Egyptin erikoisuuksia katsomassa

Keskiviikkona 22.5.2019 lähdin Haatajan Karin ja Järvisen Mikon kanssa lintureissulle helteiseen Egyptiin. Mikko tuli bussilla Raumalta Turkuun ja tapasimme linja-autoasemalla, josta ajelimme meidän autolla Hesan lentoasemalle. Käytiin bistrossa syömässä maittavat pastat ja Kari löytyi lähtöaulasta. Kirjauduimme Turkish Airlinesin klo 19.00 lähtevälle lennolle Istanbuliin, josta jatkamme samalla lentoyhtiöllä yöllä Egyptin Hurghadaan. Lennot sujuivat aikataulun mukaan ja palvelu sekä tarjoilu olivat tiptop. Laskeuduimme Hurghadaan vähän etuajassa klo 02.45 yöllä, saimme tavarat, ostimme 25e viisumin ja nappasimme taksin, jolla ajeltiin läheiseen Continental-hotelliin. Nukuimme aamuyöllä 23.5.2019 kolmisen tuntia, kävimme hotellin aamiaisella ja oppaamme Mohamed Habib saapui hakemaan meitä sovitusti klo 07 aamulla.

KARI JA MIKKO OLIVAT TAATUN TUTTUA, MUKAVAA JA OSAAVAA MATKASEURAA
KARI JA MIKKO OLIVAT TAATUN TUTTUA, MUKAVAA JA OSAAVAA MATKASEURAA

Egyptin kierroksemme aloitimme kaukaisimmasta kohteestamme eli Siinailta. Päivä oli helteinen, enimmillään 44 astetta, heikkoa etelätuulta ja auringon paahdetta. Ajomatka oli pitkä, Suezin kautta (tunnelia kanavan alta), ja perillä kohteessamme Ras Sudrissa olimme n. 7 tuntia myöhemmin. Matkalla tehtiin pari pikku pysähdystä, mm. Sokhnassa, ja nähtiin mm. 2 mehiläishaukkaa, haarahaukka, 6 idänhiirihaukkaa, 5 kynsihyyppää, n.15 palmukyyhkyä, 9 pronssikorppia, n.400 intianvarista ja 3 pihamainaa. Ras Sudrista etelään Punaisen meren rannalla nähtiin mm. rääkkähaikara, paksujalka, 2 mustajalkatylliä, kaitanokkalokki, 17 valkosilmälokkia, 6 räyskää, 2 töyhtötiiraa, n. 50 pikkutöyhtötiiraa, 32 arabiantiiraa, 2 kirjokalastajaa, 2 harjalintua ja 2 töyhtökiurua.

PIKKUTÖYHTÖTIIROJA NÄHTIIN MUUTAMIA KYMMENIÄ
PIKKUTÖYHTÖTIIROJA NÄHTIIN MUUTAMIA KYMMENIÄ

Paikan ”kruunu” oli WP:n alueen ainoa tunnettu pesimäkolonia arabianpikkutiiroja, joita näimme nyt n. 15 yksilöä. Korkean veden takia emme tällä kertaa päässeet kunnon kuvausetäisyydelle vaan tarkastelimme lintuja kaukoputkella – särkällä mm. hautoi yksi arabianpikkutiira. Oli varmaan ihan hyväkin, ettemme päässeet lähemmäs tätä huippuharvinaista pesimälajia, ei ainakaan syntynyt mitään häiriötä. Olen kuvannut arabianpikkutiiroja talvella 2013 Omanissa, joten ihan uusi tuttavuus tämä laji ei ollut, arabiantiiraa sen sijaan en ollut koskaan ennen nähnyt. Yövyttiin hotellissa Ras Sudrissa (25e/h, omat huoneet) ja sitä ennen käytiin syömässä runsas illallinen kaupungin keskustassa, hinta oli 22 euroa yhteensä neljältä hengeltä.

ARABIANTIIROJA NÄHTIIN ISOHKO PARVI
ARABIANTIIROJA NÄHTIIN MM. ISOHKO PARVI

Perjantaina 24.5.2019 jatkoimme hyvin nukutun yön ja aamiaisen jälkeen matkaa, nyt takaisin Suezin länsipuolisille alueille. Päivä oli taas kuuma (47 astetta), mutta tuuli helpotti oloa ja illaksi lämpö laski 26 asteeseen. Suezin jälkeen jatkettiin kohti Ismailiaa ja sieltä edelleen päivän pääkohteeseen Abbassaan. Matkalla nähtiin mm. 2 haarahaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, idänhiirihaukka, 2 liitohaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 250 lehmähaikaraa, 4 vaaleakiitäjää, 25 smyrnankalastajaa, 40 kirjokalastajaa, 20 vihermehiläissyöjää, sininärhi, 15 harjalintua, 5 kyläbulbulia, 3 vaaleakultarintaa, etelänisolepinkäinen (elegans) ja ainakin 35 pihamainaa.

