Epävakaata talvikeliä – linnut ennallaan

Tiistaina 5.2.2013 lähdin jo takaisin Utöhön, Outi jäi kaupunkiin töihin. Ajelin aamulla Nauvoon kauppaan ja ajokeli oli lumisohjon takia aika hankala. Perille päästiin ja m/s Eivorille kertyi jonkin verran matkustajia, lintuporukkaa Utöhön mm. Knaapi, Laitinen ja Sandell. Laivamatkalla ei tällä kertaa mainittavampia havaintoja ja Utöhön rantauduttiin klo 12.35. Loppupäivän sää oli pilvinen, etelätuulta 6 m/s ja lämpötila nollassa. Pienellä kierroksella näkyi mm. 4 lapasotkaa, 6 tukkakoskeloa, pikkuvarpunen, punarinta, 2 tilheä ja kettusirkku (käväisi saunallamme). Mantereelle lähtivät mm. Vienonen, Sällylä, Tittonen ja Saunamäki.

TÄMÄN KUMMALLISEMPAA KETTUSIRKKUKUVAA EI NYT SYNTYNYT, EN KYLLÄ OIKEIN YRITTÄNYTKÄÄN...

Keskiviikkona 6.2.2013 tuuli puhalsi 11-14 m/s idästä ja taivaalta sateli pitkin päivää sakeita lumi- ja räntäkuuroja, lämpötila oli nollassa. Koska näkyvyys oli pääosan ajasta huono niin meristaiji jäi vähälle eikä komppauskaan ollut kovin intensiivistä. Jotain kuitenkin nähtiin – mm. 4 lapasotkaa, 2 uiveloa, 13 tukkakoskeloa, 18 kyhmyjoutsenta, 25 merisirriä (joista 16 ruokailemassa pitkästä aikaa pääsaarella, nyt eteläkärjessä), pikkuvarpunen, punarinta, 3 räkättiä ja kettusirkku (kaupan takana). Iltapäivällä kävin kuvaamassa merisirrejä, muuten rentoa retkeilyä kyläalueella. Merisirreistä yhdellä oli värirengas, saamani tiedon mukaan Huippuvuorten lintuja. Kevään merkki lienee merilokkien runsastuminen viime päivinä ja muutamat niistä istuskelevat jo pareittain pesimäluodoillaan.

MERISIRREJÄ ETELÄKÄRJESSÄ

Torstaina 7.2.2013 oli vaihteeksi mukava ulkoilusää. Itäkaakkoinen tuuli oli 5-6 m/s, taivas puolipilvinen ja lämpöä +1 aste. Staijausta aika paljon ja saarikin tuli suurin piirtein kierrettyä. Merellä nähtiin mm. 97 mustalintua, n. 400 allia, riskilä, 5 lapasotkaa, 10 tukkakoskeloa, 8 merikotkaa ja lähiluodoilla 7+2+4 eli 13 merisirriä. Muista lajeista mainittakoon muuttohaukka (aamulla jälleen pohjoispuolen merimerkeillä), huuhkaja (illalla Ormilla), 5 räkättiä, 8 tilheä, 2 luotokirvistä, punarinta, n. 20 urpiaista, peippo, pikkuvarpunen, vuorihemppo ja kettusirkku. Illansuussa saareen saapui taas joukko bongareita (Haataja, Rönkkö, Thierry Jansen Hollannista ym) sekä lisäksi luontokuvaajia (Ruola, Westerholm, Niskanen ym).

YKSINÄINEN PIKKUVARPUNEN TALVEHTII SAARESSA

Perjantaina 8.2.2013 kaakosta lähestyvä matalapaine nostatti kylmän ja navakan (13-16 m/s) koillistuulen ja jo klo 10 alkaen viskoi lumipyryä, pakkasta 3 astetta. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla, muuten aika lailla ns. välipäivä eli sisähommia. Aamulla näkyi mm. 12 merisirriä (Pattskärin luodoilla), 2 merikotkaa, 3 räkättiä, 15 urpiaista, 2 luotokirvistä, peippo, pikkuvarpunen ja kettusirkku (edelleen kaupan takana). Knaapi, Laitinen ja Sandell lähtivät aamulaivalla mantereelle ja itsekin lähden lauantaiaamun laivalla. Muut seikkailut kutsuvat joksikin aikaa…

Lauantaina 9.2.2013 lähtö Utöstä oli klo 08.30, taivas oli pilvessä ja ilma sumuinen-utuinen. Knivskärin linjataulun päällä istuskeli jälleen ad-muuttohaukka ja Aspön eteläpuolella (Norparskär) nähtiin 6 merisirriä ja riskilä. Mantereelle tulivat myös Haataja, Rönkkö ja Jansen.

LUOTOKIRVISET OVAT SITKEÄSTI PYSYNEET ITÄRANNALLA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...