Hieno lintuvuosi 2007 Utössä

Lintuvuosi 2007 oli muun Suomen tapaan antoisa myös Utössä – saarella havaittiin vuoden aikana yhteensä ainakin 214 lajia. Itse olin saarella kaikkiaan 110 yötä, päiviä kertyi vähemmän mm. siksi, että kaikilla viikonloppureissuilla laiva tuli saareen vasta pe-illalla n. klo 22.30. Suuri ansio lajilistasta kuuluu myös Kimmo Kuusistolle – tarkkasilmäiselle ja –korvaiselle Utön komppaajalle, joka myös oli saaressa kymmeniä vuorokausia. Tärkeitä Utössä ovat myös opettaja Brita Willström sekä miehensä Ismo (”Vili”), jotka lintuja mainiosti tuntevina ovat löytäneet monia mielenkiintoisia lintuja muidenkin iloksi. Helstolan Jari, Nurmen Tarmo, Metsärannan Rami, Ahdin Petri ja Sällylän Seppo tekivät 2007 saareen useampia reissuja tai olivat muuten paikalla pidempään. Lintuharrastajia kävi reilusti yli 100, useat 2-3 kertaakin vuoden aikana. Tämän mahdollistivat lisääntyneet majoitusmahdollisuudet (www.uto.fi) ja varsin hyvät laivayhteydet. Joitakin mainiosti onnistuneita bongausreissujakin saarelle järjestettiin, viimeisimpänä kuukausipinnabongareiden idulireissu. Myös taitavia lintu- ja luontokuvaajia vieraili saarella monia, pisimpään tai useimmin Seppo Pöllänen, Mikko Holvitie, Jouko Lunden ja Markku Saiha.

luotsilla

Monta hienoa muuttoaamua koettiin keväällä ja syksyllä, tosin syksy oli itäisten lajien ja pöllöjen suhteen pieni pettymys ja hanhetkin menivät tänä vuonna pääosin kaukaa eteläpuolelta. Loppukevät oli puolestaan upeaa rariaikaa – kaakosta tullut lämpimän ilman ”putki” ulottui juuri lounaisimpaan saaristoon tuoden Jurmoon, LÃ¥gsille ja Utöön monia harvinaisuuksia. Petolintujen suhteen vuosi oli myös aivan poikkeuksellisen monipuolinen sillä eihän Utö ole varsinaisesti millään tunnetulla päiväpetojen muuttoreitillä. Myös lepäileviä kahlaajia esiintyi loppukesän aikana epätyypillisen paljon.
Utön harvinaisuuslista vuodelta 2007 on varsin pitkä ja monipuolinen. Mieleenpainuvimpia ovat olleet aavikkohaukka, 1-2 kenttäkerttusta, pikkukultarinta, mehiläissyöjä, kaikkiaan 5 koiras-sepelsieppoa, kiljukotka, punajalkahaukka, haarahaukka ja virtavästäräkki. Likimain vuosittaisia pikkurareja ovat 2007 olleet mm. taigauunilinnut, hippiäisuunilintu, isokirvinen, kyhmyhaahka, allihaahkat, heinäkurppa, turturikyyhkyt, turkinkyyhkyt, idänuunilinnut (joista erityisesti säväytti Suomen kaikkien aikojen myöhäisin syyslintu), kuhankeittäjä sekä kymmenissä lasketut mustaleppälinnut, sepelrastaat, merisirrit ja nokkavarpuset. Listaa voi jatkaa vielä mm. kaulushaikaralla, useilla muuttohaukoilla, leveäpyrstökihulla, parilla rastaskerttusella, ruisrääkällä, nokivariksella, pähkinähakilla ja kirjosiipikäpylinnulla. Yllättäviä havaintoja olivat muutamat mantereen lajit kuten töyhtötiainen, harakka ja närhi. Yllättävin puute puolestaan oli vesipääsky ja kovin odotettiin myös pikkukajavaa tai tunturikiurua mutta vuoden 2007 aikana turhaan. Rengastustahan saarella ei harjoiteta.

sepeli

Alkaneena vuonna 2008 havainnoitsijoita tulee taas ennakkotietojen mukaan olemaan mukavasti ja itsekin aion jälleen olla saarella mahdollisimman paljon, onhan Utö samalla vapaa-ajanpaikkamme viehättävän Stenbacka-torpan ansiosta. Mukava tavata taas monia tuttuja ja uusia lintuharrastajia sekä ulkosaariston ystäviä!

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...