PIHAMAINOJA PESI MM TIEN VARREN PUHELINPYLVÄISSÄ
PIHAMAINOJA PESI MM TIEN VARREN PUHELINPYLVÄISSÄ

Abbassassa nähtiin mm. 15 pikku-uikkua, 6 pikkuhaikaraa, 15 yöhaikaraa, 40 rääkkähaikaraa, 10 silkkihaikaraa, jalohaikara, 15 pronssi-iibistä, vaalea pikkukotka, 4 sulttaanikanaa (madagascariensis), 3 pitkäjalkaa, 5 sahelinpaksujalkaa, 30 kynsihyyppää, pikkutiira, 5 valkoposkitiiraa, yli 100 savignii-haarapääskyä ja ainakin 40 papyruskerttusta, Päivän ehdoton stara oli Abbassasta lähes poislähtöhetkellä, pitkän hakemisen jälkeen, löytynyt upea afrikankukaali. Lintu istui sähköpylväässä ja nähtiin myöhemmin pari kertaa lennossa, kunnes katosi ruovikon kätköihin. Kuvatkin saatiin, vaikka pylväs ei ollutkaan kovin kuvauksellinen. Afrikankukaalia ei ole koko WP-alueella havaittu missään muualla kuin täällä Niilin suistossa Egyptin pohjoisosassa.

RETKEN YKSI EHDOTON KOHDELAJI OLI TÄMÄ ABBASSASTA LÖYTYNYT AFRIKANKUKAALI
RETKEN YKSI EHDOTON KOHDELAJI OLI TÄMÄ ABBASSASTA LÖYTYNYT AFRIKANKUKAALI

Abbasista löysimme myös ennakkotiedon perusteella 2 viirukutojaa, koiraan ja naaraan, joilla näytti olevan pesä ruovikossa. Viivyimme paikalla vain lyhyen aikaa, eikä lintuja onnistuttu kuvaamaan. Myöskään viirukutojaa ei esiinny WP-alueella varmuudella missään muualla kuin täällä Niilin suistoalueella. Illaksi jatkettiin matkaa Kairon pohjoispuolitse Wadi el Natrumiin, jossa majoituttiin yöksi El Hamran Eco-Lodgeen lähelle järviä. Tunnelmallinen paikka, majoitus illallisineen ja aamiaisineen maksoi Suomen rahassa 25e per henkilö. Mainio lintupäivä!

OMA "ECOLODGENI" WADI EL NATRUMISSA
OMA ”ECOLODGENI” WADI EL NATRUMISSA

Lauantaina 25.5.2019 aamu valkeni totuttuun tyyliin aurinkoisena, heikkotuulisena ja lämpimänä. Ennen aamiaista lähdettiin retkelle viereiselle suolajärvelle, josta löytyi mukavasti lintuja – mm. 22 pitkäjalkaa, 2 avosettiä, tylli, mustajalkatylli, 2 suokukkoa, 34 kaitanokkalokkia, 6 pikkutiiraa, 2 pikkumehiläissyöjää, 3 harjalintua, 3 kyläbulbulia, 5 ruostepyrstöä ja vaaleakultarinta. Paikan erikoisuus olivat kuitenkin järvellä pesivät afrikantyllit, joita löysimme varsin helposti kaikkiaan 7 yksilöä (4k,3n). Ilmeisesti pesiviä pareja on neljä. Hieno WP-laji tämäkin!

