Hieno linturetki Katalonian aurinkoon!

Koska Suomessa on näin joulukuun alussa pimeää, lintuja niukahkosti ja kuvausmahdollisuudet kovin rajalliset niin olin jo alkusyksystä päättänyt tehdä pienen kuvausreissun Espanjaan, tällä kertaa Katalonian maisemiin. Olisihan alue samalla vaihtelua jo melko tuttuihin Etelä- ja Lounais-Espanjan lintupaikkoihin ja samalla vähän lomaa Suomen synkästä alkutalvesta. Outi ei valitettavasti työasioiden takia päässyt mukaan mutta yhteinen reissu häämöttää jo tammikuussa. Maanantaina 3.12.2007 pakkasin tavarat ja ajelin Turun lentoasemalle, josta Finnairin lento kuljetti Helsinkiin ja sieltä edelleen Barcelonaan. Harmikseni Helsinkiin osui kova lumimyräkkä, joka viivästytti monia lentoja – Barcelonaankin lähdimme lähes 2 tuntia myöhässä. Kone oli täynnä japanilaisia, suomalaisia ehkä 10 % matkustajista! Barcelonaan laskeuduttiin klo 21.30 ja vastassa oli lähipäivien toinen retkikaverini, Cristian Jensen Marcet – loistava lintutuntija, joka tuntee myös paikalliset lintupaikat monen vuoden kokemuksella. Ajelimme n. 2 tuntia rantatietä etelään ja majoituin mukavaan Hotel Montsiaan pienessä Ampostan kaupungissa aivan Ebro-joen suistoalueen reunalla. Cristian ajeli vielä kotiinsa yöksi lähistölle ja itse painelin unten maille pitkän matkapäivän jälkeen.

paksujalka

Tiistaina 4.12.2007 Cristian ja Iben Hove Sorensen (Cristianin tanskalainen biologi-ornitologi avokumppani) tulivat hakemaan minua klo 8 ja lähdimme koko päiväksi koluamaan Ebron suistoaluetta. Sää oli suosiollinen – aurinkoista, päivällä +18 astetta, aamulla navakka pohjoistuuli joka hiljalleen heikkeni. Lintuja oli tosi paljon – varsinkin joulukuiseen Suomeen verrattuna – ja kuviakin syntyi. Vesi- ja merilinnuista mainittakoon mm. mustakaulauikku, 4 silkkiuikkua, n. 300 idänpikkuliitäjää (joista yli 100 yhdessä parvessa) ja 2 tukkakoskeloa (täällä harvalukuinen). Idänpikkuliitäjistä ainakin 5 määritettiin yelkouan-tyyppisiksi, muut tyypillisiä mauretanuksia eli baleaarienliitäjiä. Harmaahaikaroita nähtiin kymmeniä, jalohaikaroita n. 25, silkki- ja lehmähaikaroita niin ikään kymmeniä, kurkia 2 (täällä vähälukuinen) ja suiston pohjoisreunalla oleskeli yli 3000 flamingon parvi! Petolinnuista näyttäytyi muutama tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, sinisuohaukka ja n. 30 ruskosuohaukkaa, joista 22 illansuussa yhtenä tiiviinä parvena laskeutumassa yöpymään. Luhtakanoja huuteli illansuussa monia, liejukanoja nähtiin 8, sulttaanikanoja n. 40 ja nokikanoja suurimmassa parvessa n. 260 yksilöä. Kahlaajiakin oli runsaasti – heti aamulla nähtiin n. 130 yksilön paksujalkaparvi paikallisena mullospellolla, muutama tylli, tundrakurmitsa, satoja töyhtöhyyppiä, 3 karikukkoa, 3 metsävikloa, 4 rantasipiä, n. 20 punajalkavikloa, n. 40 valkovikloa, isokuovi, 2 taivaanvuohta ja etäämpänä n. 600 yksilön tiivis ”kahlaajapilvi”, joka jäi määrittämättä – laskeutuivat pohjoisimmalle niemelle. Lokeista mainittakoon 4 välimerenlokkia ja 2 kaitanokkalokkia, myös graellsii/intermedius-tyyppisiä selkälokkeja oli n. 15. Talvipukuisia valkoposkitiiroja nähtiin n. 20 yksilön parvi. Suistossa oli käsittämättömän runsaasti kuningaskalastajia – yhteensä näimme ainakin 28 yksilöä mutta harmittavan vaikeita olivat kuvata: hyvin vilkkaasti liikkuvia ja arkojakin. Kalliopääskyjä nähtiin n. 70, muut pääskyt taitavat jo olla Afrikassa. Päivällä lounastimme keskellä suistoa pikku tavernassa mukavan aterian.

