Pohjoisvirtausta, muuttokahlaajia ja ivp

Torstaina 28.5.2020 oli aurinkoista, mutta viileä (enimmillään 11 astetta) ja navakka (9-12 m/s) luoteistuuli pyyhki saaren yli ja pysäytti taas muuton. Hyönteissyöjät olivat niukassa. Staijia vajaa 5 tuntia, mutta saldo oli varsin niukka – mainittavia mm. 7 valkoposkihanhea, 5 kuikkaa, 4 Gaviaa, 27 ruokkia, jälleen etelänkiisla läheltä luoteeseen, 4 muuttavaa merikihua, 3 tervapääskyä ja nuolihaukka. Kimmo näki leveäpyrstökihun, jota harmi kyllä emme muut ehtineet nähdä, vaikka olimme lähistöllä. Saaressa mainittavaa oli huuhkaja (Kobbanilla), kirjokerttu, keltavästäräkki edelleen, isosirri ja suosirri. Illansuussa saareen saapui uutta lintuporukkaa, Nurmen Tarmo (Tarppi), Kari Salonen, Antti Fager-Pintilä, Janne ja Mikko Suominen sekä Tomi Hirvensalo.

KARIKUKKOJA ON SAARESSA 2-3 PARIA

KARIKUKKOJA ON SAARESSA 2-3 PARIA

Perjantaina 29.5.2020 jatkui luoteisvirtaus, mutta vähän heikentyneenä. Aamulla tuuli 6 m/s ja päivällä 9-11 m/s, lämpöä oli 12 astetta ja taivas oli selkeä. Staijia aamulla runsaat 5 tuntia ja päivälläkin pari, saari kierrettiin kokonaan. Merellä/muutolla nähtiin mm. 148 kuikkaa, 2 kaakkuria, 323 Gaviaa, 3 valkoposkihanhea, 4 vaaleaa merikihua, tuulihaukka, 73 ruokkia ja kaikkiaan 4 etelänkiislaa, kaikki yksitellen. Kahlaajiakin muutti, 205 isosirriä (3a), 32 tundrakurmitsaa, 410 IK (4a), lapinsirri, suosirri, 8 jänkäsirriäistä, 3 vesipääskyä (vuoden ekat) ja etelälounaaseen matkanneet töyhtöhyyppä ja isokuovi. Saaressa havaittiin mm. kehrääjä, törmäpääsky, 3 luhtakerttusta, viitakerttunen, 2 pikkusieppoa, kirjokerttu ja urpiainen. Ihan mukava muuttopäivä huolimatta taas vastatuulesta.

KELTAVÄSTÄRÄKKI PITÄÄ EDELLEEN REVIIRIÄ ITÄNIITYLLÄ

KELTAVÄSTÄRÄKKI PITÄÄ EDELLEEN REVIIRIÄ ITÄNIITYLLÄ

Lauantaina 30.5.2020 jatkui pohjoisvirtaus – aamulla oli N-tuulta 4-6 m/s ja iltapäivällä 10-14 m/s. Taivas oli lähes pilvetön ja lämpöä oli 14 astetta. Staijia runsaat 6 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta. Pohjoisvirtauksen ja kirkkaan ilman takia saari oli taas kovin tyhjä pikkulinnuista, merellä oli kuitenkin vielä vähän liikettä. Nähtiin mm. 102 kuikkaa, kaakkuri, 135 Gaviaa, 7 kanadanhanhea, 34 ruokkia, 3 etelänkiislaa ja 3 vaaleaa merikihua. Kahlaajia muutti 185 tundrakurmitsaa (5a), 2 punakuiria, 120 isosirriä, 30 IK, 3 lapinsirriä, 5 vesipääskyä, 10 jänkäsirriäistä (2a) sekä lounaaseen matkannut isokuovi. Saaressa havaittiin mm. käki, eteläkärjessä viivytteli vielä 3 merisirriä, lisäksi havaittiin 2 luhtakerttusta, viitakerttunen ja myöhäinen metsäkirvinen. Luotokirvisiä on pesivänä ainakin 3 paria ja keltavästäräkkipari pitää edelleen reviiriä itäniityllä. Viime päivinä on näkynyt epätavallisen monta etelänkiislaa, lieneekö kanta kasvanut läheisellä Gropskärillä… Mantereelle lähtivät aamulla Tomi Hirvensalo ja Öhmanin Ossi perheineen.

MUSTAKURKKU-UIKUILLA ON JO PESÄT

MUSTAKURKKU-UIKUILLA ON JO PESÄT (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 31.5.2020 tuuli edelleen pohjoisesta, aamulla 5 m/s ja iltapäivällä puhalsi taas 10-12 m/s. Taivas oli pilvetön ja lämpötila kipusi päivällä jo 16 asteeseen. Staijia noin 7 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin myös koko saaren komppausta. Muutontarkkailu tuotti taas tulosta, nähtiin mm. 114 kuikkaa, 2 kaakkuria, 165 Gaviaa, 27 ruokkia, etelänkiisla, 11 tervapääskyä, nuolihaukka, naaras ruskosuohaukka ja naaras sinisuohaukka. Kahlaajia muutti tänäänkin – suosirrejä 48 (+PK 85), töyhtöhyyppiä 7 lounaaseen, jänkäsirriäisiä 14 (4a), vesipääskyjä 20 (3a) ja hienona yllätyksenä klo 05.50-05.56 länsipuolelta väylää pitkin muuttaneessa 11 vesipääskyn parvessa 1 jp isovesipääsky! Parvi matkasi melko hitaasti, koska pysähtyi kaikkiaan kolme kertaa uimaan kerrallaan 0.5 – 2 min ajaksi, kunnes katosivat pinnassa kohti pohjoista. Toinen havainto Utöstä ja samalla meille kuudelle staijarille mieliä kohahduttanut tilanne. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), käki, merisirri jälleen eteläkärjessä, 2 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 2 pikkukäpylintua ja lammashaan alueella koko päivän ahkerasti laulellut idänuunilintu. Illalla lammashaassa surisi kehrääjä. Päivällä lähtivät mantereelle Janne ja Mikko Suominen, Antti Fager-Pintilä ja Kari Salonen. Hieno lintupäivä.

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

KÄENPIIKOJA PESII KOLME PARIA

KÄENPIIKOJA PESII KOLME PARIA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.