Avosetti ja muuta hienoa!

Sunnuntai 2.5.2010 oli jälleen mainio lintupäivä vaikka saaressa olikin paljon vähemmän lintuja kuin eilen. Lajimäärä oli tänään kuitenkin mukavasti 97. Muuttavina mainittakoon mm. 32 kuikkaa, 3 härkälintua, 3 valkoposkihanhea, 460 pilkkasiipeä, ruskosuohaukka, tuulihaukka, 4 kapustarintaa, liro, 3 pikkukuovia, suosirri, 2 lapinsirriä (laskeutuivat hetkeksi) ja 20 ruokkia. Lisäksi Trogenin Timo plokkasi ennen laivan lähtöä länsipuolelta 8 haahkan parvessa muuttaneen koiras-kyhmyhaahkan. Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, teeri-koiras, lehtopöllö edelleen, suopöllö, huuhkaja ja 3 mustavarista. Pikkulintuja löytyi mm. 7 käenpiikaa, 2 luotokirvistä, keltavästäräkki, 3 tilheä, 3 peukaloista, satakieli, 70 punarintaa, 2 mustaleppälintua, 60 leppälintua, 15 pensastaskua, 8 hernekerttua, pensaskerttu, 15 mustapääkerttua, 5 kirjosieppoa, 2 pikkulepinkäistä, tikli ja nokkavarpunen. Pikkusirkku oleskeli edelleen hotellialueella, lauloi innokkaasti sekä aamulla että illalla. Päivän stara oli kuitenkin Outin kanssa itärannalta puoliltapäivin löytämäni avosetti! Toivelaji meille, jonka onneksi kaikki muutkin saaressa olleet lintuharrastajat ehtivät hyvin nähdä linnun lepäillessä pikku luodolla rannan edustalla. Vasta 4. avosettihavis Utöstä kautta aikojen. Sää oli tänään pilvetön, tuuli 5-6 m/s lännestä ja lämpöä 7 astetta. Illalla saunottiin omassa saunassa eka kerran talven jälkeen.

avo
Avosetti kruunasi vapunajan havainnot!

Maanantaina 3.5.2010 Outi lähti aamulaivalla mantereelle töihin, samoin Late perheineen. Saareen saapuivat eilen illalla Järvisen Mikko ja Tittosen Jouni. Lintumaailma oli kuitenkin edellispäiviä hiljaisempi, liekö osin ollut syynä liian kaunis ja tyven päivä? Muuttavana nähtiin 80 kuikkaa, kaakkuri, 8 pikkukuovia, mustaviklo, 3 pikkulokkia, pikkukäpylintu ja 2 kurkea. Saaressa havaittiin mm. 4 punakuiria itärannalla, kulorastas, koiras-sepelrastas illalla hautausmaan luona, sirittäjä, räystäspääsky, 2 mustavarista, teeri, 2 peltosirkkua ja 2 satakieltä. Lisäksi vanha muuttohaukka saalisteli saarella pari tuntia ja illalla kaakkoispuolen luodoilta löytyi vielä 4 merisirriä. Illalla olin pitämässä hotellilla lintuesitystä turkulaisen biotekniikkafirman (Hidex Oy) väelle.

pelto
Peltosirkkuja on ilmestynyt rantaleville

Tiistaina 4.5.2010 oli palattava välillä mantereelle. Sää oli pilvistynyt (muutama sadepisara), koillistuuli heikko ja ilma viilentynyt. Aamulla opastin linturetkellä eilisillan vieraita ja laivahan lähti klo 13. Ehdittiin havaita saaressa mm. 4 peltosirkkua, pulputtava teeri, harmaahaikara, ristisorsa, harmaasorsa, 2 satakieltä ja hotelliniemellä jälleen keltahemppo! Lintu oli hyvin liikkuvainen ja piilotteleva – itse näin sen retkiporukkani kanssa hetken hotellin hiekkakentällä. Iltapäivällä keltahemppo oli kuulemma jälleen pidempään näkyvissä hotellilla. Ilmeisesti eri lintu kuin kolme päivää sitten. Hautausmaan luona oli jälleen koiras-sepelrastas mutta muuten saaressa oli tänään aika niukasti lintuja. Saaren vuodareita on nyt 162.

tasku
Kivitaskuja on runsaasti eteläniemen jäkäläkivillä

Paluumatkalla mantereelle ei nähty merikotkaa kummempia. Pärnäisissä ollaan n. klo 17.30 ja Turussa klo 19 maissa eli päivitän taas jo laivalta. Hieno vapunajan reissu!

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...