Tiistai-iltana 12.2.2013 alkoi loma-, lintu- ja kuvausmatkamme Omanin Salalahiin. Ajelimme kevyessä lumisateessa illaksi Outin kanssa Turun lentoasemalle, josta koneemme lähti parikymmentä minuuttia myöhässä Tukholmaan, Arlandan kentälle. Yöksi majoituimme lentoasemalle SAS Blu SkyCity- hotelliin, lähtö Omaniin on aamulla klo 06.00.
Keskiviikkoaamuna 13.2.2013 herätys oli tietysti jo turhan aikaisin, uni olisi vielä maittanut. Lentoasemalla tavattiin muut matkakumppanimme – Markku Salon, Inari Uusimäen, Eero ja Ilona Paavilaisen ja Sirviön Jukan. Täpötäysi Solresorin charterkone Salalahiin lähti likimain ajallaan ja matka sujui mukavasti – välillä tehtiin puolen tunnin välilasku Larnacassa Kyproksella, josta jatkettiin Arabian niemimaan yli Salalahiin. Perille saavuttiin klo 17.50 paikallista aikaa runsaan 8 tunnin lentomatkan jälkeen. Bussilla ajettiin lentoasemalta hotelli Crowne Plazaan, jossa Forsmanin Dick jo odottelikin meitä. Pimeys oli laskeutunut, syötiin kevyt illallinen ja vaihdettiin kuulumisia. Outin kanssa tehtiin vielä pieni iltakävely valtameren rantaan ja nautittiin yli 20 asteen iltalämmöstä ja komeasta tähtitaivaasta.
Torstaina 14.2.2013 aloitettiin aamiaisella klo 06.30, jonka jälkeen katsastettiin rannan kahlaajat ja tiirat sekä puutarhan lajit. Nähtiin mm. 5 mustapyrstökuiria, pari valkoposkitiiraa, pihamainoja, oliivikutojia, oliivirillejä ym tyyppilajistoa. Koska tarvitsimme kaksi autoa niin toisen vuokraus hoidettiin myös aamulla, jotta päästiin matkaan. Sää oli koko päivän pilvetön, heikko merituuli ja lämpöä oli 28 astetta. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli East Khorin vesialue, josta heti löytyi paikalla talvehtinut parvi, jossa 5 neitokurkea (4ad1juv) ja 1 tavallinen kurki. Upea! Paikalla nähtiin myös mm. ruskohaikara, intianriisihaikara, useita rääkkähaikaroita, 2 pronssi-iibistä, 4 flamingoa, pitkäpyrstöjassana, aavikkotasku, pikkumehiläissyöjä ja sitruunavästäräkki.
Loppupäivä oleskeltiin vähän pohjoisempana olevan Taqah’in pikkukaupungin alueella ja rannoilla, jossa nähtiin mm. yli 600 sokotranmerimetsoa, 5 ruskosuulaa, 2 naamiosuulaa, 3 kalasääskeä, 2 idänmehiläishaukkaa (toinen Per api x Per pti risteymä), 3 keisarikotkaa, 8 kiljukotkaa, 5 pikkukotkaa ja afrikanhaarahaukkapari (M. aegyptius). Rannalla nähtiin mm. satoja/tuhansia aroharmaalokkeja, heuglini-selkälokkeja, 5 hietatiiraa, 8 arabiantiiraa, n. 20 töyhtötiiraa, n. 50 pikkutöyhtötiiraa, 3 riuttatiiraa ja 5 valkosiipitiiraa. Kahlaajista mainittakoon siperiankurmitsa, vesipääsky, ylänkötylli ja hienoimpana uskomattoman sympaattiset n. 10 pikkupääskykahlaajaa. Muista lajeista mainittakoon vielä n. 15 kauluskaijaa, 10 aavikkopääskyä, nummikirvinen, punapyrstölepinkäinen, 6 hohtomedestäjää ja muutama hopeanokka. Hotellille palattiin n. klo 