kunkku

Yksi retkeni pääkohteista oli talvipukuisen vuorikirvisen kuvaaminen ja tänään se jo kohtuullisen hyvin onnistuikin – satojen niittykirvisten joukosta löydettiin päivän aikana 4 vuorikirvistä, joista yksi kuvausetäisyydellä. Västäräkkejä oli kymmeniä, virtavästäräkkejä 2, punarinta, sinirinta, 5 mustaleppälintua, n. 10 mustapäätaskua ja sinirastas-koiras, josta en onnistunut kuvaa saamaan vieläkään. Samettipääkerttuja oli monia ja illansuussa Iben löysi hienosti 2 osmankäämikerttusta, joita saatiin pitkään ihailla hiipuvassa iltavalossa. Heinäkerttuja, keltahemppoja, pikkuvarpusia ja tiltaltteja oli useita, kottaraisia tuhansia ja mustakottaraisiakin nähtiin 3. Oli tuossa lintumäärässä yhdelle talvipäivälle katsomista! Cristian ja Iben ajoivat minut hotellille hämärissä klo 18 maissa, sitten suihkuun, syömään ja nukkumaan… Hämmennystä herätti illalla vielä hintataso: hotellin ravintolassa kolmen ruokalajin ihan maittava illallinen kokonaisen Rioja-punaviinipullon kera maksoi vain 13 euroa!

valimeri

Keskiviikkona 5.12.2007 Cristian ja Iben saapuivat hakemaan minua jo klo 07.00 koska edessä oli pitkä päivä vuoristossa. Ajoimme Tortosan kaupungin läpi Argonan maakuntaan, jossa aamiaisen jälkeen lähdimme kapuamaan ylemmäs korppikotkahaaskalle. Auto parkkiin, tavarat mukaan ja menoksi. Ensimmäiset hanhikorppikotkat olivat tullessamme jo haaskalla mutta koko ajan tuli lisää kunnes enimmillään laskimme paikalta yhtä aikaa n. 140 hanhikorppikotkaa! Tanner pölysi kun taistelu saaliista kävi raivokkaana. Kamerani rätisi ja kuvia syntyi paljon. Korppikotkahaaskalla näimme myös mm. kymmeniä korppeja, virtavästäräkin ja närhen. Auton luota löytyi pieni lintuparvi, jossa oli mm. 4 kuusitiaista, sinitiainen, töyhtötiainen, 3 tulipäähippiäistä, hippiäinen ja etelänpuukiipijä. Viimemainitusta syntyi myös muutama kelpo kuva. Vuorelle menevän tien varresta löytyi vielä mm. 2 pensassirkkua ja 2 tulipäähippiäistä sekä punarintoja, tiltaltteja, muutama laulurastas, 2 käpytikkaa, n. 10 sepelkyyhkyä ja muutama kulorastas.
Käväisimme syömässä bocadillot kahvin ja kylmän juoman kera kunnes jatkoimme takaisin Kataloniaan kohti Els Port’in vuoria. Matkalla haettiin kalliovarpusia mutta nyt turhaan, paikalta löytyi ”vain” 3 kangaskiurua ja pari mulelia. Päivä oli pilvetön, lähes tuuleton ja lämpöä aamulla alimmillaan -0.5 astetta, päivällä +18 astetta! Els Portissa kohteenamme oli erityisesti kalliokiipijä, jota en ollut koskaan nähnyt. Kuvat siitä olivat kaukainen haave – tiesin lajin tosi vaikeasti kuvattavaksi. Ajoimme taas ylös vuorille, kapusimme kävellen runsaan kilometrin ja siinä se – ensimmäinen kalliokiipijä vuoren seinämällä! Hanhikorppikotkat purjehtivat päällä ja jatkoimme matkaa upeiden vuorien rinteillä kunnes löytyi vielä toinenkin tosi vilkkaasti liikkuva kalliokiipijä – tästä räpsittiin sitkeän odottelun jälkeen jokunen kuvakin. Hieno fiilis sillä paikalla oli kalliokiipijöiden lisäksi lisäksi mm. maakotka, muuttohaukka, irbii-alalajin pyrstötiainen, 5 alppivarista, 7 kalliopääskyä, 3 tulipäähippiäistä ja etelänpuukiipijä. Uskomatonta mitä kaikkea voi nähdä pienen lentomatkan päässä talvisen hämärästä Suomesta! Laskeuduimme hiljalleen alaspäin ja iltavaloissa ajeltiin takaisin kohti rannikkoa ja Ampostan kaupunkia – hotellilla joimme kylmät oluet hienon lintupäivän kunniaksi, olimme olleet reissussa sentään n. 12 tuntia. Illalla kävin vielä syömässä maittavan kolmen ruokalajin illallisen viinipulloineen samaan 13 euron kokonaishintaan kunnes olin valmis unten maille…

