Lintuja niukasti

Torstaina 2.9.2021 oli puolipilvistä, lämpöä 14 astetta ja kohtalaista (7-12 m/s) länsiluoteista tuulta. Tuttu aamustaiji tunnin verran luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs, itäosat ja Enskär. Pikkulinnut ovat lähes kadoksissa eikä muutenkaan ollut mikään varsinainen muuttopäivä. Nähtiin mm. harmaahaikara, 16 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, valkoviklo, 4 tylliä, 5 suokukkoa, meriharakka, taivaanvuohi ja jälleen pulmussirri lounaisrannan luodoilla. Itäniityllä oli 2 lapinkirvistä ja päivän merkittävin oli ad haarahaukka, joka klo 12.20-12.40 rundaili itäniityn-Kobbanin alueella. Hälytimme Markuksen ulos ja hänkin näki mainiosti milkkarin ennen kuin se hiljalleen lähti Jurmon suuntaan. Onpa ollut hyvä haarahaukkavuosi Utössä, keväällä nähtiin peräti 5 ja nyt syksyllä toistaiseksi 2 yksilöä. Iltaa istuttiin taas Markuksen ja Minnan kanssa, nyt meillä.

HAARAHAUKKA - SYKSYN TOINEN

HAARAHAUKKA – SYKSYN TOINEN

Perjantaina 3.9.2021 vallitsi kova (11-16 m/s) ja kylmä (12 astetta) pohjoisvirtaus, muutamia sadekuurojakin saatiin puolipilvisessä syysilmassa. Staijia tunti aamulla luotsiaseman suojassa ja Kesnäsin & itäosan kierros päivällä. Havaintoja niukasti tänään, mainittavia olivat mm. 6 mustalintua, harmaahaikara, 9 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja kahlaajia tylli, suosirri, meriharakka, 3 suokukkoa, rantasipi, valkoviklo ja mustaviklo. Pikkulinnut aika lailla piilossa, osin kovan tuulen takia. Päivä kului vähän enemmän kotihommissa tänään.

LEPPÄLINTUJA ON NÄKYNYT KOVIN NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

LEPPÄLINTUJA ON NÄKYNYT KOVIN NIUKASTI (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 4.9.2021 sää vaihteli rajusti – puoleen päivään saakka rankkoja sade- ja raekuuroja, välillä aurinkoa ja lämpöä oli 8 astetta. Iltapäivä oli aurinkoinen, lämpöä 12 astetta ja navakkaa luoteistuulta, 10-12 m/s. Aamulla sadekuurojen välissä puolen tunnin staiji ja päivällä kierrettiin saaren itäosat ja Kesnäs. Lintuja taas niukasti saaressa, etenkin hysyt ovat lähes kateissa. Ei yleensäkään tänne tule luoteistuulella lintuja. Mainittavia olivat 3 kuikkaa, 2 mustalintua, 7 merihanhea, 2 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 11 varpushaukkaa ja suokukko (ainoa kahlaaja!). Iltapäivällä kuvasin saunamme lähellä varpushaukkaa, joka söi pyydystämäänsä tuulihaukkaa – näitä ”peto syö petoa”-tilanteita on tänä syksynä ollut jo ainakin 5-6, mutta nyt eka, jota onnistuin jotenkin kuvaamaan. Tämä tilanne päättyi molempien haukkojen kannalta huonosti, kun saaressa vapaana liikkuva kissa yhtäkkiä hyökkäsi paikalle varpushaukan kimppuun ja myös se menehtyi.

varpushaukka_51_Korppoo_09_21

VARPUSHAUKAT PYYDYSTÄVÄT KOVAA TAHTIA TUULIHAUKKOJA

VARPUSHAUKAT PYYDYSTÄVÄT KOVAA TAHTIA TUULIHAUKKOJA

Sunnuntaina 5.9.2021 pohjoistuuli (4 m/s) vihdoin hellitti ja kääntyi päivän aikana lounaaseen, hitaasti voimistuen. Puolipilvistä ja lämpöä oli 13 astetta. Staijia taas tunti aamulla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Muutto oli erittäin heikkoa, mainittavaa vain 4 kuikkaa, harmaahaikara, 6 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, ruskosuohaukka, taivaanvuohi ja mustaviklo. Luotsiaseman edustalla oli viiden todella pienen (muutaman päivän ikäisiä) koskelon poikue, jossa emoa ei ollut mailla halmeilla. Lintuja, erityisesti pikkulintuja ja kahlaajia, on ajankohtaan nähden saaressa erittäin vähän. Outoa. Iltapäivä kului pitkälti maaotteluja katsellessa..

PUNARINTOJEN SYYSMUUTTO ON HILJALLEEN KÄYNNISTYNYT

PUNARINTOJEN SYYSMUUTTO ON HILJALLEEN KÄYNNISTYNYT

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYY LÄHES JOKA PÄIVÄ

LUOTOKIRVISIÄ NÄKYY LÄHES JOKA PÄIVÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.