Pohjoisvirtauksessa

Maanantaina 13.9.2021 alkoi voimakas pohjoisvirtaus, lämpöä oli enää 12-13 astetta. Luoteistuuli puhalsi koko päivän 12 m/s, puuskat 16 m/s, ja taivas oli puolipilvinen. Staijailin aamulla tunnin luotsiasemalla ja kierteli saunalahden, saaren itäosat ja iltapäivällä kotinurkilla staijia ja kuvaamista. Pohjoisvirtaus pyyhki pikkulintuja paljon pois saaresta, mutta suojaisissa paikoissa lymyili vielä hysyjä. Meidän pihalla oli mm. 10 leppälintua, 2 mustapääkerttua, lehtokerttu ja pensaskerttu. Muuten näkyi mm. harmaahaikara, 10 haapanaa, 6 jouhisorsaa, 2 merikihua, meriharakka, taivaanvuohi, 2 suokukkoa, 2 valkovikloa ja petolintuja 26 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja 2 sinisuohaukkaa. Saareen saapuivat päivällä mm. Antero Topp vaimonsa Maaran kanssa sekä lintukuvaajia Raumalta, Ari Ahlfors ja Make Suomela.

TUNTUU KUIN LEPPÄLINTUJA OLISI OLLUT TAVALLISTA ENEMMÄN

TUNTUU KUIN LEPPÄLINTUJA OLISI OLLUT TAVALLISTA ENEMMÄN

Tiistaina 14.9.2021 jatkui pohjoisvirtaus, luoteistuuli oli koko päivän 8-12 m/s ja lämpöä enimmillään 13 astetta. Puolipilvistä. Staijia taas tunti aamulla luotsiaseman suojassa ja saarikomppausta, pääosin itäosassa. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 35 mustalintua, 2 jouhisorsaa, meriharakka, 2 valkovikloa, suosirri ja petolintuja merikotkien lisäksi 46 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, naaras sinisuohaukka ja vanha muuttohaukka, joka aamulla istuskeli pitkään luotsiaseman luodoilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat itäniityllä lapinkirvinen ja aamun ja aamupäivän peippomuutto, yhteensä n. 1520 yksilöä. Hyönteissyöjät ovat nyt lähes kateissa, muutama leppälintu, hernekerttu ja fyllari – pohjoisvirtaus tyhjentää.

HARMAAHAIKAROITA ON LÄHES PÄIVITTÄIN

HARMAAHAIKAROITA ON LÄHES PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 15.9.2021 jatkui edelleen pohjoisvirtaus, mutta eilistä heikompana (6-8 m/s). Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enää 11 astetta. Staijia pari tuntia aamulla ja kompattiin likimain koko saari, Enskär tosin niukasti. Merellä/muutolla nähtiin mm. syksyn ekat 17 metsähanhea, Gavia, 2 harmaahaikaraa, 18 mustalintua, 140 haapanaa, 4 jouhisorsaa, uuttukyyhky, 65 sepelkyyhkyä ja varsin niukasti petolintuja: 9 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja 2 sinisuohaukkaa. Pitkästä aikaa oli kuitenkin vähän monipuolisemmin kahlaajia –  punakuiri, tundrakurmitsa, 2 kapustarintaa, 3 valkovikloa, suokukko, 9 tylliä, 2 suosirriä ja pulmussirri (luotsiaseman luodoilla). Lisäksi nähtiin käpytikka, kangaskiuru, pikkusieppo ja luotsiaseman vierestä aamulla lentänyt tsik-sirkku. Ahlfors ja Salmela lähtivät iltapäivällä mantereelle, kolme uutta lintuharrastajaa saapui saareen. Oma iltapäivä vierähti mm. koulun uuden opettajan ja oppilaiden lehtikuvaajana.

PIKKUSIEPOT OVAT EDELLEEN KAIKKI NUORIA

PIKKUSIEPOT OVAT EDELLEEN KAIKKI NUORIA

KÄPYTIKKOJA ON NÄKYNYT HARVAKSELTAAN, EI MITÄÄN KUNNON VAELLUSTA

KÄPYTIKKOJA ON NÄKYNYT HARVAKSELTAAN, EI MITÄÄN KUNNON VAELLUSTA

Torstaina 16.9.2021 tuuli kääntyi itään ja puhalsi 7-11 m/s, hiljalleen koko ajan voimistuen. Taivas oli pilvessä ja lämpöä 11 astetta. Staijia pari tuntia aamulla luotsiaseman suojassa ja iltapäivällä pihalla, välillä ohjelmassa Kesnäsin ja itäosan kierros. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 3 kuikkaa, 50 mustalintua, 108 muuttavaa haapanaa ja petolintuja 11 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 hiirihaukkaa ja 5 sinisuohaukkaa. Kahlaajia havaittiin tänään 3 suosirriä, 4 tylliä, pulmussirri, 2 kapustarintaa, tundrakurmitsa, taivaanvuohi ja syksyn eka jänkäkurppa. Pikkulintupuoli oli niukkaa, kangaskiuru, muutama leppälintu, yksi lehtokerttu, fyllareita, pari hernekerttua ja punarintoja. Saareen saapui illansuussa ainakin 5-6 uutta lintuharrastajaa ja -kuvaajaa. Varhain huomenaamulla on itselläni lähtö mantereelle pitkästä aikaa.

LEHTOKERTTUJAKIN ON VIELÄ MAISEMISSA

LEHTOKERTTUJAKIN ON VIELÄ MAISEMISSA

SYKSYINEN PUNARINTA

SYKSYINEN PUNARINTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.