17.30 ja paikalla nähtiin vielä n. 20 punakottaraisen parvi. Hieno lintupäivä (84 lajia) ja paljon hyviä kuvia! Päivällä tavattiin sattumalta Jens Eriksen – Omanin linnuston paras tuntija ja opas- ja valokuvakirjojen kirjoittaja ja kuvaajaguru täälläpäin maailmaa. Tänään myös tankattiin isompi auto, johon meni bensaa 110 litraa ja maksoi kokonaista 30 euroa! Illallinen syötiin hotellilla ja iltahuudon jälkeen kömmittiin hiljalleen nukkumaan…
Perjantaina 15.2.2013 taivas oli edelleen pilvetön mutta puhalsi melko reipas ns. shamal-tuuli sisämaasta päin ja nostatti vähän hiekkaakin. Lämpötila oli kuitenkin päivällä 33 astetta. Retkialueena oli tänään Raysutin alue – ensin puhdistamo, sitten kaatopaikka ja lopuksi kalasatama (jossa myös kahviteltiin). Paluumatkalla pysähdyttiin tunniksi West Khor’ille ja illansuussa pistäydyttiin vielä East Khor’ille mutta paikalla oli satoja autoja (paikallinen vapaapäivä) ja linnut kateissa. Tänään oli erityisesti petolintujen päivä sillä havaittiin idänmehiläishaukka, kalasääski, 2 ruskosuohaukkaa, arohiirihaukka, 10 kiljukotkaa (joista 2 fulvescens-muotoa), n. 400 arokotkaa, 5 keisarikotkaa, pikkukotka ja tuulihaukka. Puhdistamolla nähtiin mm. kääpiöhuitti, 20 pitkäjalkaa, 8 lampivikloa, metsäviklo, n. 30 savannihietakyyhkyä, sitruunavästäräkki, nummikirvinen, papyruskerttunen, n. 10 hopeanokkaa ja afrikankastanjasirkku.
Kalasatamassa havaittiin mm. n. 700 kattohaikaraa, 2 pikkukuovia, naurulokki, Omanin kautta aikain 17. kalalokki (jota Eriksenit saapuivat katsomaan ja kuvaamaan) sekä mustapäälokki, jota päästiin kuvaamaankin. Petojen lisäksi kaatopaikan tuntumassa nähtiin myös mm. 4 lyhytpyrstökorppia ja pikkukiuru. West Khor’illakin oli mukavasti lintuja – mm. ruskohaikara, pikkujalohaikara, pronssi-iibis, 2 intiankääpiösorsaa (koiras ja naaras), 4 kruununokikanaa, 10 valkoposkitiiraa, 3 valkosiipitiiraa, nummikirvinen, papyruskerttunen ja sitruunavästäräkki. Palatessamme hotellille East Khor’ilta (iltapäiväkahvin jälkeen) löysimme vielä mm. pikkumehiläissyöjän ja 2 savannikiurua sekä hotellilla jälleen n. 20 punakottaraista. Illallinen nautittiin jo totutusti hotellilla ja retken lajimäärä on nyt 110. Kilometrejä kertyi tänään 69.
Lauantaina 16.2.2013 tuuli heikkeni, taivas oli selkeä ja lämpöä n. 30 astetta. Aamiaisen jälkeen aloitettiin retkeily Khor Taqah’illa, jossa nähtiin mm. 3 ruskohaikaraa, 2 kiljukotkaa, 3 keisarikotkaa, 3 ruskosuohaukkaa, 5 sinirintaa, 2 punapyrstölepinkäistä, 4 taivaanvuohta ja kaikkiaan 6 suippopyrstökurppaa, jotka ponkaisivat yksitellen lentoon ruovikon reunasta. Taqahin rannassa nähtiin nuori ja vanha afrikanhaarahaukka ja kaupungin koillispuolen kuivalta soranummelta löydettiin tien vierestä koiras ja naaras saharanvarpuskiuru. Jokunen kuvakin saatiin vaikka väreily jo haittasikin.
