Kovia tuulia – lintujakin

Torstaina 5.11.2020 oli pääosin aurinkoista, mutta kovaa länsilounaista tuulta: 14-17 m/s, illalla tuuli vähän heikkeni. Lämpöä oli 10 astetta. Staijia pitkin päivää luotsiasemalla ja/tai majakalla, saarikin kompattiin ihan eteläkärkeä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 2 kaakkuria, 4 kuikkaa (+1 sp), 5 haahkaa, 218 allia, 38 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, 5 ruokkia ja 7 pikkulokkia. Koillispuolen hiekkasaarella lenteli 15 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. sarvipöllö, kangaskiuru, tunturikiuru edelleen itärannalla, 3 niittykirvistä, västäräkki, 21 tilheä, 5 peukaloista, tiltaltti ja edelleen myös idäntiltaltti.

TUNTURIKIURU VIHHTYI EDELLEEN ITÄRANNALLA

TUNTURIKIURU VIIHTYI EDELLEEN ITÄRANNALLA

Perjantaina 6.11.2020 puhalsi lämmin föhn-tuuli lännestä, voimaa oli 9-11 m/s. Päivä oli aurinkoinen ja lämpöä oli 11-12 astetta. Staijia pitkin päivää, aluksi luotsiasemalla ja ip:llä majakalla. Saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 34 laulujoutsenta, 25 sepelhanhea, 6 kaakkuria, 2 kuikkaa, 6 Gaviaa, lapasotka, 45 haahkaa, 290 allia, 58 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, 11 riskilää, peräti 26 ruokkia ja talvipukuinen etelänkiisla (eteläpuolelta länsilounaaseen). Lisäksi muutti ad koiras sinisuohaukka ja 4 varpushaukkaa, luodoilla piipersi yhteensä 36 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaasorsaa, käpytikka, sarvipöllö, 4 tilheä, isokäpylintu, 10 peukaloista, 8 punarintaa, ad koiras mustaleppälintu (luotsiasemalla), tikli, tundraurpiainen, 3 tiltalttia ja edelleen 2 idäntiltalttia – toinen mukavasti taas kuvattavissa itärannalla. Myös tunturikiuru oli edelleen itärannalla. Aamulaivalla lähtivät mantereelle Tittosen Jouni ja Juha Mälkönen.

KANGASKIURUJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

KANGASKIURUJEN MUUTTO ALKAA OLLA OHI

Lauantaina 7.11.2020 oli aamu aurinkoinen ja heikkotuulinen (SW 4 m/s), mutta pian lounaasta vyöryi matalalla roikkuvaa paksua pilveä ja lounaistuuli voimistui 14-16 m/s saakka. Lämpöä oli 9 astetta. Staijia aamulla pari tuntia ja lisää iltapäivällä, saariin kierrettiin, mutta nyt oli aika hiljaista. Merellä nähtiin mm. 3 Gaviaa, 180 allia, 33 mustalintua, 18 pilkkasiipeä, 5 haahkaa, 5 ruokkia, 4 ad pikkulokkia ja Svartbådanilla n. 150 merisirriä. Saarikierros tuotti mm. 2 harmaasorsaa, 6 tavia, varpushaukan, käpytikan, 11 peukaloista, 11 tilheä, 4 punarintaa, 2 tiltalttia ja edelleen 2 idäntiltalttia itärannalla. Aamulla lähtivät mantereelle Helstola ja Nisulan Timo ja illalla saareen saapui lintureissulle Leo Lindroos.

TRISTIS-TILTALTIT VIIHTYVÄT YHÄ SAARESSA, TÄSSÄ TOINEN ITÄRANNAN YKSILÖISTÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

TRISTIS-TILTALTIT VIIHTYVÄT YHÄ SAARESSA, TÄSSÄ TOINEN ITÄRANNAN YKSILÖISTÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 8.11.2020 tuuli oli kääntynyt pohjoiseen, voima oli 6-8 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 7-8 astetta. Staijia aamulla pari tuntia, myöhemmin kompattiin saari likimain kokonaan. Merellä/muutolla nähtiin mm. valkoposkihanhi, 10 mustalintua, 16 haahkaa, Gavia sp, ruokki ja petolintuja kanahaukka, 4 varpushaukkaa ja hienosti iltapäivällä saaren yllä pyörähtänyt 1kv maakotka. Harvinainen vieras täällä. Myös laulujoutsenten muutto oli käynnistynyt pohjoistuulen myötä – tänään nähtiin 86 yksilöä kuudessa parvessa. Svartbådanilla hyöri aamulla n. 80 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. 2 harmaasorsaa, 2 taivaanvuohta, luhtakana (äänessä itärannalla), tavi, punakylkirastas, laulurastas, 30 räkättirastasta, 7 tilheä ja pikkulintuja mm. 11 peukaloista, 7 punarintaa, mustapääkerttu, pikkukäpylintu, tikli, 3 tiltalttia ja itärannalla edelleen 2 idäntiltalttia. Järvisen Mikko siirtyi aamupäivällä Jurmoon ja mantereelle lähti paljon väkeä, mutta paljon jäi vielä saareenkin. Ei tunnu korona huolettavan isojen ryhmämatkojen järjestäjiä.

NUORI MAAKOTKA KÄVÄISI SAAREN YLLÄ

NUORI MAAKOTKA KÄVÄISI SAAREN YLLÄ

Uusimmat kuvat exif-tietoineen näkyvät isompina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.