gypsi

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2007 lähdimme liikkeelle klo 08.20, päivän kohteena nyt Ebron suistoalueen eteläisempi osa. Aamun muutama pilvi häipyi pian ja päivä oli aurinkoinen, lämmin (20 astetta) ja lähes tyven. Kyllä kelpaa! Paksujalkoja löytyi taas heti lähdön jälkeen mullospellolta n. 70 yksilöä ja muutenkin märät riisipellot olivat täynnä satoja silkki- ja lehmähaikaroita, jalohaikaroitakin n. 15 yks. Retken ensimmäiset rääkkähaikarat, 3 yksilöä, löytyivät vasta illansuussa. Lintuja oli taas käsittämättömän paljon – mm. n. 400 mustapyrstökuiria yhdessä parvessa, n. 350 punapäänarskua, n. 4000 tavea, n. 2000 flamingoa, n. 400 kapustarintaa ja illalla ruovikkoon laskeutuivat valtaisat kymmenien tuhansien kottaraisten parvet, jotka ”pilvin䔝 sananmukaisesti pimensivät taivasta! Pikku-uikkuja nähtiin n. 15, n. 40 idänpikkuliitäjää, pronssi-iibis, 3 merihanhea, ristisorsa, tumman värimuodon pikkukotka, 6 tuulihaukkaa, n. 30 ruskosuohaukkaa, pari hiirihaukkaa, n. 20 luhtakanaa, n. 50 sulttaanikanaa, n. 30 liejukanaa ja satoja nokikanoja. Kahlaajiakin löytyi jo mainittujen lisäksi mm. n. 60 suosirriä, tyllejä, mustajalkatylli, kymmeniä taivaanvuohia, tundrakurmitsa, 2 mustavikloa ja n. 60 valkovikloa. Meren rannalta plokattiin ensimmäinen mustanmerenlokki ja pari kaitanokkalokkia satojen tavallisempien lokkien joukosta. Vasta tänään nähtiin retken ensimmäinen harjalintu mutta kuningaskalastajia oli taas n. 15 yksilöä. Talvipukuisia vuorikirvisiä löydettiin nyt 3 ja lapinkirvisiä yksi.

