Allure-show plus jokunen lintukin..

Torstaina 28.10.2010 lähdimme Outin kanssa aamulla kohti Utötä – eilisilta olikin mennyt Rajalan järjestämässä Luontokuva-illassa Turun Sigyn-salissa. Tilaisuus oli loppuunmyyty, yleisöä yli 300 henkeä, ja esiintyjinä olivat allekirjoittaneen lisäksi Kai Fagerström, Heikki Willamo (yhteisesitys) sekä Markus Varesvuo. Oma esitykseni oli Huippuvuorten linnuista ja luonnosta. Positiivinen palaute viittaa siihen, että yleisö taisi viihtyä ja pitää näkemästään.
Ruokakaupassa käytiin Nauvossa, kahvillakin toki, ja m/s Eivorille kertyi vaihteeksi kovin niukalti väkeä. Lintuporukkaa oli viisi Jurmoon menijää ja yllättäen Utöseen ei tullut meidän lisäksemme yhtään kiikarikaulaa. Matkalla ei kummempia näkynyt, 6 merikotkaa kuitenkin. Tuuli oli 11 m/s lounaasta ja taivas puolipilvinen. Utöseen saavuttiin klo 15.50, lyhyt iltakierros itäosassa ei tuottanut ihmeitä – mainittakoon 5 pikkuvarpusta, rautiainen ja n. 70 tilheä. Saaressa olevat Knaapi ja Laitinen olivat tänään nähneet mm. sarvipöllön.

allure
Allure of the Seas – jättimäinen ilmestys Ormskärin takana

Perjantai 29.10.2010 oli kaunis syyspäivä – paljon aurinkoa, länsituuli 10-6 m/s ja lämmintäkin 8 astetta. Päivä ei kuitenkaan ollut oikein lintupäivä sillä shown varasti maailman suurin risteilyalus, Allures of the Seas, joka lähti aamulla Turusta kohti Karibiaa. Laiva ohitti Utön vähän ennen klo 14 ja tietysti kuvasimme laivaa innokkaasti yrittäen saada kuviin mukaan myös Utön saarta. Outin ottama panoraamakuva Alluresta ohittamassa Utön majakkaa julkaistiinkin jo iltapäivällä Helsingin Sanomien nettisivuilla! Linnuista mainittakoon mm. 35 mustalintua, 2 lapasotkaa, 3 tavia, 4 merikotkaa, varpushaukka, 8 niittykirvistä, 5 pikkuvarpusta, 4 punarintaa ja tikli. Lintuja oli kovin niukasti, syysmuutto jo hiljalleen hiipuu ja kun saaresta puuttuvat nyt myyrät ja marjat niin lepäileviä lintuja on säästeliäästi. Knaapi ja Laitinen lähtivät aamulaivalla mantereelle.

allu
Allure ohittamassa Utötä, edessä talomme kattoa ja savupiippu!

Lauantaina 30.10.2010 staijasin aamulla pari tuntia utuiselle ja tuuliselle merelle, muuten hyvin kevyttä retkeilyä sillä pääosa päivästä kului muutamia tarpeellisia kotihommia tehden. Saaressa liikkui myös Tuula Granroth retkiseurueensa kanssa ja myös hotellilla oli paljon vieraita, joita vaelteli siellä täällä. Lintuhavainnoista mainittakoon mm. pikkulokki, 30 mustalintua, 2 lapasotkaa, 5 naurulokkia, 5 merikotkaa, luotokirvinen, rautiainen, peukaloinen, 5 pikkuvarpusta, 7 kiurua, n. 80 tilheä, 40 kottaraista ja teeri. Tuuli puhkui koko päivän etelälounaasta 10-15 m/s, puuskissa jopa 17, taivas oli pilvessä ja lämpöä liki 9 astetta.

rikot
Merikotkia istuskeli Utön lähiluodoilla

Sunnuntaina 31.10.2010 lähdettiin töihin mantereelle. Sää oli pilvinen, tuuli etelässä 7-8 m/s. Aamukierros tuotti mm. koiras-mustapääkertun, 6 kiurua, 5 niittykirvistä, 2 peukaloista, rautiaisen, 8 pikkuvarpusta ja lisäksi löysin koulun notkosta vilkkaasti liikkuneen n-pukuisen mustaleppälinnun, jonka toisetkin ehtivät nähdä. Hotellin hiekkakentällä oli jälleen vuorihemppoja, nyt 3 yksilöä, ja sataman N-puolen merimerkkiluodolla piipersi 3 merisirriä.
Paluumatkalla nähtiin laivalta porukalla Jurmon rannassa sataman suulla 7 merisirriä ja niiden seurassa suosirri. Kun vielä lisätään pari merikotkaa, pilkkasiipi ja pari riskilää niin matka alkaa olla kirjattuna. Viikonloppuna ei syntynyt juuri lainkaan lintukuvia mutta yrityskin oli nyt vähän laimeaa muiden hommien takia. Turussa oltiin klo 18 maissa, pilkkopimeässä.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...