Toukokuun alku on lintuaikaa

Torstaina 7.5.2020 oli pilvetöntä ja vilpoisaa luoteistuulta 7-12 m/s, lämpöä 8 astetta. Staijia aamulla 3 tuntia, mutta meno oli hiljaista – tuuli ainakin huonossa suunnassa. Myöhemmin kierrettiin kyläalue ja saaren itäosat. Merellä näkyi mm. 6 kuikkaa, 4 Gaviaa, 41 pilkkasiipeä, 2 ristisorsaa, 42 ruokkia ja 3 harmaahaikaraa. Saarikierroksella havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 3 harmaasorsaa, 2 kurkea, 2 karikukkoa, 2 valkovikloa, 2 liroa, kevään eka punavarpunen sekä lammashaassa ja koulun niityllä koko päivän viihtynyt +2kv koiras sepelsieppo. Ei jäänyt tämäkään kevät ilman sesiä..

39. UTÖSSÄ NÄKEMÄNI SEPELSIEPPO

39. UTÖSSÄ NÄKEMÄNI SEPELSIEPPO

Perjantaina 8.5.2020 oli aamulla lounaistuulta 5-6 m/s, mutta tuuli voimistui päivän kuluessa 11-13 m/s ja kääntyi etelään. Kirkas aamu pilvistyi iltapäivän aikana ja lämpö käväisi 9 asteessa. Staijia aamulla 3 tuntia luotsiasemalla ja taas kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Muutolla näkyi mm. 62 valkoposkihanhea, 16 pilkkasiipeä, 60 punakuiria (1a), 6 pikkukuovia, 21 ruokkia ja 2 kertaa etelänkiisla, ensin klo 06.25 luoteeseen ja klo 06.58 kaakkoon – ehkä sama yksilö. Gaviamuutto oli yllättävän hiljaista: 21 kuikkaa, 15 Gaviaa, mutta klo 07.34 eteläpuolelta muutti kuikan kanssa hienosti jp jääkuikka itään. Lintu löytyi Svartbådanin kohdalta ja ohitti eteläkärjen Lillharunin ja Utön välistä. Kahdeksas Utössä näkemäni ada. Saarikierroksella nähtiin mm. 2 ristisorsaa, harmaasorsa, harmaahaikara, valkoviklo, sarvipöllö (kompostorin tien varrella) ja varsinaisena yllätyksenä majakan läheltä heinikosta jaloistamme huristen lentoon noussut viiriäinen. Putosi kallion taakse eikä löydetty uudelleen. Kuudes toukokuinen viiriäishavis Utöstä, aiemmista aikaisin on myös 8.5. Mukava lintupäivä, vaikka hysyjä olikin tänään vaatimattomia määriä.

SARVIPÖLLÖ OLI TÄNÄÄN SAARESSA

SARVIPÖLLÖ OLI TÄNÄÄN SAARESSA

Lauantaina 9.5.2020 tuuli taas ”vaihteeksi” koleasti pohjoisesta, nyt 6-9 m/s. Taivas oli selkeä ja lämpöä oli enimmillään 9 astetta. Staijia aamulla tutut 3 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Lintuja oli saaressa varsin niukasti – pieniä määriä fyllareita, leppälintuja, mustapää- ja hernekerttuja, muutama kirjosieppo sekä kevään viimeisiä punarintoja ja laulurastaita. Merellä/muutolla mainittavia olivat 6 kuikkaa, 26 ruokkia, 4 pikkulokkia, 22 pilkkasiipeä ja kahlaajia 9 suokukkoa, valkoviklo, pikkukuovi, 3 isokuovia, 3 lapinsirriä (+PK 9) ja hetken lähiluodoilla pysähtyneet 8 merisirriä, jotka jatkoivat pian pohjoiseen. Saaressa mainittavia olivat tuulihaukka, 6 harmaasorsaa, karikukko ja 2 luotokirvistä. Tehtiin taas iltapäivän ajan keväisiä pihahommia.

PUNARINTOJEN MUUTTO ALKAA HIIPUA - RUOKAILEVAT USEIN RANTAKALLIOIDEN LEVÄLLÄ

PUNARINTOJEN MUUTTO ALKAA HIIPUA – RUOKAILEVAT USEIN RANTAKALLIOIDEN LEVÄLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Äitienpäivänä 10.5.2020 vallitsi etelätuuli 6-12 m/s – voimistui päivän aikana. Taivas oli pääosin selkeä ja lämpöä oli 10 astetta, illalla lännestä lähestyi sadealue. Hiljaisen aamumuuton takia staijia vain 1,5 tuntia, mutta komppailtiin saaressa lukuun ottamatta Enskäriä ja Kesnäsiä. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, 5 valkoposkihanhea, 30 Anser sp:tä (jonona NE), 28 Gaviaa, 15 ruokkia ja merikihu. Saaressa vastaan tuli mm. 2 ristisorsaa, harmaasorsa, tuulihaukka, 2 valkovikloa, kevään eka sinirinta sekä koiras varpunen, joka löytyi koulun luota ja kierteli myöhemmin kylällä. Varpunen on harvinaisempi laji Utössä kuin vaikkapa sepelsieppo! Illansuussa saunottiin pihapölyt pois.

sinirinta_01_Korppoo_05_20

SINIRINTA JA VARPUNEN OLIVAT PÄIVÄN MAINITTAVIMMAT PIKKULINNUT

SINIRINTA JA VARPUNEN OLIVAT PÄIVÄN MAINITTAVIMMAT PIKKULINNUT

Uusimpia kuvia isompina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.