Matkaa jatkettiin Kohr Rourille, jossa viivyttiin pari tuntia hienossa maisemassa temppelin raunioiden tuntumassa, aivan rannassa. Paikalla nähtiin mm. jalohaikara, pikkujalohaikara, 2 kapustahaikaraa, 2 pronssi-iibistä, n. 40 flamingoa, 2 intiankääpiösorsaa, 3 ruskosotkaa sekä kuollutta flamingoa syöneet vanha kiljukotka ja vuorikotka. Lisäksi havaittiin mm. määrittämätön isolepinkäinen, 2 nummikirvistä ja sitruunavästäräkki. Ajeltiin eteenpäin vuorille ja pysähdyttiin ylös maittavalle kahville, samalla nähtiin mm. käärmekotka sekä useita lyhytpyrstökorppeja ja afrikankastanjasirkkuja.
Iltapäivä retkeiltiin Tawi Attarin alueella ja käytiin mm. kuuluisalla Sink Hole’lla (n. 250 metriä syvä vajoama). Tankatessamme kylällä pienempää autoamme havaittiin jo kauempaa muutama korppikotka ja päivästä tulikin komea – hanhikorppikotka, 2 munkkikorppikotkaa ja n. 10 korvakorppikotkaa pyörivät kylän kaakkoispuolella, jossa oli ilmeisesti jokin kuollut eläin syötävänä. Hanhikorppikotka on täällä rari mutta varsinainen jymy oli 2 munkkikorppikotkaa – vasta 3. havainto lajista Omanissa kautta historian! Soitimme paikalta Hanne ja Sven Eriksenille, jotka sattuivat olemaan vain muutaman kilometrin päässä. Saapuivat nopeasti paikalle ja hekin saivat munkkikorppikotkista myös kuvadokumentit, puhumattakaan Omaninpinnasta.
Paikalla näimme myös mm. vuorikotkan, ainakin 5 keisarikotkaa, 6 arokotkaa, n. 12 tuulihaukkaa, pikkukotkan ja pikkulinnuista 3/2 arabiansurutaskua (O. lugentoides), 2 isopurppuramedestäjää ja n. 15 arabianhemppoa. Tämähän on ainoa paikka Omanissa, jossa viimemainittua lajia esiintyy. Tyytyväisinä näkemäämme lähdimme takaisin kohti Salalahia mutta matkalla blokattiin Shahanawt-farmin mullospellolta 5 savannihietakyyhkyn seurasta peräti n. 400 yksilön parvi siperiankurmitsoja, joiden joukossa pellolla lepäili myös yksinäinen kaspiantylli! Uskomaton parvi, joka parikymmenen minuutin tarkkailun jälkeen yhtäkkiä nousi lentoon ja hävisi merenrannan suuntaan. Palattiin hotellille klo 17.50 ja heti kuuden jälkeen pihapuihin saapui jälleen yöpymään n. 20 punakottaraista. Kilometrejä kertyi tänään 120 ja retken lajimäärä kipusi 131 lajiin. Illallinen ja uni maistuivat yhtä hyviltä loistavan lintupäivän jälkeen…
Sunnuntaina 17.2.2013 lähdettiin taas aamiaisen jälkeen liikkeelle, nyt etelään kohti Jemeniä (mutta ei Jemeniin!). Päivä oli taas selkeä, vähän merituulta ja lämpöä 28 astetta. Oltiin lähes koko päivä Al Mughsayl’in alueella n. 45 km Salalahista – beachilla, khorilla, wadissa ja aluksi tien varren laaksossa, josta löytyi kohtalaisella hakemisella n. 30 mustalakkipyytä. Saatiiin niistä ihan kelpo kuviakin ja paikalla hyöri myös mm. pikkumehiläissyöjä, sinirastas, hohtomedestäjä ja käärmekotka. Päiväkahvilla käytiin Cafe Mocca’ssa edessämme hieno merimaisema.
Päivän muita havaintoja alueelta olivat mm. 5 ruskosuulaa, n. 800 sokotranmerimetsoa, jalohaikara, pikkujalohaikara, intianriisihaikara, 3 kalasääskeä, 6 kiljukotkaa, arokotka, keltapäähaukka (jolla remmit jaloissa), 12 töyhtötiiraa, 2 pikkutöyhtötiiraa sekä pikkulinnuista pallidirostris-isolepinkäinen, 6 aavikkokiurua, sitruunavästäräkki, 2 nummikirvistä, 6 arotaskua, 6 arabiansurutaskua, 2 papyruskerttusta ja ehkä parhaimpana paikalla talvehtinut mutta hankalasti löydettävä persiantasku. Khorilla nähtiin mm. 4 intiankääpiösorsaa.