AFRIKANTYLLIT LÖYTYIVÄT YLLÄTTÄVÄNKIN HELPOSTI
AFRIKANTYLLIT LÖYTYIVÄT YLLÄTTÄVÄNKIN HELPOSTI

Jatkettiin matkaa Kairon länsipuolitse (pyramiditkin nähtiin) kohti etelää ja pienen kahvitauon jälkeen saavuttiin n. 6 tunnin ajon jälkeen Sandafaan, jossa pyörittiin runsas kolme tuntia. Nähtiin, matkahavikset mukaan lukien, mm. 4 yöhaikaraa, 10 liitohaukkaa, 5 aavikkojuoksijaa (+2 pull), smyrnankalastaja, 2 kirjokalastajaa, 2 pikkumehiläissyöjää, 10 vihermehiläissyöjää, 2 kyläbulbulia, ruostepyrstö, heinäkerttu, 3 etelänisolepinkäistä, 4 pronssikorppia ja 2 idänhopeanokkaa. Hienoin laji täällä oli 4 (2+2) savannihietakyyhkyä, jotka näimme vain lennossa ja siksi kuvat jäivät dokumenttitasolle. Omanissa olen näitä aiemmin päässyt paremminkin kuvaamaan. Koska savannihietakyyhkyjen tämänvuotista juomapaikkaa ei oikein löytynyt niin päätimme jatkaa matkaamme kohti Egyptin eteläisiä osia. Illansuussa ajettiinkin vielä Niilin rannalle isoon El Minyan kaupunkiin, jossa syötiin runsas illallinen ja majoituttiin Hotelli Cleopatraan keskelle vilkasta ja äänekästä kaupunkia.

LIITOHAUKKOJA NÄKYI NIILIN ALUEELLA TUON TUOSTA
LIITOHAUKKOJA NÄKYI NIILIN ALUEELLA TUON TUOSTA

Sunnuntaina 26.5.2019 matka jatkui aamiaisen jälkeen turvallisesti poliisisaattueessa Minyasta ulos. Syy poliisisaattueeseen ei oikein selvinnyt, puhetta kyllä riitti paljon. Meillä oli kuitenkin ihan kuninkaallinen olo. Ajettiin erämaan poikki Punaisen meren rannikolle lähelle Hurghadaa ja sieltä edelleen rannikkoa alas Marsa Alamin ohi aina Wadi Lahamiin saakka. Perille saavuttiin 11 tunnin matkan jälkeen pimeässä klo 19 aikoihin ja asetuttiin paikalliselle Diving Safarille yöksi. Illalla syötiin erinomainen kalaillallinen. Aikamoinen siirtymäpäivä, taas 37 asteen lämmössä. Matkalla tehtiin muutama lyhyt pysähdys, mm. kahvitauon takia, ja tien varsilla nähtiin mm. 4 riuttahaikaraa, kapustahaikara, kalasääski, 47 idänhiirihaukkaa (+sp), 4 tuulihaukkaa, kurki, n. 70 valkosilmälokkia, 3 räyskää, kirjosiipikiuru, 3 aavikkokiurua, n. 15 räystäspääskyä ja 5 pronssikorppia.

KIRJOSIIPIKIURU POSEERASI MEILLE TIEN VARRELLA
KIRJOSIIPIKIURU POSEERASI MEILLE TIEN VARRELLA

Maanantaina 27.5.2019 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 39 astetta, pohjoistuuli hiukan auttoi kuumuuteen. Aloitettiin aamu klo 05 läheisellä mangrovealueella, jossa viivyttiin lähes 3 tuntia. Sinä aikana tämän mangroven kuuluisin asukas, kiinanpikkuhaikara, huuteli 5-6 kertaa eli vähän nihkeästi. Huuteli kuitenkin. Muita lajeja olivat mm. 3 kalasääskeä, mustajalkatylli, isokuovi, valkoviklo, keltavästäräkki, ruokokerttunen, 5 rytikerttusta, n. 15 vaaleakultarintaa (ssp alulaensis) ja kirjokalastaja. Aamiaisen jälkeen lähdettiin ajamaan yhä etelämmäs, Bir Shalateiniin, mutta matka oli katketa jo ensimmäiseen tarkastuspisteeseen. Passimme eivät riittäneet, vaan tarvittiin niistä myös valokopiot ja niinpä jouduimme käymään uudelleen majapaikassamme kopiokoneen äärellä. Toisella yrittämällä onnistui ja saavuimme 1.5 tunnin ajon jälkeen aikamoiseen maailmanlopun paikkaan, keskelle kamelimarkkinoita. Kierreltiin kylää ja kylän ympäristöä ja nähtiin mm. 4 upeaa korvakorppikotkaa (1 ssp negevensis, 3 ssp nubicus), 6 pikkukorppikotkaa ja n.500 pronssikorppia. Matkalla nähtiin mm. 8 kruunuhietakyyhkyä ja aavikkokiuru.

