Kovia tuulia, myrskyäkin

Torstaina 19.11.2020 oli aika palata takaisin Utöhön. Luvattiin lounaismyrskyä ja aika kova keli tulikin. Tänään lähdettiin ensimmäistä kertaa matkaan Nauvon kirkonkylän vierasvenesatamasta, jossa m/s Baldur jo odotteli, kun saavuimme aamupäivällä paikalle. Tavarat laivaan, kahvilla käynti ja matkaan. Väkeä kertyi varsin paljon ollakseen marraskuun loppupuoli. Lounaistuuli puhkui 17-19 m/s, puuskat 22-24 m/s, välillä vähän heikkoa sadetta, mutta lämpöä oli yhä 10 astetta. Pidemmän reitin ja kovan vastatuulen takia merimatka Utöhön kesti peräti 7,5 tuntia ja perille rantauduttiin vasta n. klo 18.40. Jurmoon tultaessa tuuli heikkeni ja kääntyi luoteeseen, samalla lämpötila putosi 7 asteella! Matkalla staiji ei tuottanut ihmeempää, mutta Nauvon sataman tuntumassa oli vielä 9 harmaahaikaraa. Utössä oli lintuväkeä paikalla mm. Markku Heinonen sekä Kirsi Nisula ja Mikko Järvinen, jotka olivat iltapäivällä nähneet 1kv pikkukajavan. Mainittakoon vielä, että Aluehallintovirasto ja laivayhtiö edellyttävät edelleen huononevan koronatilanteen takia kaikilta maskin käyttöä m/s Baldurin sisätiloissa. Asiasta muistutetaan mm. Baldurin fb-sivuilla sekä itse laivassa monin alla näkyvin kyltein.

maski

Perjantaina 20.11.2020 puhalsi kova luoteistuuli, 10-16 m/s, ja lämpöä oli aamulla vain 1,5 astetta, päivällä enimmillään 5 astetta. Sade- ja räntäkuuroja saatiin pitkin päivää. Staijia yhteensä n. 3 tuntia luotsiaseman suojassa ja saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 47 kanadanhanhea (3a), myöhäinen merihanhi, 3 haahkaa, 8 mustalintua, haapana ja 5 tavia. Eteläkärjen luodoilla piipersi koko päivän 41 merisirriä. Saarikierroksella havaittiin mm. jänkäkurppa, taivaanvuohi, sepelkyyhky, luhtakana, 16 tilheä, 3 punarintaa, 7 peukaloista, niittykirvinen, luotokirvinen ja itärannalla tiltaltti. Laitoin tänään oman talvilinturuokinnan kuntoon.

SEPELKYYHKY OLESKELEE GAMLA POSTENIN MÄNNIKÖSSÄ

SEPELKYYHKY OLESKELEE GAMLA POSTENIN MÄNNIKÖSSÄ

Lauantaina 21.11.2020 oli aamu puolipilvinen, lounaistuulta 8 m/s, mutta pian pilvistyi ja klo 13 alkoi jatkuva vesisade. Tuuli nousi ja illansuussa tuuli jo taas 19 m/s, puuskat 23 m/s. Sähkötkin pätkivät. Staijia aamulla n. 3 tuntia ja kierrettiin saarta Kesnäsiä lukuun ottamatta.

AURINGONNOUSU OLI KOMEA TÄNÄÄN

AURINGONNOUSU OLI KOMEA TÄNÄÄN

Merellä/muuttavana nähtiin mm. Gavia, 30 laulujoutsenta, 213 allia, 13 pilkkasiipeä, 83 mustalintua, haahka, lapasotka ja 4 ruokkia. Mukavaa pientä liikettä. Merisirrejä nähtiin yhteensä 29 yksilöä lähiluodoilla. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, haapana, 5 tavia, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, käpytikka, sepelkyyhky, 18 tilheä, niittykirvinen, luotokirvinen, 2 luhtakanaa (äänessä), punarinta, 3 peukaloista, tundraurpiainen, tikli ja itärannalla 2 tiltalttia.

TIKLI ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

TIKLI ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

Sunnuntaina 22.11.2020 kovat tuulet jatkuivat – nyt oli länsituulta 14-17 m/s koko päivän. Lämpöä oli 8 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia taas n. 3 tuntia majakalla ja koko saari kierrettiin. Staijilla nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 14 kanadanhanhea (+1 A/B), 67 allia, 17 mustalintua, pilkkasiipi, ruokki ja tukkakoskelo. Saaresta löytyi mm. 2 haahkaa, harmaahaikara, 2 taivaanvuohta, käpytikka, luhtakana, 21 tilheä ja pikkulintuja mm. 7 peukaloista, rautiainen, punarinta, luotokirvinen, tundraurpiainen ja edelleen 2 tiltalttia itärannalla. Mikko näki ja kuvasi aamulla itärannalla naaras viiksitimalin, jota ei myöhemmin päivällä enää löydetty. Harvalukuinen laji Utössä. Heinonen ja isohko joukko turisteja lähti päivällä mantereelle.

MIKON AAMULLA NÄKEMÄ JA KUVAAMA VIIKSITIMALI

MIKON AAMULLA NÄKEMÄ JA KUVAAMA VIIKSITIMALI

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.