPAKKA POHJOISTUULI PYSÄYTTI KAHLAAJIA ITÄRANNALLE, TÄSSÄ SUOKUKKOJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

NAPAKKA POHJOISTUULI PYSÄYTTI KAHLAAJIA ITÄRANNALLE, TÄSSÄ SUOKUKKOJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Saarikierroksella nähtiin mm. 4 ristisorsaa, 4 harmaasorsaa, taivaanvuohi, kaikkiaan 19 valkovikloa, 9 suokukkoa, haarapääsky ja kevään eka käpytikka. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 3 käenpiikaa, 3 leppälintua, 8 tiltalttia, koiras mustapääkerttu, pensastasku, 2 tilheä, kangaskiuru, metsäkirvinen ja 3 luotokirvistä. Punarintoja oli n. 120 ja pikkurastaitakin useita kymmeniä. Oli mukava ja monipuolinen lintupäivä – pohjoistuuli pysäytti kahlaajia, mutta myös hyönteissyöjiä oli tullut yöllä jonkin verran. Keväälle uusia lajeja kertyi tänään kaikkiaan 9.

VALKOVIKLOJA SAAPUI KERRALLA USEAMPIA

VALKOVIKLOJA SAAPUI KERRALLA USEAMPIA

Lauantaina 25.4.2020 jatkui pohjoisvirtaus – nyt oli aamulla heikkoa koillistuulta, myöhemmin pohjoistuulta 8-10 m/s, yö oli kylmä ja kirkas. Aurinkoista puoleenpäivään, iltapäivällä vähän vesisadetta. Lämpöä oli vain 6 astetta. Staijia runsaat kolme tuntia ja kierrettiin koko saari. Lintuja oli selvästi eilistä vähemmän niin merellä kuin saaressakin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 kuikkaa, kaakkuri, 8 Gaviaa, 5 silkkiuikkua, 215 mustalintua, 45 pilkkasiipeä, 30 ruokkia, 9 merikihua, räyskä ja etelästä saapunut suopöllö. Petolintuja nähtiin varpushaukka, 3 tuulihaukkaa, hiirihaukka ja luoteeseen matkannut muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. rantasipi, 4 valkovikloa, tilhi, mustapääkerttu, leppälintu, kevään eka koiras kirjosieppo sekä 2 sepelrastasta – naaraspukuinen Kesnäsissä ja koiras itäniityn reunalla. Punarinnat ja rastaat olivat selvästi vähentyneet eilisestä.

KIRJOSIEPPO SAAPUI

KIRJOSIEPPO SAAPUI

LÄMPÖVÄREILY HAITTASI SEPELRASTAAN KUVAAMISTA

LÄMPÖVÄREILY HAITTASI SEPELRASTAAN KUVAAMISTA

Sunnuntaina 26.4.2020 aamu oli pilvinen ja heikkotuulinen (2-4 m/s kaakosta), myöhemmin runsas tunti vesisadetta ja sen jälkeen jälleen voimistuvaa luoteistuulta 8-11 m/s. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia runsaat kolme tuntia ja myöhemmin kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Muuttavana nähtiin mm. 43 kuikkaa, kaakkuri, 101 Gaviaa, kanadanhanhi, 315 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 115 ruokkia, 5 merikihua, 21 isokuovia ja avomereltä korkealla saapunut suopöllö. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, 2 tuulihaukkaa, valkoviklo, töyhtöhyyppä, jänkäkurppa (itäniityllä), 3 taivaanvuohta, metsäviklo ja kevään ekat 2 karikukkoa paikallisena eteläniemessä. Tiiran mukaan ovat ensimmäiset tänä keväänä koko Suomessa. Muita havaintoja olivat mm. koiras ja naaras heinätavi itärannalla, käpytikka, tilhi, nokkavarpunen, mustapääkerttu, leppälintu ja jälleen koiras sepelrastas Teerikalliolla, luultavasti sama yksilö kuin eilen. Iltapäivällä lämmitettiin vaihteeksi sauna.

KAUKAA OTETTU KUVA HEINÄTAVEISTA ITÄRANNALLA

KAUKAA OTETTU KUVA HEINÄTAVEISTA ITÄRANNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.