Egyptin kiehtovaa lintumaailmaa

Maanantai-illalla 9.11.2009 lähdimme Outin kanssa ajelemaan kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, suuntana Egypti ja erityisesti Crocodile Islandin linnut ja maisemat Luxorin kupeessa. Eka yö yövyttiin Hesassa lentokentän tuntumassa Holiday Inn’ssä koska lähtö olisi aikaisin seuraavana aamuna. Nautittiin mukava illallinen matkan alkuun.
Tiistaiaamuna 10.11.2009 satoi räntää ja ilma oli pimeän ankean marraskuinen. Ajettiin lentoaseman parkkiin ja kone Hurghadaan lähti kentän aurauksen takia vajaan tunnin myöhässä klo 08.55. Viiden tunnin lento meni leppoisasti vaikka kone olikin ihan täynnä, kyllä lomalennoille näköjään riittää väkeä lama-aikanakin. Hurghadaan saavuttiin auringon porottaessa ja varjossakin oli 28 astetta, eri meininki kuin kotomaassa! Edessä oli kuitenkin vielä yli 4 tunnin bussimatka autiomaan poikki Luxoriin, jonne saavuttiin klo 20 illalla. Matkalla nähtiin muutama pronssikorppi ennen pimeän tuloa. Majoituimme Crocodile Islandin ainoaan hotelliin, Maritimeen, jonka sijainti on häkellyttävän upea Niilin rannalla. Pienet bungalowit sopivat täydellisesti maisemaan ja huonekin oli mitä kodikkain. Illallinen nautittiin Niilin rannalla sirkkojen sirittäessä ja laivojen lipuessa tummalla joella. Illallakin oli lämpöä vielä 18 astetta, tyyntä ja tähtitaivas.

silkki
Silkkihaikaroita saarella on useita kymmeniä

sahelinpaksujalka
Sahelinpaksujalan löysimme vain ensimmäisenä saaripäivänä

Keskiviikko 11.11.2009 vietettiin koko päivä Crocodile Islandilla, kierreltiin ja kuvattiin ja tietysti iltapäivällä kelluttiin uima-altaassa. Lämpöä oli tänään 34 astetta, tyventä ja pilvetöntä mutta illalla virisi pieni länsituuli. Tämä saari on helposti hallittava – noin Utön kokoinen – ja aivan eteläkärkeä lukuun ottamatta joka paikassa saa vapaasti kulkea. Autoliikennettä ei oikeastaan ole (paitsi sillan ja hotellin välillä hiukan) ja ystävällistä henkilökuntaa siellä täällä. Metsää on vain saaren keskiosassa, hotellialueella, muuten rannat ovat niittyä, nurmikenttiä, kaislikkoa tai pengerryksiä. Kolme brittiornia tapasin, muutenkin väkeä oli ihan maltillisesti. Lintuja täällä näkyi heti mukavasti – tänään mm. kymmeniä silkki-, rääkkä- ja lehmähaikaroita, 4-5 harmaahaikaraa, ruskohaikara, n. 10 kirjokalastajaa, pronssi-iibis, 2 haarahaukkaa, 2 liitohaukkaa, sahelinpaksujalka, 4 kynsihyyppää, n. 10 harjalintua, 3 töyhtökiurua, n. 25 pikkumehiläissyöjää, afrikankalliopääskyjä, vaaleakiitäjiä, tarhabulbuleja, sinirinta, heinäkerttu ja 4 niilinmedestäjää. Päivän vaikuttavin tapahtuma oli hieno pelikaanimuutto – kolmessa parvessa saaren yli muutti yhteensä n. 1600 pelikaania! Kuvia syntyi tiukkaan tahtiin, vähän eri tavalla kuin koti-Suomessa tähän vuodenaikaan! Illalla sain tiedon, että Utössä oli tänään kuvattu mustakaularastas räkättiparvessa, laji no 291 saareen. Hieno havis!

peli
Pelikaanimuutto saaren yli oli huimaa katsottavaa

Torstaina 12.11. ja perjantaina 13.11.2009 olimme edelleen Crocodile Islandilla leppoisassa lomafiiliksessä. Aurinko porotti, lämmintä oli päivällä yli 30 astetta, tuulet heikkoja. Uusia retkilajeja (saaripinnoja) olivat mm. valkoposkitiira (7 yks), hietatiira, pikkuhuitti (koirasääninen huuteli innokkaasti), lampiviklo, sulttaanikana, kaulushaikara (lennossa), yöhaikara, kesykyyhky, priinia ja ruostepääsky. Niilinmedestäjiä oli n. 20, pikkumehiläissyöjiä n. 40 ja liitohaukkapari asustelee saaren kaakkoisosassa, isossa palmussa. Uitiin paljon ja nautittiin Niilin kiireettömästä tunnelmasta, minareettien mystiset kaiut vain leikkasivat hiljaisuutta. Perjantaina käytiin iltapäiväretkellä läheisessä Luxorissa, jonka huima vilinä ja raju kauppameininki tekivät paluusta Crocodile Islandin rauhalliseen ilmapiiriin hyvinkin miellyttävän. Ei silti – Luxor, etenkin ranta sekä egyptiläisten oma vanha kauppakatu (ei turistibasaari), ovat lähes uskomatonta katsottavaa näin 2000-luvulla. Ennen paluuta ihasteltiin vielä Winter Palace-hotellin arvokasta interiööriä ja puutarhaa.

