Edelleen monipuolista talvilajistoa

Torstaina 21.1.2021 saapui lounaasta sadealue, aluksi satoi lunta ja myöhemmin silkkaa vesisadetta, joka loppui klo 11.30 aikoihin. Pilvistä ja utuista oli koko loppupäivän ja lämpötila kohosi +4 asteeseen. Koko päivän oli navakkaa (12-15 m/s) eteläkaakkoista tuulta. Kierrettiin kylää, saunalahtea ja saaren itäosia ja nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 3 tavia, lapasotka, 2 harmaahaikaraa, käpytikka, huuhkaja, 4 räkättirastasta, 25 tilheä, 2 kottaraista ja kahlaajia lehtokurppa, taivaanvuohi, jänkäkurppa ja itärannalla 35 merisirriä. Pikkulintuja löytyi mm. niittykirvinen, luotokirvinen, 2 kiurua, rautiainen, punarinta, 2 peukaloista ja ruskourpiainen.

HARMAAHAIKAROITA ON EPÄTAVALLISEN PALJON TÄNÄ TALVENA
HARMAAHAIKAROITA ON EPÄTAVALLISEN PALJON TÄNÄ TALVENA
NIITTYKIRVINEN PÄRJÄÄ EDELLEEN HYVIN
NIITTYKIRVINEN PÄRJÄÄ EDELLEEN HYVIN

Perjantaina 22.1.2021 oli utuista ja pilvistä ja klo 13 alkoi taas vesisade. Lämpötila nousi 5 asteeseen ja lumet sulivat kiivasta vauhtia. Etelätuuli oli päivällä 9-11 m/s, illalla jo 16-19 m/s. Staiji jäi taas väliin huonon näkyvyyden takia, mutta kiertelin itäosassa, saunalahdella ja kyläalueella ennen sateen tuloa. Mainittavia havaintoja olivat 5 laulujoutsenta, tavi, lehtokurppa, käpytikka, 20 tilheä ja itärannalla 25 merisirriä. Joukossa oli taas 19.1. näkemäni värirengastettu Huippuvuorten sirri, josta sain nyt niin hyvät kuvat, että lintu voidaan yksilöidä. Myöhemmin Rengastustoimistosta tulleiden tietojen mukaan ko. yksilö on rengastettu toukokuussa 2017 Longyearbyenissä Huippuvuorilla, kyseessä vuonna 2016 syntynyt koiras.

LIPPU- JA RENGASJALKAINEN VANHA MERISIRRI
LIPPU- JA RENGASJALKAINEN VANHA MERISIRRI

Pikkulintuja näkyi luotokirvinen, 2 kiurua, 3 peukaloista, rautiainen, punarinta sekä meidän ruokinnalla muutaman urpiaisen seurassa tundraurpiainen ja ruskourpiainen. Ropposet lähtivät varhain aamulla mantereelle.

NUORI TUNDRAURPIAINEN
NUORI TUNDRAURPIAINEN

Lauantaina 23.1.2021 oli pitkästä aikaa aurinkoakin näkyvissä ja lämpötila kipusi 5 plusasteeseen. Kaikki lumet ovat sulaneet. Lounaistuuli oli melko kovaa koko päivän, 13-17 m/s. Aamulla ja iltapäivällä staijia pari tuntia majakan suojassa – hyvä katsella, kun ei ollut minkäänlaista väreilyä. Merellä/muutolla näkyi mm. 5 laulujoutsenta, 3 haahkaa (eteläkärjessä), 13 allia, 3 ruokkia, 2 tukkakoskeloa, 3 lapasotkaa, 2 tavia (itäranta), n. 520 kalalokkia ja yllättävimpänä tp härkälintu aamulla eteläkärkeä viistäen lounaaseen. Saaressa näkyi mm. 28 merisirriä itärannalla (joukossa edelleen Huippuvuorten sirri), 6 kottaraista, 5 tilheä, 2 kiurua, 2 peukaloista, rautiainen ja itärannalla pulmunen. Mukava ulkoilupäivä, vaikka tuuli olikin turhan kova…

KALA- JA HARMAALOKKEJA ALKAA KERTYÄ UTÖN VESILLE
KALA- JA HARMAALOKKEJA ALKAA KERTYÄ UTÖN VESILLE

Sunnuntaina 24.1.2021 ennusteen mukaan piti sataa koko päivä, mutta vesisade loppuikin jo klo 9. Tuuli oli kääntynyt pohjoiseen (5-6 m/s), taivas oli pilvessä ja lämpöä 1-2 astetta. Meristaijia pari tuntia ja kiersin eteläniemen, itäosat ja kyläalueen, Enskär jäi käymättä. Merellä näkyi mm. 5 laulujoutsenta, 4 lapasotkaa, 7 allia, 4 mustalintua, haahka, 4 ruokkia, 2 riskilää ja 3 naurulokkia. Pattskärin ja itärannan alueella hyöri ainakin 40 merisirriä, joukossa oli edelleen värirengastettu yksilö. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, 50 tilheä, lehtokurppa, käpytikka, 2 punatulkkua, niittykirvinen, 2 kiurua ja peukaloinen. Huomiseksi povataan taas koko päivän sadetta, saapa nähdä.

LEHTOKURPPIA ON JÄÄNYT TALVEKSI TAAVALLISTA ENEMMÄN - HYVIN PIILOTTELEVAT
LEHTOKURPPIA ON JÄÄNYT TALVEKSI TAVALLISTA ENEMMÄN – HYVIN PIILOTTELEVAT

Maanantaina 25.1.2021 piti lähteä järjestelemään asioita Turkuun. Aamupäivä oli pilvinen, vähän räntäsadettakin, mutta pääosin oli hyvä näkyvyys. Tuuli oli idästä 5-7 m/s. Staijasin runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja näkyi mm. 5 laulujoutsenta, 3 haahkaa, pilkkasiipi, 16 allia, riskilä ja n. 15 min eteläkärjessä sukellellut n-pukuinen, ilm juv, allihaahka. Lähti lentäen Pattskärin taakse. Lähiluodoilla näkyi yhteensä 38 merisirriä (5a) ja meidän pihalla 4 tilheä, itäosassa saarta en käynytkään. Saareen saapuivat iltapäivällä lintureissulle Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Ansku Lehto sekä Erkki Virolainen ja Martti Vattulainen. Sateisella laivamatkalla mantereelle ei havaintoja, Nauvossa oltiin klo 18.20.

MUUTAMA LAULUJOUTSEN VIIPYILEE SAAREN VESILLÄ
MUUTAMA LAULUJOUTSEN VIIPYILEE SAAREN VESILLÄ

 

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...