Etelänkiisloja ja acroja

Tiistaina 9.6.2015 palasin takaisin kotiin Utöhön. Turusta lähtö aamukuudelta, Nauvossa aamukahvit ja tavarat m/s Eivoriin. Väkeä laivalla maltillisesti, ei enää lintuporukoita. Matka oli leppoisa heikossa luoteistuulessa ja auringonpaahteessa ja Utöhön saavuttiin klo 13 aikoihin. Iltapäivän pari pientä kierrosta tuottivat havaintoina mm. 3 kurkea, etelään matkaavan isokuovin, käen, pikkukäpylinnun ja 2 luhtakerttusta. Saaressa en havainnut lisäkseni ketään ornia – kesä on tullut ja kevätmuuttokausi likimain ohi.

TYLLIEN PESINTÄ ON TUOTTANUT SAAREEN AINAKIN KOLME POIKUETTA
TYLLIEN PESINTÄ ON TUOTTANUT SAAREEN AINAKIN KOLME POIKUETTA

Keskiviikkona 10.6.2015 oli pilvipoutaista ja reipasta lounaistuulta, aluksi 7 ja iltapäivällä 12 m/s, lämpöä oli tänään 13 astetta. Aamulla runsas tunti staijia majakalla, myöhemmin koko saaren komppaus eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä oli vielä liikettä: 6 kuikkaa, kaakkuri, 4 mustalintua, 12 ruokkia ja jälleen jp etelänkiisla, klo 06.30 eteläkärjen ohi länsilounaaseen. Viimeisen kuukauden aikana on näkynyt jo 6 etelänkiislaa – mahtaakohan pesiä tänä vuonna jossain lähistön ruokkikoloniassa…? Muuttokahlaajia matkasi etelään 3 suokukkoa ja mustaviklo. Saaressa näkyi mm. turkinkyyhky edelleen, 5 pikkukäpylintua, koiras kirjokerttu pariin otteeseen lyhyesti saunapensaassamme, 2 luhtakerttusta ja kevään toinen rastaskerttunen, joka laulaa raksutteli aamulla vartin verran tiheässä pihlajassa majakan alapuolella rannassa, näyttäytyikin muutaman kerran lehvistön seassa. Lehikoisen Esa käväisi iltapäivällä päiväristeilyllä vaimonsa Marketan kanssa.

SINISORSAPOIKUE ITÄRANNALLA, EMO EI MAHTUNUT KUVAAN...
SINISORSAPOIKUE ITÄRANNALLA, EMO EI MAHTUNUT KUVAAN…

Torstaina 11.6.2015 tuuli oli kääntynyt pohjoiseen, 6-7 m/s, mutta illalla taas lounaassa. Pilvetöntä ja lämpöä reilut 13 astetta. Staijailin aamulla luotsiasemalla vajaa 2 tuntia, lisäksi kylällä ja itäosassa kiertelyä. Mainittavimmat olivat mereltä 2 kuikkaa, 7 mustalintua, 13 ruokkia ja jälleen jp etelänkiisla – nyt uimassa ja sukeltelemassa ruokin kanssa lähes tunnin Pattskärin eteläkärjessä. Itärannalla oli 6 mustavikloa ja meidän saunapensaassa yhtä aikaa kolme Acrolajia: 2 luhtakerttusta, rytikerttunen ja ruokokerttunen.

RYTIKERTTUNEN SAUNAN LUOTA, LAULOIKIN
RYTIKERTTUNEN SAUNAN LUOTA, LAULOIKIN

Täällä saaressa Acrot ovat usein ”epätyypillisissä” biotoopeissa – ruovikkojen vähyyden takia ruoko-, ryti- ja myös rastaskerttuset löytyvät usein pensaista tai jopa heinikoista. Pitkään kateissa olleet mustakurkku-uikut näyttäytyivät tänään: 2 yksilöä saunalahdella mutta pesimisestä ei vielä mitään merkkejä.

RUOKOKERTTUNEN SAUNAN LUOTA
RUOKOKERTTUNEN SAUNAN LUOTA

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...