Juhannus, sepelrastas ja muuta mukavaa

Torstaina 18.6.2020 oli aamulla sumuista klo 10 saakka ja aamustaiji jäi väliin. Tuuli oli koko päivän heikkoa ja suunta vaihteli, aurinkoista ja lämmintä oli 19 astetta. Mainittavia havaintoja saaresta olivat mm. valkoposkihanhi (oleskellut paikallisena jo jonkin aikaa), töyhtöhyyppä, pikkukuovi, isokuovi, 2 suokukkoa, metsäviklo, 4 mustavikloa, valkoviklo ja edelleen puolalainen kirjekyyhky. Pikkulintuja nähtiin mm. 6 luotokirvistä, 5 luhtakerttusta, 3 rytikerttusta, ruokokerttunen ja 6 pikkukäpylintua. Juhannusvieraita saapui saareen laivalla kohtalaisen paljon, ornejakin pari.

YKSINÄINEN VALKOPOSKIHANHI ON PITKÄÄN VIIHTYNYT UTÖN VESILLÄ

YKSINÄINEN VALKOPOSKIHANHI ON PITKÄÄN VIIHTYNYT UTÖN VESILLÄ

Juhannusaattona 19.6.2020 oli aurinkoista ja lämmintä (23 astetta), heikkoa luoteistuulta. Staijia aamulla n. 4 tuntia luotsiasemalla ja kevyttä retkeilyä saaressa. Merellä/muutolla nähtiin mm. 3 kuikkaa, 22 mustalintua, harmaahaikara, nuolihaukka, 2 töyhtöhyyppää, 14 suokukkoa, 4 mustavikloa, valkoviklo, 68 ruokkia, etelänkiisla ja 43 tervapääskyä. Saaressa havaittiin mm. 2 kirjekyyhkyä edelleen, viitakerttunen, 6 luhtakerttusta, 2 rytikerttusta, 2 pikkukäpylintua ja laulava koiras pikkusieppo lammashaassa. Iltapäivällä oltiin juhannussalon nostossa isohkon väkijoukon kera, mutta varsinaiset Utön juhannusjuhlat on peruttu tänä vuonna koronapandemian takia. Juhannusaaton ilta oli mitä hienoin – lämmin, tyven ja aurinkoinen.

KAUKAA KUVATTU MUSTAVIKLO, TAUSTALLA NUKKUU HARMAASORSA

KAUKAA KUVATTU MUSTAVIKLO, TAUSTALLA NUKKUU HARMAASORSA

SUOKUKKOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

SUOKUKKOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Juhannuspäivänä 20.6.2020 itätuuli voimistui – koko päivän 10-12 m/s, aurinko paistoi ja lämpöä oli 21 astetta. Staijattiin 4 tuntia aamulla luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 3 kuikkaa, 19 mustalintua, 98 telkkää, 67 ruokkia, etelänkiisla, 9 pikkulokkia, 6 tervapääskyä ja kahlaajia 6 töyhtöhyyppää, 6 pikkukuovia, 25 suokukkoa, 3 mustavikloa, 2 valkovikloa ja 4 liroa. Syysmuutto käynnissä. Saaressa nähtiin 2 kirjekyyhkyä edelleen, 6 luhtakerttusta, rytikerttunen ja 7 pikkukäpylintua. Tänään näin ensimmäistä kertaa kun merilokki pyydysti kyhmyjoutsenen jo melko kookkaan poikasen emojen taistelusta huolimatta, raahasi poikasen läheiselle kalliolle ja söi sen hiljalleen siellä. Illalla saaren oma bändi, Bredbandet, soitti mukavaa musiikkia Vapenlagretin edustalla.

BREDBANDET VIRITTELEE ILTAMUSIIKKIA

BREDBANDET VIRITTELEE ILTAMUSIIKKIA

Sunnuntaina 21.6.2020 oli reipasta itätuulta, 10-12 m/s, pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Satsattiin taas staijaamiseen n. 4 tuntia aamulla, saarikierrokset olivat tänään vähän suppeampia. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, 82 mustalintua, 27 telkkää, 16 ruokkia, etelänkiisla, harvinainen 2kv kalatiira, 10 tervapääskyä ja muuttokahlaajia 4 töyhtöhyyppää, 2 pikkukuovia, isokuovi, 37 suokukkoa, jp-suosirri, 2 mustavikloa, 5 valkovikloa ja 2 liroa. Saaressa havaittiin mm. edelleen 2 kirjekyyhkyä, 3 luhtakerttusta, tristis-tyyppinen tiltaltti ja 8 pikkukäpylintua. Mantereelle lähti tänään isohko määrä juhannuksen viettäjiä.

