Hidasta kevään edistymistä

Torstaina 26.3.2020 jatkui lounaistuuli, nyt vähän maltillisempana 9-11 m/s. Aurinko paistoi ja lämpöä oli runsaat 6 astetta. Staijia 2,5 tuntia aamulla ja myöhemmin kierrettiin taas koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 2 haapanaa, 13 mustalintua, 15 allia, 14 ruokkia ja selkälokki. Saarikierroksella löytyi mm. 2 harmaahaikaraa, 5 töyhtöhyyppää, 6 tylliä, kevään eka meriharakka, 4 kulorastasta ja 6 sepelkyyhkyä. Pikkulintuja oli edelleen niukasti, mainittavia mm. kangaskiuru, 3 niittykirvistä, 7 rautiaista, 2 pajusirkkua ja kevään eka hippiäinen. Tiputuskelejä odotellessa..

KEVÄÄN EKA MERIHARAKKA SAAPUI ITÄRANNALLE
KEVÄÄN EKA MERIHARAKKA SAAPUI ITÄRANNALLE
KANGASKIURU KYLÄN FUTISKENTÄLLÄ
KANGASKIURU KYLÄN FUTISKENTÄLLÄ

Perjantaina 27.3.2020 lounaistuuli vähän hellitti – tänään vain 6-10 m/s. Pääosin oli pilvistä ja lämpöä enimmillään 6 astetta, näkyvyys vähän utuinen. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä oli vaisua, saaressa sen sijaan tuulen heikennyttyä pikkulinnut olivat vähän paremmin näkyvillä. Merellä/muutolla havaittiin mm. kurki, 16 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa, 8 allia ja 7 ruokkia. Saarikierroksella löytyi mm. meriharakka, 4 tylliä, tavi, 2 närheä edelleen, 2 sepelkyyhkyä, kulorastas, punakylkirastas ja pikkulintuja mm. 3 niittykirvistä, 2 hemppoa, 5 punarintaa, 7 rautiaista ja pajusirkku. Koulun lahden reunalta löytyi jälleen pitkään kateissa ollut pikkusirkku – on siis talvehtinut onnistuneesti saaressa. Kyhmyjoutsen rakentaa jo pesää ja merikotka kantaa pesämateriaalia saaren länsipuolelle.

PIKKUSIRKKU KOULUN LAHDEN RANNASSA
PIKKUSIRKKU KOULUN LAHDEN RANNASSA

Mauritz ”Malle” Öhman kertoi nähneensä ja kuvanneensa viime marraskuussa harjalinnun pihallaan (koulun ja Gamla Postenin välissä). Sain kuvan ja päivämäärä oli 10.11.2019. Näin sai päivänvalon Utön kautta aikain 25. harjalintuhavis ja samalla ainoa havainto lajista viime vuonna.

MALLEN VIIME MARRASKUUSSA IKKUNAN LÄPI KUVAAMA HARJALINTU
MALLEN VIIME MARRASKUUSSA IKKUNAN LÄPI KUVAAMA HARJALINTU

Lauantaina 28.3.2020 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä 6 astetta. Aamun maltillinen (6-7 m/s) lounaistuuli vaihtui päivän aikana kylmäksi luoteistuuleksi 10-13 m/s. Pohjoisvirtaus alkoi. Staijia runsaat pari tuntia ja kierrettiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 25 mustalintua, 6 allia, 12 tukkakoskeloa ja 27 ruokkia. Saaressa havaittiin 2 närheä, meriharakka, punakylkirastas ja pikkulintuja mm. 12 punarintaa, 8 rautiaista, 3 peukaloista, 5 niittykirvistä, luotokirvinen, 3 pajusirkkua, tikli, mustapääkerttu edelleen, vuoden eka västäräkki ja jälleen pikkusirkku eilisellä paikalla. Iltapäivällä Vili kävi laittamassa meidän saunan vedet päälle, ”talvi” on ohi.

TIKLI ILMESTYI MEIDÄN SAUNALLE
TIKLI ILMESTYI MEIDÄN SAUNALLE

Sunnuntaina 29.3.2020 puhalsi reipas ja raikas pohjoisluoteinen tuuli, 9-12 m/s. Lämpöä oli enimmillään 2 astetta ja puolipilvisenä päivänä satoi muutamia raekuuroja. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin koko saari. Pohjoisvirtaus luonnollisesti hyydytti muuttoa, merellä nähtiin mm. ristisorsa, 21 mustalintua, 11 ruokkia ja noin 160 merisirrin parvi, joka ruokaili puolisen tuntia Hamnskärin luoteispuolen matalalla luodolla, kunnes päätti lähteä muutolle, oletettavasti kohti Jäämerta. Seurasin parvea pitkälle pohjoiseen horisonttiin, kunnes parvi katosi näkyvistä väreilyyn. Hyvin harvoin onnistuu näkemään merisirrien lähtöhetkeä! Saarikierroksella havaittiin varpushaukka, tavi, meriharakka, 2 närheä ja pikkulintuja mm. 6 punarintaa, 14 rautiaista, peukaloinen, 4 niittykirvistä, luotokirvinen, järripeippo ja punatulkku. Aivan eteläkärjen tuuliselta kalliolta, pienestä painanteesta, löytyi yllättäen saaressa talven yli viipynyt pikkusirkku – kylläpä se liikkuu laajalti eri puolilla saarta!

PIKKUSIRKKU ETELÄKÄRJEN KALLIOLLA
PIKKUSIRKKU ETELÄKÄRJEN KALLIOLLA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...