vuorikirvinen

Kävimme tänään kolmesti paikallisella rengastusasemalla, jossa sain kädestä ihastella ja kuvata mm. 5 eri osmankäämikerttusta, cyanecula-alalajin sinirintakoirasta ja -naarasta, pussitiaista ja silkkikerttua, iltahämärissä vielä verkosta tullutta kuningaskalastajaakin! Paikalla oli rengastajia paitsi Espanjasta niin myös Ranskasta, Englannista ja Puolasta. Mukavaa ja tosi pätevän tuntuista jengiä kaikki. Tavanomaisempia päivän lajeja olivat monet mustapäätaskut, mustakottaraiset, samettipääkertut ja mustaleppälinnut. Auringon jo laskettua palasimme hiljalleen taas Ampostan kaupunkiin ja vetäydyin illalliselle jo tuttuun hotelliini. Illallinen olikin tavallista hienompi koska täällä (Suomen Itsenäisyyspäivänä!) on myös kansallinen vapaapäivä, kylläkin uskontoon liittyen. Joka tavalla kuitenkin hieno päivä – Suomessa paloivat tietysti kynttilät ikkunoilla – täällä jouluvalot kaduilla. Bon Nadal-lukivat joulun toivotukset kaikkialla kataloniaksi, Feliz Navidad kuten espanjaksi sanottaisiin…

kalliokiipija

Perjantaina 7.12.2007, viimeisenä retkipäivänäni tällä reissulla, aamu oli lämmin (22 astetta), tyven ja aurinkoinen mutta iltapäivällä osittainen pilvikatto verhosi taivaan – vettä ei toki tullut pisaraakaan. Pohjoistuuli myös voimistui. Päätimme kierrellä vielä tämän päivän Ebron suiston parhailla paikoilla ja vähän ”paikkailla” vielä kuvaustoiveitani jos onni olisi myötä. Lintuja oli tutusti valtaisat määrät, mm. monet isoimmat kahlaajaparvet yli 1000 yksilön luokkaa. Uusia retkilajeja olivat 2 pitkäjalkaa, 8 pulmussirriä, kuovisirri, pikkusirri, 2 liroa, 7 punakuiria, 7 riuttatiiraa, 6 pikkukiurua (joista jokunen kuvakin melko kaukaa) ja 4 hemppoa. Lisäksi nähtiin mm. 3 rääkkähaikaraa, 3 hiirihaukkaa, n. 35 ruskosuohaukkaa, 10 kurkea, 2 metsävikloa, n. 120 valkovikloa, useita kaitanokkalokkeja, mustanmerenlokki, 2 välimerenlokkia, n. 30 valkoposkitiiraa, 6 harjalintua, n. 40 kuningaskalastajaa (edelleen vaan kovin vaikeita kuvattavaksi..), vuorikirvinen ja virtavästäräkki. Flamingoja ym oli tietysti jo tutusti tuhansia ja talvipukuisia valkoposkitiiroja nähtiin tänään n. 60 yksilöä. Päivällä lounastimme rauhassa ja muutenkin otettiin leppoisasti tämä reissuni viimeinen retkipäivä – huomenna lähtö kohti Suomen Turkua klo 05.30. Maittavan illallisen nautin tuttuun tapaan hotellin kelpo ravintolassa.
Lauantaina 8.12.2007 lähdimme kolmisin klo 05.30 hotelliltani ajamaan kohti Barcelonan lentokenttää, jonne saavuimme pari tuntia myöhemmin – välimatka on n.170 km. Kentällä juotiin lähtökahvit ja sovittiin että tavataan näissä merkeissä uudelleenkin. Parempaa ja pätevämpää seuraa kuin Cristian ja Iben en osaa kuvitella linturetkelle vieraaseen maahan! Finnairin koneen laskeutuminen Helsinkiin palautti ajatukset taas konkreettisesti suomalaiseen alkutalven reaalimaailmaan – pimeää, kova tuuli ja kaatamalla vettä taivaalta! Kotiin Turkuun saavuin klo 19 hienon Espanjanreissun päätteeksi. Uusia WP-lajeja näin 4 ja uusia Espanjanpinnoja kertyi 14, luku nyt 238. Tällä neljän päivän talviretkellä Cristianin ja Ibenin kanssa näimme yhteensä 125 lajia – not bad!

Lisää kirjoituksia

Takaisin Utöhön ja vespari ilahdutti

Maanantaina 9.9.2024 lähdin takaisin Utöhön, Outi on vielä Hesassa käymässä Vilman synttäreillä. Päivä...

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...