Paluumatkalla hörpättiin makoisat iltapäiväkahvit lähellä kalasatamaa ja ajettiin vielä aivan hotellimme tuntumassa olevalle Al Baleedin rakennustyömaa-alueelle, josta löytyi Eriksenien vihjeen perusteella 3 intianviheltäjäsorsaa (Lesser Whisling Duck) – oli jopa Dickille uusi Omanin laji eikä ihme sillä kyseessä on vasta Omanin 2. havainto ko. lajista! Paikalla näimme myös n. 30 pronssi-iibistä, n. 30 valkosiipitiiraa, 5 ruskohaikaraa ja taas hienosti 6 pikkupääskykahlaajaa hietikolla. Illallinen ja iltahuuto tutun kaavan mukaan hotellilla. Illalla hotellialueella kuului ja hämärissä näkyikin vielä täpläpaksujalka, tästäkin saimme vinkin Erikseneiltä. Lajimäärä reissulla on tällä hetkellä 141, kilometrejä tänään 120.
Maanantai 18.2.2013 oli edelleen pilvetön ja lämmin (28 astetta), heikko merituuli puhalsi päivällä. Lähdettiin liikkeelle jo klo 06.30 ja ajettiin suoraan Ayn Hamran’iin, joka on vuorten juurella oleva vihreä ”keidas”. Oltiin paikalla pari tuntia ja nähtiin mm. 4 pensaslepinkäistä, 3 viikunakyyhkyä, n. 10 afrikanparatiisimonarkkia, varpushaukka, pari tiltalttia, 3 hernekerttua, käenpiika, arabiankerttu, kuultiin mustalakkipyiden ääntä rinteiltä ja kovimpana arabian kultasiipihemppo (Arabian Golden-winged Grospeak), joka oli taas Dickillekin Omaninpinna!
Paluumatkalla hotellin aamiaiselle nähtiin Ayn Hamran tien varrella n. 90 savannihietakyyhkyä, jotka kävivät juomassa parilla pienellä lätäköllä (vuotava vesijohto) ja mehän kurvasimme paikalle kuvaamaan n. 20 minuuttia näitä kauniita lintuja.
Aamiaisen jälkeen jatkoimme retkeämme, nyt Taqahin rannalle, jossa nähtiin mm. pikkukotka, naamiosuula, ohilentävät nuori ja jp-mustapäälokki, 5 pikkupääskykahlaajaa, 2 ylänkötylliä, 3 hietatiiraa, 12 arabianpikkutiiraa, 15 töyhtötiiraa, 20 pikkutöyhtötiiraa, 2 riuttatiiraa ja afrikanhaarahaukka. Jatkoimme ylös vuorille ja kävimme jo tutussa kahvilassa päiväkaffella kunnes ajettiin taas uuteen kohteeseen eli Wadi Darbat’iin. Hienoa alue, jossa pieni kävelyretki tuotti mm. 8 heinätavia, 3 korvakorppikotkaa, 2 käärmekotkaa, kiljukotkan, arokotkan, 4 keisarikotkaa, metsäviklon, 7 viikunakyyhkyä, 10 metsäkirvistä, n. 10 afrikanparatiisimonarkkia, muutaman hohtomedestäjän ja yllättävimpänä pikkusiepon. Palasimme illansuuksi takaisin Ayn Hamraniin, jossa nyt näimme mm. 2 pitsihietakyyhkyä, 2 arabiankerttua ja hetken laulavana koiras arabian kultasiipihemppo. Nyt saatiin dokumenttikuviakin. Tyytyväisinä taas hienoon lintupäivään palasimme hotellille, jossa iltahämärissä havaittiin vielä 2 täpläpaksujalkaa. Tänään ajeltiin kaikkiaan 137 km ja retken lajimäärä nousi jo 151:een.