KORVAKORPPIKOTKAT NÄHTIIN HIENOSTI
KORVAKORPPIKOTKAT NÄHTIIN HIENOSTI
KRUUNUHIETAKYYHKYT HAKIVAT VARJOA AKAASIAN ALTA
KRUUNUHIETAKYYHKYT HAKIVAT VARJOA AKAASIAN ALTA

Iltapäivän episodeihin kuului vielä auton tyhjenneen eturenkaan paikkaus. Iltapäivällä oli majapaikan rannassa mm. 2 nokilokkia ja n. 200 valkosilmälokkia ja pari viimeistä tuntia ennen auringonlaskua vietettiin jälleen mangrovealueella. Nyt saaliina oli mm. yöhaikara, harmaahaikara, ruskohaikara, kyyryhaikara, 2 riuttahaikaraa ja arabihaukka. Kiinanpikkuhaikarakin äänteli taas pari kertaa ja Mohamed näkikin linnun hyvin lyhyesti. Monipuolinen lintupäivä jälleen ja illalla syötiin jälleen aivan erinomaista kalaa!

PAPYRUSKERTTUNEN OLI YLEINEN LAULAJA MONIN PAIKOIN
PAPYRUSKERTTUNEN OLI YLEINEN LAULAJA MONIN PAIKOIN

Tiistaina 28.5.2019 oli reissumme viimeinen retkipäivä. Aurinko porotti, mutta pohjoistuuli oli aika navakkaa. Aloitimme aamun taas klo 05 Wadi Lahamin mangrovealueella, jossa runsaan parin tunnin aikana nähtiin mm. 2 kyyryhaikaraa, 2 riuttahaikaraa, ruskohaikara, 2 harmaahaikaraa, retken ekat 2 nokihaukkaa, 2 nokilokkia, 50 vaaleakiitäjää, kirjokalastaja, isokuovi ja lapinkirvinen. Lähistöllä nähtiin myös 4 naamiokyyhkyä ja aavikkokiuru. Aamiaisen jälkeen suunniteltu meriretki piti tuulen takia jättää tekemättä ja niinpä ajelimme aamupäiväksi Hamatan mangrovealueelle. Ei huono vaihtoehto, sillä havaitsimme mm. 2 kalasääskeä, ruskosuohaukan, peräti 4 nokihaukkaa, 3 ruskohaikaraa, 2 riuttahaikaraa, kyyryhaikaran, 2 nokilokkia, 4 tundrakurmitsaa ja sokerina pohjalla hienon 6 luolakahlaajan parven.

VAIKKA HAMATASSA ON SILLOIN TÄLLÖIN NÄHTYKIN LUOLAKAHLAAJIA, TÄMÄ KUUDEN LINNUN PARVI TÄHÄN AIKAAN OLI HIENO YLLÄTYS
VAIKKA HAMATASSA ON SILLOIN TÄLLÖIN NÄHTYKIN LUOLAKAHLAAJIA, TÄMÄ KUUDEN LINNUN PARVI TÄHÄN AIKAAN OLI HIENO YLLÄTYS

Palattiin Diving Safarille pakkaamaan laukut ja syömään lounas ennen pitkää ajoa Hurghadaan, josta yöllä lähtee lentomme kohti Suomea. Matkalla nähtiin vielä mm. silkkihaikara, 4 kalasääskeä, ruskosuohaukka, nokihaukka, hienosti 2 nuorta keltapäähaukkaa, nokilokki ja valko-otsalepinkäinen.

PARI NUORTA KELTAPÄÄHAUKKAA TIEN VARRELLA OLI MUKAVA PYSÄYTYS
PARI NUORTA KELTAPÄÄHAUKKAA TIEN VARRELLA OLI MUKAVA PYSÄYTYS

Hyvästelimme erinomaisen oppaamme ja kuskimme Mohamedin, mutta kentälle tulimme turvamiesten mukaan liian aikaisin ja jouduimme ulkona odottelemaan toista tuntia ajan kulumista. Lentomme Istanbuliin Turkish Airlinesilla lähti ajallaan klo 01.30 (29.5.2019) ja Istanbulista jatkoimme varhain aamulla Helsinkiin, jonne saavuimme klo 11.30. Hurghadasta lähtiessä turvatarkastus oli erittäin tiukka, mm. kameroiden kuvat tarkastettiin ja radiopuhelimia syynättiin viimeisen päälle. Helsingissä sitten tavarat autoon ja ajettiin Mikon kanssa Turkuun, jonne saavuttiin klo 14.30 aikoihin hienon retken päätteeksi. Mikko jatkoi vielä bussilla kotiin Raumalle.

