Helmikuinen ristisorsa

Torstaina 16.2.2023 oli pilvistä ja iltapäivällä tihutti ajoittain vettä. Lämpöä oli 2 astetta ja lounaistuulta 6-8 m/s. Staijailin aamulla 1,5 tuntia majakalla, mutta merellä oli ihan hiljaista. Kiersin saaren itäosat ja kyläalueen, näkyi mm. 2 lapasotkaa, n. 30 merisirriä Gropskärin länsiluodoilla, kevään ekat 2 uuttukyyhkyä, punakylkirastas, peukaloinen ja edelleen luotokirvinen. Kaakkoispuolelta laskin yhtä aikaa yhteensä 26 merikotkaa, alkavat kerääntyä jo apajille ulkoluodoille, joilla harmaahylkeet poikivat. Pikku-uikkua en tänään löytänyt jonkinmoisista yrityksistä huolimatta. Järvisen Mikko tuli illalla takaisin Utöhön Jurmon keikaltaan.

TUULISINA PÄIVINÄ TALVEHTIVAT KYHMYJOUTSENET KERÄÄNTYVÄT SUOJAPAIKKOIHIN
TUULISINA PÄIVINÄ TALVEHTIVAT KYHMYJOUTSENET KERÄÄNTYVÄT SUOJAPAIKKOIHIN

Perjantaina 17.2.2023 oli jälleen pilvistä, lämpöä runsaat 3 astetta ja lounaistuulta 6 m/s. Lounaasta lähestyvä voimakas matalapaine nostatti iltapäivällä nopeasti tuulta ja illansuussa alkoi runsas vesi- ja räntäsade. Staijia aamulla runsas tunti majakalla, mutta utuinen näkyvyys haittasi. Kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaittiin tänään mm. 2 muuttavaa laulujoutsenta, 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja koiras tukkakoskelo, riskilä ja edelleen pikku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. varpushaukka, sepelkyyhky, käpytikka, punakylkirastas, 2 pikkuvarpusta, punarinta, 5 peukaloista ja itärannalla luotokirvinen. Saareen saapuivat illalla Jurmosta lintureissulle Martti Alilonttinen ja Timo Ranta.

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AINAKIN 2 YKSILÖÄ
PUNARINTOJA ON EDELLEEN AINAKIN 2 YKSILÖÄ

Lauantaina 18.2.2023 yöllä voimistunut matalapaine pudotti koko päivän joko vettä tai räntää, tosin päivällä oli pari tuntia satamatta ja sateen tilalla oli tiheä sumu. Lämpöä oli 1-3 astetta ja aamun heikko kaakkoistuuli kääntyi luoteeseen ja voimistui illaksi jo 14 m/s (puuskat 22). Komppailtiin lähinnä kylää ja itäniittyä, hetki yritettiin staijatakin, mutta menestys oli kehno sumulauttojen takia. Havaittiin tänään mm. 2 lapasotkaa, uivelo, tukkakoskelo ja pikku-uikku, lisäksi keväälle uutena nuori ampuhaukka, 2 käpytikkaa, 2 peukaloista, 2 punarintaa ja edelleen luotokirvinen.

ISOKOSKELOITA TALVEHTII TÄÄLLÄ KYMMENKUNTA - TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN
ISOKOSKELOITA TALVEHTII TÄÄLLÄ KYMMENKUNTA – TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN

Sunnuntaina 19.2.2023 matalapaine myllersi edelleen, luoteistuulta 12-14 m/s (puuskat kovimmillaan 20), lämpöä oli 1 aste ja pitkin päivää räntäkuuroja. Aamulla ja iltapäivällä staijia luotsiasemalla yhteensä noin 3 tuntia, lisäksi itäosan ja kyläalueen komppausta. Nähtiin mm. jp ruokki, 18 tukkasotkaa, 2 lapasotkaa, uivelokoiras ja koko päivän Rödskärillä hyöri n. 40 merisirriä. Aamulla löysin kevään ensimmäisen ristisorsan, koiras saapui lännestä ja jäi n. 45 min ajaksi luotsiaseman luodoille kaikkien iloksi. Toinen helmikuinen havainto Utöstä, edellisen näin 24.2.2016. Saaressa nähtiin myös edelleen pikku-uikku, käpytikka, 14 räkättirastasta, punarinta, 3 peukaloista, pikkuvarpunen ja itärannalla luotokirvinen. Mantereelle lähti päivällä kohtalaisesti porukkaa, mm. vajaa kymmenen kameraseuralaista sekä Alilonttinen ja Ranta.

AIKAINEN. RISTISORSA MAKOILI RUNSAAT PUOLI TUNTIA LUOTSIASEMAN LUODOILLA
AIKAINEN. RISTISORSA MAKOILI RUNSAAT PUOLI TUNTIA LUOTSIASEMAN LUODOILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...