Hellettä ja sinilevää

Maanantaina 21.7.2014 pääsin palaamaan Utöhön, helteisen kauniina kesäpäivänä. Ajelin Nauvoon, kävelin vähän huvivenesatamassa ja siirryin m/s Eivorille, jossa oli tosi paljon väkeä. Saaristo houkuttaa kuumana kesäpäivänä… Matka sujui mukavasti vaikkakin auringonporotus oli rankkaa kun tuultakaan ei ollut lainkaan. Meri oli täynnä ikävän näköistä paksua sinileväpuuroa lähes koko matkan – näin pahaa tilannetta ei meidän 8 Utö-vuoden aikana ole ollutkaan.

LEVÄKASAUMIA ON JOKA PUOLELLA
LEVÄKASAUMIA ON JOKA PUOLELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perille saavuttiin klo 13, saareen saapuivat myös mm. Laaksosen Juha perheineen sekä Saarnion Japi ja Tarja, lisäksi muutama muukin kiikari/kaukoputki-ihminen. Saaressa olivat paikalla mm. Varesvuon Markus ja Minna. Illansuussa kiertelin itäosassa, jossa näkyi mm. tuulihaukka, 22 liroa, 2 valkovikloa, 4 pikkukuovia, 2 taivaanvuohta, 7 töyhtöhyyppää, 14 tylliä ja jälleen adluhtakana rantalietteellä. Sirrit olivat kokonaan kateissa. Lämpöä oli tänään Utössäkin 25 astetta, ei siis ihme että meri kukkii leväkasvustoja!

NUORIA KOTTARAISIA LIIKKUU SAARESSA PIKKUPARVISSA
NUORIA KOTTARAISIA LIIKKUU SAARESSA PIKKUPARVISSA

Tiistaina 22.7.2014 korkeapaine jatkuu, lämpöä 25 astetta ja enimmäkseen tyventä – illansuussa virisi 5-6 m/s pohjoistuuli. Aamulla parin tunnin staiji ja illemmalla itäosan kierros tuottivat mm. 20 ruokkia, 22 mustalintua, 3 härkälintua, 3 räyskää ja tuulihaukan. Saaressa oli paikallisena mm. 2 pikkukuovia, 2 kapustarintaa, 3 valkovikloa, 15 liroa, lapinsirri, 3 käkeä, luhtakerttunen, kultarinta ja luhtakana (ad) jälleen itärannalla. Adkirjokerttu näyttäytyi illalla raripuskassa.

YKSINÄINEN LAPINSIRRI ITÄRANNALLA
YKSINÄINEN LAPINSIRRI ITÄRANNALLA

Keskiviikkona 23.7.2014 jatkui hellesää ja heikko pohjoistuuli, aurinkoakin koko päivä. Staijia pari tuntia aamulla ja iltaa istuttiin yhdessä Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa. Lintuja oli saaressa tänään mm.  kuikka, 2 kaakkuria, 8 ruokkia, 6 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, 4 käkeä, 2 luotokirvistä ja 3 keltavästäräkkiä (aikaisia syysmuuttajia?) sekä luhtakana edelleen. Kahlaajia nähtiin mm. 62 liroa, 20 valkovikloa, metsäviklo ja lapinsirri.

KULTARINTA ON PESINYT SAARESSA, LYMYILEE SAUNAMME LUONA
KULTARINTA ON PESINYT SAARESSA, LYMYILEE SAUNAMME LUONA

Torstaina 24.7.2014 saama säätyyppi jatkui, tosin nyt entistä kuumempaa (27 astetta) ja tuuli erittäin heikkoa. Vuoden lämpimin päivä täällä toistaiseksi. Staijia aamulla puolitoista tuntia, päivällä vähän kävelyä kylällä ja itäosassa. Muuttavana nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 10 ruokkia ja 4 mustalintua. Saaressa nähtiin mm. 18 liroa, 2 valkovikloa, 5 töyhtöhyyppää, suosirri, lapinsirri ja ad-kirjokerttu Kattrumpanin portilla. Laaksosen Juha havaitsi (pari laulunpätkääkin) idänuunilinnun aamulla hotellialueen puissa.

NÄILLÄ KELEILLÄ SUOSIRRITKIN OVAT LÄHES KATEISSA
NÄILLÄ KELEILLÄ SUOSIRRITKIN OVAT LÄHES KATEISSA

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...