NOKILOKKEJA OLI MUUTAMIA, VALKOSILMÄLOKKEJA PALJON
NOKILOKKEJA OLI MUUTAMIA, VALKOSILMÄLOKKEJA PALJON

 

Epilogi.

Egypti on hieno, mutta valtavan laaja lintumaa. Autiomaat ovat melko lintuköyhiä, mutta rannikot ja Niilin läheiset alueet keräävät paljon lintuja. Olen ollut kolme kertaa aiemmin Egyptissä lintureissulla, mutta tämä oli ensimmäinen, jossa liikuttiin pääosin turistialueiden ulkopuolella ja tarkan etukäteissuunnitelman mukaan. Retken päätarkoituksena oli löytää muutamia WP:n alueella harvinaisia Egyptin lajeja, nimenomaan sellaisia, joita ei oikein muualla voi edes nähdä. Se vaati (liian) lyhyessä ajassa käyntiä niin Siinailla, Niilin suistoalueella kuin Punaisen meren eteläosissakin. Rajallinen aikamme johti vähän turhan pitkiin siirtymiin, mutta tällä kertaa näin.

PYSÄHDYS JA JALOITTELU AUTIOMAAPÄTKILLÄ OLI SILLOIN TÄLLÖIN TARPEEN
PYSÄHDYS JA JALOITTELU AUTIOMAAPÄTKILLÄ OLI SILLOIN TÄLLÖIN TARPEEN

Matka kaikkineen onnistui erinomaisesti kuumuudesta huolimatta. Onnistumiseen vaikutti oleellisesti oppaamme Mohamed Habib, joka jaksoi ajaa ja järjestellä kulkemisia ja majoituksia. Jaksaminen oli sitä ihmeellisempää, kun nyt oli Ramadanin aika, eikä Habib syönyt eikä juonut mitään (ei edes vettä) auringonnousun (klo 05) ja -laskun (klo 18.30) välisenä aikana! Kielitaito oli suureksi avuksi lukemattomilla tiesuluilla. Ajaminen huonosti viitoitetuilla teillä olisi myös aiheuttanut ulkopuoliselle harmaita hiuksia. Löysimme käytännössä lähes kaikki ”targetlajit”, itse olisin toki toivonut vielä mm. kultakurppoa ja ohjasnokitiiraa. No, kaikkea ei voi kerralla nähdä. Tiirat vaatinevat meriretken Hurghadasta tai Wadi Lamamista, tähän ei merenkäynti suonut meille nyt mahdollisuutta.

AAVIKKOJUOKSIJOITA LÖYSIMME MUUTAMAN, MYÖS POIKASIA
AAVIKKOJUOKSIJOITA LÖYSIMME MUUTAMAN, MYÖS POIKASIA

Näimme retkellä 97 lajia, joista itselleni uusia oli 9 kpl. Uusia lajeja tuli kuvattua 10 kpl. Kaikki olimme hyvin tyytyväisiä retkeen ja seurueemme toimi erinomaisena tiiminä koko hommassa. Egyptin yhteiskunnan köyhä puoli tuli konkreettisesti nähtyä samoin kuin myös valtava roskaamisongelma (ainakin suomalaisen näkökulmasta). Kaikki ihmiset olivat toisaalta hyvin ystävällisiä ja siitäkös jäi hyvä mieli, minkäänlaista ongelmallista tilannetta ei tullut eteen. Asiaa ehkä edesauttoi se, että vältimme ajamasta liian lähelle Kairoa – yli 20 miljoonan asukkaan muurahaispesää. Vielä kommentti lennoista: Turkish Airlinesille isot kehut – hyvät uudet koneet, erinomainen palvelu ja täsmälliset aikataulut.

Retken lintukuvat isompikokoisina löytyvät täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

PIKKUKORPPIKOTKIA OLI USEITA BIR SHALATEISSA
PIKKUKORPPIKOTKIA OLI USEITA BIR SHALATEISSA
KARKEAHKO MERKINTÄ REITISTÄMME, HURGHADA KESKELLÄ (PUNAINEN MERKKI)
KARKEAHKO MERKINTÄ REITISTÄMME, HURGHADA KESKELLÄ (PUNAINEN MERKKI)

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...