pikkumehilaissyoja
Pikkumehiläissyöjät ovat hienon värisiä etelän lintuja ja helppoja löytää äänestä

kirjokala
Kirjokalastajia saaressa asusti yli 20 yksilöä

Lauantaina 14.11.2009 lähdettiin aamulla aikaisin liikkeelle – paikallinen lintumies Abdou Youssef (gsm 012 239 5467) tuli meitä hakemaan soutuveneellä saaren itärannalta runsaan kahden tunnin kierrokselle saaren eteläosan ympäri. Harmiksemme Niilin vedenpinta oli nyt kovin ylhäällä ja mm. kahlaajat puuttuivat lähes kokonaan. Kuvia toki syntyi jonkun verran, mukavimpia lajeja kierroksella olivat mm. yöhaikara, pikkuhaikara, 3 ruskohaikaraa, kaulushaikara (lennossa), n. 15 valkosiipitiiraa, 6 pitkäjalkaa, kuningaskalastaja, 4 punatiikeripeippoa, papyruskerttunen, 5 pronssi-iibistä ja sinirinta. Myöhemmin kierreltiin vielä jalkaisin koko saari ja havaittiin mm. yhteensä n. 65 lentävää pronssi-iibistä, punatiikeripeippo ja turturikyyhky. Iltapäivä kului taas leppoisasti altaalla ja ilta barbeque-illallisella Niilin rannalla.

pronssi
Pronssi-iibikset loistivat auringossa pronssinvärisinä

Sunnuntaina 15.11.2009 vietimme Egyptin historiapäivän. Aamiaisen jälkeen lähdettiin mukavan brittipariskunnan ja egyptiläisen naisoppaan kanssa kohti Niilin länsirannan klassisia nähtävyyksiä. Ensimmäisenä katsastettiin Memnonin kolossit, sitten Hapseptutin kuolintemppeli ja pisteenä iin päälle Kuninkaiden Laakso – kaikki tuttuja paikkoja aiemmilta Egyptin matkoiltamme mutta silti aina uudelleen katsomisen arvoisia. Kuninkaiden Laaksossa kävimme peräti neljässä hautakammiossa, nyt ensi kertaa myös Tutankhamonin haudassa. Tutankhamonin kulta-aarteethan näimme pari vuotta sitten Kairon egyptiläisessä museossa, nyt oli hyvä nähdä mistä ne oikein on löydetty. Aavikkotulkkuja varten olin ottanut lintukameranikin matkaan mutta jo oppaalta kuulimme, että tämän vuoden elokuussa määräyksiä on tiukennettu eikä minkäänlaista kameraa saa enää tuoda Kuninkaiden Laaksoon! No, eipä silti – emme nähneet aavikkotulkkujakaan mutta tietenkään niitä ei nyt juuri haettuakaan. Hotellille palasimme puolilta päivin ja heti uimaan. Uintiretken jälkeen kiertelin runsaat pari tuntia saaren itärantaa ja uusia retkilajeja olivat metsäviklo ja mustapäätasku. Lisäksi näkyi mm. valkotäpläsinirinta ja kuviakin syntyi kohtuullisen mukavasti.

