Alkavaa petolintumuuttoa

Keskiviikkona 17.8.2016 palasimme Outin kanssa Utöhön. Pilvisenä aamuna ajeltiin Nauvoon kauppaan ja kahville kunnes kurvattiin m/s Eivorille. Väkeä tuli laivaan maltillisesti, lintuporukkaa kolme kaveria Jurmoon. Tuuli oli navakkaa pohjoisesta ja muutama tihkusadepilvi kohdattiin. Utöhön saavuttiin klo 12.45 ja koillistuuli puhalsi satamaan 9 m/s, lämpöä oli runsas 17 astetta. Kierrettiin itäosa ja saunalahden ranta ja havaittiin mm. 3 varpushaukkaa, tuulihaukka, metsäviklo, mustaviklo, 4 haapanaa, 20 lapasorsaa ja luotokirvinen. Merivesi on edelleen tosi korkealla.

TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ
TUULIHAUKKOJA RIITTÄÄ

Torstaina 18.8.2016 oli epävakainen ilma – sadekuuroja pitkin päivää ja aluksi navakkaa (11-12 m/s) koillistuulta, myöhemmin vähän heikkenevää itätuulta. Kierreltiin kyläalueella ja staijattiin (alkavaa petomuuttoa) majakalla ja omalla pihalla. Nähtiin mm. 5 mehiläishaukkaa, 6 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja komea muuttohaukka, matkalla länsilounaaseen. Lisäksi nähtiin mm. 32 suokukkoa, 22 suosirriä, 2 valkovikloa ja 4 keltavästäräkkiä.

VANHA MUUTTOHAUKKA NÄYTTÄYTYI PARINA PÄIVÄNÄ
MUUTTOHAUKKA NÄYTTÄYTYI PARINA PÄIVÄNÄ

Perjantaina 19.8.2016 jatkui epävakainen sää – sadekuuroja ja aurinkoa. Tuuli oli nyt kaakosta 8 m/s ja lämpöä 17 astetta. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla, itäosan kierros ja petostaijia iltapäivällä runsaat pari tuntia, muuten kotihommia. Nähtiin mm. merikihu, räyskä, käki, 5 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, ruskosuohaukka ja aamulla paikallisena muuttohaukka, ilmeisesti sama yksilö kuin eilen. Kahlaajia havaittiin mm. 5 suokukkoa, 7 valkovikloa, 6 mustavikloa, 16 suosirriä ja lapinsirri. Mainittakoon vielä 2 luotokirvistä, mustapääkerttu, 12 keltavästäräkkiä ja syksyn ekat 6 räkättirastasta. Illalla sataman päällä lenteli yhtä aikaa 6 lepakkoa.

ITÄRANNALLA VIIVÄHTÄÄ MM MUSTAVIKLOJA
ITÄRANNALLA VIIVÄHTÄÄ MM MUSTAVIKLOJA

Lauantai 20.8.2016 kului lähes kokonaan veneen (s/y Taivaanvuohi) nostossa, pesussa ja telakoinnissa sekä yllätysvieraiden parissa. Linnut jäivät vähemmälle. Sää oli aurinkoinen ja heikkotuulinen (4 m/s etelästä), lämpöäkin oli 18 astetta. Aamulla staijailin runsaan tunnin luotsiasemalla. Lintuja näkyi tänään mm. 6 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, mehiläishaukka, 3 merikihua, 4 mustalintua, 4 törmäpääskyä, tundrakurmitsa, 16 tylliä ja isokuovi.

PÄÄSKYPARVET LÄMMITTELEVÄT VENEVAJOJEN TUMMILLA KATOILLA
PÄÄSKYPARVET LÄMMITTELEVÄT VENEVAJOJEN TUMMILLA KATOILLA

Sunnuntaina 21.8.2016 oli puolipilvistä, utuista ja eteläkaakkoista tuulta 6 m/s. Illalla vähän sadetta. Aamulla tunnin staiji, lisäksi itäosa kierrettiin mutta aikaa vierähti edelleen myös vieraiden kanssa sekä illan kyläreissulla. Nähtiin mm. kaakkuri, 6 tuulihaukkaa, 7 varpushaukkaa, käki, 9 valkovikloa, isokuovi, 2 tundrakurmitsaa ja 2 pikkusirriä. Pikkulintumuuttokin hiljalleen piristyy, nyt oli mm. pensastasku, 20 vihervarpusta, Loxia ja 8 keltavästäräkkiä. Itärannan ruovikossa huusi pari kertaa luhtakana.

PILVET OVAT OLLEET KOMEITA VIIME PÄIVINÄ
PILVET OVAT OLLEET KOMEITA VIIME PÄIVINÄ

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...