KETTU KÄY JOKA PÄIVÄ AAMIAISELLA LÄHEISELLÄ LINTUJEN PESIMÄLUODOLLA

KETTU KÄY JOKA PÄIVÄ AAMIAISELLA LÄHEISELLÄ LINTUJEN PESIMÄLUODOLLA

Maanantaina 22.6.2020 jatkui itätuuli, nyt 6-8 m/s, ja auringonpaiste. Lämpöä oli 19 astetta. Taas staijattiin 4 tuntia plus kierrettiin kylää ja itäosaa saaresta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 Gaviaa, 19 mustalintua, 50 telkkää, 46 ruokkia, etelänkiisla, 2 mehiläishaukkaa, nuolihaukka ja muuttokahlaajia töyhtöhyyppä, 5 pikkukuovia, 3 isokuovia, 10 suokukkoa, 5 mustavikloa, 6 valkovikloa ja 2 liroa. Saaresta löytyi yllättäen sepelrastas – lienee ennätysmyöhäinen kevätmuuttaja. Mikko löysi linnun klo 06.15 jalkapallokentältä mustarastaiden ja kottaraisten seurasta, viipyi paikalla n. 20 min. Muita havaintoja saaresta olivat mm. 4 uutta haahkanpoikasta (kevään summa vain 16 kpl), tanskalainen kirjekyyhky edelleen, 3 luhtakerttusta ja 4 pikkukäpylintua. Outi lähti tänään mantereelle asioita toimittamaan.

KESÄINEN SEPELRASTAS FUTISKENTÄLLÄ

KESÄINEN SEPELRASTAS FUTISKENTÄLLÄ

Tiistaina 23.6.2020 jatkui korkeapaine – pilvetöntä, enimmillään lämpöä 23 astetta ja melkein tyventä (heikko N-virtaus, 2-4 m/s). Staijia runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja saari kierrettiin lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 1200 haahkaa, 229 muuttavaa telkkää, 23 mustalintua ja 48 ruokkia. Muuttokahlaajia havaittiin tänään 5 valkovikloa, 4 mustavikloa, liro, 25 suokukkoa, töyhtöhyyppä ja ad suosirri. Saaressa näkyi myös mm. nuolihaukka, harmaahaikara, 4 tervapääskyä, 2 kirjekyyhkyä edelleen, rytikerttunen, 4 luhtakerttusta ja laulava idäntiltaltti (tristis) Kattrumpanin portilla. Mikko äänitti ja kuvasi linnun ennen lähtöään saaresta, Mikon tasan 1 kk havaintojakson päätteeksi.

NUOLIHAUKKA KÄVÄISEE AJOITTAIN SAARELLA

NUOLIHAUKKA KÄVÄISEE AJOITTAIN SAARELLA

Keskiviikkona 24.6.2020 jatkui lämmin kesäsää – 22 astetta, auringonporotusta ja heikkoa (3-5 m/s) lounaistuulta, aamulla tyyntä. Staijia 2 tuntia aamulla ja kierrettiin kylää ja saaren itäosia. Merellä näkyi mm. kuikka, kaakkuri, 7 valkoposkihanhea, 6 mustalintua, 39 telkkää, 31 ruokkia ja eteläkärjessä koko aamun uiskennelleet 2 allia. Muuttokahlaajia näkyi tänään 2 isokuovia, 6 pikkukuovia, 7 valkovikloa, 3 liroa, 16 suokukkoa, töyhtöhyyppä ja suosirri. Saaressa oli myös 5 tervapääskyä, 2 kirjekyyhkyä edelleen, satakieli, luhtakerttunen ja Kattrumpanin portilla edelleen idäntiltaltti. Saareen maanantaina tullut Rivaston Ari näki illalla itärannalla paikallisen pikkutiiran. Varesvuon Markus ja Minna saapuivat tänään saareen kuten myös 4 ornia TLY:stä. Huviveneitä ja kesäturistejakin alkaa olla jo melko normaaliin tapaan.

SATAKIELI OLESKELEE EDELLEEN SAUNALLAMME, ILMEISESTI PESII

SATAKIELI OLESKELEE EDELLEEN SAUNALLAMME, ILMEISESTI PESII

HEMPPOJA PESII 3 PARIA, OSALLA JO LENTOPOIKASET

HEMPPOJA PESII 3 PARIA, OSALLA JO LENTOPOIKASET

Uusia kuvia isompina tiedostoina katsottavissa täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.