Edelleen rauhallista linturintamalla

Keskiviikkona 9.9.2015 oli aika palata kotinurkille Utöhön. Ajelin varhain aamulla Nauvoon, jossa kahvit, ja m/s Eivorille. Laivalla melko niukasti väkeä vaikka sää oli ihan mukava – heikkoa pohjoistuulta ja aurinkoa. Matkalla ei kummempia havaintoja ja Utöhön saavuttiin klo 12.45. Iltapäivällä ja illansuussa piilottelin kolmisen tuntia kameran kanssa itäniityn alueella petolintuja odotellen. Jotain vähän liikkuikin – 11 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa ja 6 sinisuohaukkaa (kaikki naaraspukuisia), lisäksi pari merikotkaa. Etäämpää meni sirosuon näköinen suohaukka mutta en saanut siitä kunnon ”otetta” etäisyyden takia. Muita havaintoja olivat mm. 2 taivaanvuohta, 2 isokuovia, 51 vaeltavaa kuusitiaista ja omalla pihalla pörräsi jälleen etelänpäiväkiitäjä.

NUORI SINISUOHAUKKA ITÄNIITYLLÄ
NUORI SINISUOHAUKKA ITÄNIITYLLÄ

Torstaina 10.9.2015 oli korkeapainepäivä – aurinkoa, lähes tyventä ja lämpöä 17 astetta. Tällaiset ovat täällä ulkosaarella hiljaisia lintupäiviä ja niin nytkin. Staijia aamulla tunnin verran luotsiasemalla ja koko saaren kierros eteläniemeä lukuun ottamatta. Illalla kameran kanssa vielä runsas tunti itäniityn reunalla. Mainittavimmat havikset olivat 5 kuikkaa, 2 suosirriä, tylli, 18 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja aamupäivällä saaren päältä yli lentänyt 1kv muuttohaukka. Kuusitiaisia näkyi ainakin 62, hotellilla hyöri nuori pikkusieppo mutta hysyjä oli muuten melko niukasti – vähän pajulintuja, leppälintuja, harmaasieppoja ja kirjosieppo. Outi saapui illalla saareen ja lintureissulle Vierimaan Jukka.

TUULIHAUKAN PIKKUSIIVET ELI ALULAT NÄKYVÄT HYVIN
TUULIHAUKAN PIKKUSIIVET ELI ALULAT NÄKYVÄT HYVIN

Perjantaina 11.9.2015 oli lämmin ja hieno syyspäivä – ei taaskaan mikään lintupäivä. Aurinko porotti ja meri oli tyyni kunnes iltapäivällä virisi heikko (4 m/s) kaakkoistuuli. Lämpöä oli 18 astetta. Aamulla pari tuntia staijia, saaren kevyttä komppausta ja iltapäivällä Outin kanssa veneretki Örskärs örenille. Havaintoja Utöstä olivat mm. 6 kuikkaa, 5600 koirashaahkaa (tyvenellä merellä aamulla), 12 allia, 4 tuulihaukkaa, nuolihaukka, hiirihaukka, 45 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, isokuovi, 2 punajalkavikloa ja 24 kuusitiaista. Etelänpäiväkiitäjäkin vieraili taas pihallamme. Örskärs örenillä nähtiin mm. kapustarinta, tylli, 7 mustalintua, 3 varpushaukkaa sekä ainakin 800 telkkää.

VENEEMME ÖRSKÄRS ÖRENILLÄ
VENEEMME ÖRSKÄRS ÖRENILLÄ
ÖRSKÄRIN VESILLÄ OLI SATOJA TELKKIÄ
ÖRSKÄRIN VESILLÄ OLI SATOJA TELKKIÄ

Lauantaina 12.9.2015 kaakkoistuuli puhalsi enimmillään jo 11 m/s ja taivas oli puolipilvinen, ilma vähän viilentynyt. Aamulla runsaan tunnin tapitus luotsiasemalla, muuten kevyttä kyläalueen retkeilyä ja muuttavien petojen kuvaamista. Nähtiin mm. kuikka, 5 mustalintua, silkkiuikku, 52 varpushaukkaa, 8 tuulihaukkaa, syksyn eka kanahaukka, sinisuohaukka, ruskosuohaukka ja käki. Kahlaajia havaittiin vielä kapustarinta, meriharakka, isokuovi ja 2 tylliä (itärannalla). Pikkulintuja edelleen ajankohtaan nähden niukasti, mainita voinee 19 kuusitiaista ja 2 pikkukäpylintua.

hippiainen_02_Korppoo_09_15

HIPPIÄISIÄ OLI JO RUNSAASTI JA MITÄ KUMMALLISIMMISSA PAIKOISSA, MM YKSI "VALLOITTI" KAUKOPUTKENI TÄHYILLÄKSEEN MILLAINEN MUUTTOKELI MERELLÄ ON...
HIPPIÄISIÄ OLI JO RUNSAASTI JA MITÄ KUMMALLISIMMISSA PAIKOISSA, MM YKSI ”VALLOITTI” KAUKOPUTKENI TÄHYILLÄKSEEN MILLAINEN MUUTTOKELI MERELLÄ ON…

Sunnuntaina 13.9.2015 lähdimme taas mantereelle, edessä muuttoviikko. Päivä oli puolipilvinen ja kaakkoistuuli puhalsi 9 m/s. Aamustaiji jäi nyt väliin ja lintuja tuli katsottua vain syrjäsilmällä ennen laivan lähtöä. Havaintoja mm. harmaahaikara, 22 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, pikkulepinkäinen ja 31 kuusitiaista. Vierimaan Jukka lähti myös mantereelle. Laivamatkalla näkyi mm. hiirihaukka, sinisuohaukka ja pari tuulihaukkaa.

PÄIVITTÄIN NÄKYI MUUTAMA LEPPÄLINTU
PÄIVITTÄIN NÄKYI MUUTAMA LEPPÄLINTU

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...