upup
Missään muualla emme ole tavanneet näin kesyjä harjalintuja

Maanantaina 16.11.2009 oli vuorossa uusi linturetki Abdoun kanssa, nyt suuntana Niilin varsi n. 20 km Luxorista pohjoiseen. Lähdimme autolla (kuski myös matkassa) hotellista klo 07.15 ja perillä tapasimme mukavan egyptiläisperheen (3 sukupolvea), joka asui vaatimattomissa savitaloissaan Niilin rannalla. Heillä oli soutuvene valmiina ja lähdimme tervehdysten jälkeen tosi kiikkerällä paatilla runsaaksi pariksi tunniksi Niilin keskellä olevalle hiekkasaarelle. Saaren rannoilla ruokaili n. 200 afrikanhanhea, jotka olivat kovinkin arkoja tarjoten kuitenkin varsin mainioita lentokuvia. Hiekkasärkällä lenteli ja ruokaili tullessamme myös yhteensä n. 80 täplähietakyyhkyä mutta ne vasta arkoja olivat! Kaikki suihkivat parvina erämaahan kun lähestyimme särkkää ja kiikkerästä paatista en saanut niistä yhtään kuvaa. Särkältä löytyi myös mm. rusotasku ja vuorikirvinen sekä kahlaajia mm. 4 pitkäjalkaa, lampiviklo, valkoviklo, 4 taivaanvuohta, 3 lapinsirriä, suokukko, tylli ja pikkutylli. Ohilentävänä havaittiin mm. 7 pronssi-iibistä, hietatiira ja n. 15 valkoposkitiiraa. Vesilintuja oli kymmeniä lapa- ja jouhisorsia sekä taveja. Hieno paikka kaikkiaan! Palasimme itärannalle kastelematta itseämme ja meidät kutsuttiin egyptiläisperheen kotiin teelle, samalla saimme tutustua kumpaankin savilattiaiseen taloon. Mielettömän ystävällisiä ihmisiä. Puolenpäivän jälkeen palasimme Crocodile Islandille ja saman tien pulahdettiin altaaseen vaikka lämpö olikin tänään vain hiukan vajaa 30 astetta! Iltapäivällä kiersin vielä koko saaren, ei uusia lajeja mutta jälleen näin valkotäpläsinirinnan ja liitohaukkoja oli nyt kolme. Ilta kului tavaroita pakatessa ja tietysti nautittiin maittava illallinen Niilin rannan tähtitaivaan alla.

afrikanhanhi
Afrikanhanhi oli yksi matkan toivelajeista

Tiistai 17.11.2009 oli paluupäivä Suomeen, Finnairin lentäjälakosta huolimatta. Crocodile Islandilta lähdettiin klo 06.25 bussilla kohti Hurghadaa, jonka lentokentälle saavuttiin klo 11. Finnairin sijasta Suomeen lennätti nyt Air Finland ja kaikki sujui ihan hyvin paitsi että olimme 1.5 tuntia taas myöhässä Helsingissä ja Turkuun ehdimme juuri ennen puolta yötä. Suomessa oli pimeää ja märkää ja vettä vihmoi koko matka Hesasta Turkuun. Luxorissa on viimeksi satanut 6 vuotta sitten ja silloinkin vain noin 15 minuuttia!

liitoha
Liitohaukkapari asusti kuvauksellisesti saaressa

Kaiken kaikkiaan Crocodile Island osoittautui lintuharrastajalle (ja itse asiassa koko perheelle) paratiisimaiseksi lomapaikaksi, varsinkin jos haluaa myös kuvata lintuja. Vinkistä suurkiitos Jukka J Nurmelle, joka teki Marjan kanssa saarelle hienon kuvausretken viime tammikuussa. Vaikka toiveena ollutta kultakurppoa ei nyt näkynyt niin olimme joka tavalla paikkaan tyytyväisiä ja lintulajejakin kertyi tältä Egyptin reissulta 78, saaripinnoja 66. Seuraavassa havaitut lajit:

Crocodile Island, Egypti 10-17.11.2009

Pelikaani
Merimetso
Lehmähaikara
Rääkkähaikara
Silkkihaikara
Harmaahaikara
Ruskohaikara
Kaulushaikara
Yöhaikara
Pikkuhaikara
Pronssi-iibis
Tavi
Jouhisorsa
Haarahaukka
Liitohaukka
Ruskosuohaukka
Hiirihaukka
Tuulihaukka
Varpushaukka
Kalasääski
Liejukana
Pikkuhuitti
Nokikana
Sulttaanikana
Sahelinpaksujalka
Kynsihyyppä
Pitkäjalka
Pikkusirri
Liro
Rantasipi
Valkoviklo
Lampiviklo
Metsäviklo
Valkoposkitiira
Hietatiira
Palmukyyhky
Kesykyyhky
Turturikyyhky
Vaaleakiitäjä
Harjalintu
Kirjokalastaja
Kuningaskalastaja
Pikkumehiläissyöjä
Töyhtökiuru
Törmäpääsky
Afrikankalliopääsky
Haarapääsky
Ruostepääsky
Västäräkki
Keltavästäräkki
Tarhabulbuli
Sinirinta (+ valkotäpläsinirinta)
Priinia
Leppälintu
Mustapäätasku
Pensastasku
Hernekerttu
Pensaskerttu
Heinäkerttu
Ruokokerttunen
Papyruskerttunen
Tiltaltti
Niilinmedestäjä
Varis
Varpunen
66. Punatiikeripeippo

lisäksi Crocodile Islandin ulkopuolella

Afrikanhanhi
Lapasorsa
Haapana
Tylli
Pikkutylli
Taivaanvuohi
Lapinsirri
Suokukko
Täplähietakyyhky
Vuorikirvinen
Aavikkotasku
78. Pronssikorppi

kynsi
Kynsihyyppiä saarella oli neljä paria

Lisää kirjoituksia

Takaisin Utöhön ja vespari ilahdutti

Maanantaina 9.9.2024 lähdin takaisin Utöhön, Outi on vielä Hesassa käymässä Vilman synttäreillä. Päivä...

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...