Tiistaina 19.2.2013 taivas oli aamun pilvessä, tuuli heikko ja päivällä oli lämpöä 28 astetta. Lähdettiin taas hämärissä liikkeelle klo 06.30 ja ajettiin Ayn Hamariin, josta nyt löytyi heti eilen missatut 2 kalliokirvistä. Tunnin kierros tuotti myös keisarikotkan, käärmekotkan, pensaslepinkäisen, 3 viikunakyyhkyä, muutaman afrikanparatiisimonarkin, 2 arabiankerttua ja jälleen 1-2 arabian kultasiipihemppoa. Uusi kuvia ei niistä kuitenkaan saatu, piileskelivät tosi taitavasti. Ayn Hamranin tien varrella oli enää 2 savannihietakyyhkyä (vuotava vesijohto tukittu) mutta paikalla nähtiin 2 saharanvarpuskiurua, koiras ja naaras, sekä nummikirvinen.
Aamiaisen jälkeen jatkettiin retkipäivää kohti Raysut’in aluetta, jossa käytiin vedenpuhdistamolla ja kalasatamassa (jossa myös kahviteltiin jo tutussa kahvilassa rannalla). Puhdistamolla nähtiin mm. 8 kiljukotkaa, 6 keisarikotkaa, yli 10 arokotkaa, pikkutylli, 6 lampivikloa, metsäviklo, sitruunavästäräkki ja pallidirostris-isolepinkäinen.
Satamassa näkyi mm. 2 merimetsoa, n. 30 sokotranmerimetsoa, 6 riuttahaikaraa, 2 keisarikotkaa, fulvescens-kiljukotka, 3 kalasääskeä, 2 pikkukuovia, valkoposkitiira ja nuori mustapäälokki, viimemainittu hienosti kuvattavana. Satamasta ajettiin takaisin Salalahiin, jossa nähtiin mm. 3 idänmehiläishaukkaa ja pari kiljukotkaa, meille uuteen paikkaan nimeltä Ayn Razat. Vietettiin paikalla runsas tunti ja nähtiin mm. keisarikotka, käärmekotka, sinirastas, pensaslepinkäinen, afrikanparatiisimonarkki sekä kalliokirvinen. Paluumatkalla hotellille poikettiin vielä East Khor’illa, jossa oli edelleen 5 neitokurkea ja kurki – nyt hietikolla. Hotellin kulmilla oli illalla jälleen 2 täpläpaksujalkaa. Kilometrejä kertyi tänään 141, lajilista karttui vain yhdellä eli summa on nyt 152 lajia. Illallinen ja iltahuuto tavalliseen tapaan – hyvä päivä tämäkin ja mukavaa kuvasaalistakin syntyi jälleen.
Keskiviikko 20.2.2013 oli lähtöpäivä Suomeen. Aamu oli pilvinen ja tyven mutta aurinko helotti jo myöhemmin aamupäivällä. Lähdettiin vielä retkelle klo 06.30, suuntana Taqah. Kierros rannan tuntumassa tuotti mm. 5 sitruunavästäräkkiä, 2 ruskosuohaukkaa, 2 kiljukotkaa, 2 keisarikotkaa, afrikanhaarahaukan, 3 idänmehiläishaukkaa, arohiirihaukan, 2 aavikkotylliä, n. 25 pikkutöyhtötiiraa, n. 10 töyhtötiiraa ja 4 ruskohaikaraa. Retken lajimäärä päätyi nyt 153 lajiin.
Palattiin hotelliin aamiaiselle klo 10 ja sen jälkeen pakattiin laukut ja kirjattiin itsemme hotellista. Iltapäivällä vielä autojen palautus sekä tehtiin kierros Salalahin keskustassa (käytiin kaffella..) kunnes siirryttiin bussilla lentokentälle. Lento Tukholmaan lähti lähes ajallaan klo 20 ja Tukholmaan saavuimme n. 9 tunnin lennon jälkeen klo 03 aamuyöllä (välilasku taas Larnacassa). Jatkolento Turkuun oli aikataulussa ja Turussa olimme Outin kanssa klo 8 maissa, yli 10 asteen pakkasessa…. Ei ollut kevät tullut hienon matkamme aikana – matkan, jonka onnistumisesta suurin ansio kuuluu Dick Forsmanille erinomaisesta paikallis- ja lajituntemuksesta sekä mainiosta seurasta.