Aikas rauhallista

Maanantaina 16.5.2016 saderintama väistyi yöllä ja aamulla alkoi kirkastua etelästä. Päivä olikin aurinkoinen ja heikkotuulinen (eteläkaakko 4-6 m/s), lämpöä oli enimmillään 12 astetta. Staijia runsaat 4 tuntia luotsiasemalla ja saarikin kierrettiin. Merellä muuttavana nähtiin hienoa Gavia-muuttoa, yhteissummana 1106 yksilöä. Määritetyt olivat kuikkia paitsi 1 kaakkuri. Muita olivat mm. 3 laulujoutsenta, 64 valkoposkihanhea, 29 ruokkia, pikkulokki, 4 lapinsirriä, nuolihaukka ja Jurmossa aamulla havaittu haarahaukka näkyi hetken myös Utöhön (puhelinavusteinen bongaus!). Saaressa oli sadeyön jälkeen paljon hysyjä, erityisesti fyllareita ja kerttuja. Mainittavimmat olivat kevään eka idänuunilintu (lammashaka-koulu alueella, lauloikin), 5 sirittäjää, 4 satakieltä, 4 sinirintaa, 5 pikkusieppoa, 3 ruokokerttusta, 2 rytikerttusta, 4 kultarintaa, naaraspukuinen mustaleppälintu ja aamulla hetken aikaa viheltävä ad-koiras kuhankeittäjä. Oriolus ei ole Utössä edes vuosittainen vaan selvästi harvinaisempi laji kuin esimerkiksi sepelsieppo.

PUNAVARPUSET LAULAVAT INNOKKAASTI AAMUISIN
PUNAVARPUSET LAULAVAT INNOKKAASTI

Illansuussa saareen tippui vielä kesykyyhky, harvinainen sekin. Mantereelle lähtivät mm. Lundenin Jokke ja Kristiina, Ilkka Laiho sekä Tonterin porukka ja saareen saapui iltapäivällä paljon uutta lintuväkeä – mm. Metsäranta, Ahti, Jokinen, Laitinen, Koskivainio ym plus kuvaajia mm. Jussi Murtosaari ja Yrjö Kahila.

SAAREEN TUPSAHTI KESYKYYHKY - ILMEINEN RUOTSALAINEN KIRJEKYYHKY RENKAIDEN PERUSTEELLA
SAAREEN TUPSAHTI KESYKYYHKY – ILMEINEN RUOTSALAINEN KIRJEKYYHKY RENKAIDEN PERUSTEELLA

Tiistaina 17.5.2016 oli pääosin pilvistä, eteläkaakoista tuulta 4-7 m/s ja lämpöä vain 10 astetta. Saaressa pikkulinnut olivat huomattavasti vähentyneet ja merimuuttokin oli hiljaista. Staijia vajaa 4 tuntia, nähtiin vain 42 Gaviaa (joista 1 kaakkuri), 40 paikallista/kiertelevää ruokkia, töyhtöhyyppä, taivaanvuohi, nuolihaukka, tuulihaukka, varpushaukka ja vuoden eka tervapääsky. Saaressa havaittiin mm. kehrääjä, edelleen kesykyyhky (tai oikeammin kirjekyyhky, jalassa renkaat), 3 laulavaa idänuunilintua, pikkusieppo, 2 pikkukäpylintua ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Tänään näkyivät myös ensimmäiset haahkanpoikaset, 4 kpl.

IDÄNUUNILINTU MEIDÄN KIVIAIDAN TUNTUMASSA
IDÄNUUNILINTU MEIDÄN KIVIAIDAN TUNTUMASSA

Keskiviikkona 18.5.2016 oli puolipilvistä ja etelätuuli hiljalleen voimistui 8-9 m/s, lämpöä oli 11 astetta. Näkyvyys oli edelleen hyvä. Staijilla (n. 4 tuntia) nähtiin mm. 268 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 1 metsähanhi, 170 Gaviaa (määritetyt kuikkia) ja 27 ruokkia. Saaressa kierteli nuolihaukka ja nähtiin myöhäinen lehtokurppa, kesykyyhkykin oli edelleen. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat idänuunilintu, 6 pikkusieppoa, 3 pensassirkkalintua, rytikerttunen, 3 sinirintaa, naaraspukuinen mustaleppälintu ja käki. Saareen tuli vähän lisää lintuporukkaa, mantereelle lähti mm. Sällylä. Ajankohtaan ja säähän nähden on vähän hiljaista Utön lintumaailmassa, mm. muuttokahlaajat ovat lähes kateissa.

PÄIVITTÄIN NÄKYY JOKUNEN SIRITTÄJÄ
PÄIVITTÄIN NÄKYY JOKUNEN SIRITTÄJÄ
TÄNÄÄN KAKSI MERIKOTKAA YRITTI PYYDYSTÄÄ KAHTA NAARASHAAHKAA SUORAAN PESÄSTÄ, HYÖKKÄYKSET JÄIVÄT TÄLLÄ KERTAA TULOKSETTOMIKSI MUTTA PESÄT JÄIVÄT PITKÄÄN AVOIMIKSI
TÄNÄÄN KAKSI MERIKOTKAA YRITTI PYYDYSTÄÄ KAHTA NAARASHAAHKAA SUORAAN PESÄSTÄ, HYÖKKÄYKSET JÄIVÄT TÄLLÄ KERTAA TULOKSETTOMIKSI MUTTA PESÄT JÄIVÄT PITKÄÄN AVOIMIKSI

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...