Hieno vuodenalku Utössä!

Vuoden ensimmäinen Utö-käyntimme alkoi 4.1.2007 tutulla m/s Eivorilla klo 11.15 Nauvon Pärnäisistä. Aamu, ja päiväkin, olivat vesisateisen harmaita ja lämpöä oli Utössä peräti +6 astetta! Tämä talvi on toistaiseksi ollut historian leudoimpia. Tulomatkalla toki pysähdyimme taas Nauvossa kahvilla ja kaupassa ja laivamatka navakassa 13 m/s SSW-tuulessa sujui varsin leppoisasti. Matkustajia Utöseen oli yllättävänkin monta näin ”keskitalvella”.
Lintuja näkyi matkalla huonon sään takia niukasti, mainita voinee n.70 räkättirastasta Aspössä, merimetso Jurmossa ja n. 10 kalalokkia. Utöseen saavuimme klo 15.30 ja sisällä oli mukavat 21 astetta lämpöä. Ennen pimeän tuloa teimme pikaisen kävelylenkin itäniitylle ja majakalle mutta vielä olivat linnut kortilla – pari telkkää, 4 merimetsoa ja räkättirastas kannattanee mainita. Ruokinnat täytettiin ja illan kuluessa sade loppui mutta reipas etelätuuli jatkoi vielä puuhkumistaan. Uni maistui, kuten täällä yleensäkin…

tammi

Perjantaiaamuna 5.1.2007 tuuli oli heikentynyt ja kääntynyt luoteeseen kunnes iltapäivällä yltyi uudelleen n. 12 m/s. Muutama sadekuuro piiskasi hetken päivällä mutta välillä aurinkokin pilkahteli – lämpöä oli tänään +3 astetta. Aamulla tarkkailin vajaan tunnin luotsiasemalla ja loppu valoisa aika kierrettiin saarta, Outi hoiti ruokaostokset kaupasta huomista Loppiaista varten. Lintuja löytyi mukavasti ajatellen että on jo tammikuu – talvipukuinen härkälintu ja naarashaahka uiskentelivat itärannalla, 5 kangaskiurun parvi oleskeli edelleen saarella – nyt lähellä helikopterikenttää – itäniityllä oli sekä kiuru että niittykirvinen ja punarintoja löytyi ainakin 3, luultavasti 4 eri yksilöä. Itäniityn reunan urpiaisparvesta löytyi Utön tämän talven kolmas tundraurpiainen ja satamalahdella lenteli 2 talvipukuista naurulokkia. Merikotkia näkyi 2, tilhiä 23, räkättirastaita 12, mustarastaita 1 ja peippoja 1. Telkkiä oli n. 80 ja merimetsoja sataman suulla 3 yksilöä. Itäniityn kaislikosta kuului taas kerran luhtakanamainen ääni mutta varmaksi en sitä uskaltanut laskea.
Ilta kului mukavasti iskelmäradion, katajanmarjasilakoiden, lampaanlihapullien, uunituoreiden pullien ja kynttilöiden kera. Iltamyöhällä, laivan saapumisen jälkeen, teimme vielä kuutamokävelyn hautausmaalle ja takaisin. On hienoa kun saamme olla täällä Utössä!

turpo

Loppiainen 6.1.2007 alkoi sateisena mutta iltapäivällä jo hellitti vaikka täyspilvisyys säilyikin. Tuuli oli heikko, päivällä jopa täysin tyventä ja lämpöä tänäänkin +3 astetta. Aamulla klo 9 tapasin luotsiasemalla eilen illalla saareen saapuneen turkulaisen iskujoukon – Minnin Heikin, Lumion Raulin, Lundenin Jokken ja KÃ¥rlundin Jarin. Viidestään komppasimme saarta, staijattiin ja vähän digikuvattiinkin ja lintuja löytyikin tosi mukavasti. Tämän tammikuisen retken lajimäärä kohosikin jo 36:een. Eilisistä paikalla olivat mm. 5 kangaskiurua, kiuru, niittykirvinen, haahka ja peippo. Punarintoja oli tänään saaressa peräti 10 yksilöä (!), peukaloisia ja rautiaisia 1. Paikallisia löytyi vielä peloton tundraurpiainen – klassisen kaunis koiras – koulun notkosta, talvipukuinen kuikka satama-altaasta, 3 pilkkasiipeä ja 10 merimetsoa sekä ainakin 3 riskilää. Lisäksi päivällä havattiin luotsiasemalta odotetut 3+2 merisirriä länsipuolen luodoilla. Muista havainnoista mainittakoon vielä tukkasotka, 3 merikotkaa, Asio sp, n. 90 räkättirastasta, 10 tilheä ja 4 naurulokkia. Epätodellisesta näin Loppiaisena tuntui päiväkahvien juominen ulkona ja Outin pitkä souturetki Ormskäriin ja Notgrundenin ympäri! Vene laskettiin veteen ja illansuussa nostettiin ylös tämän loppiaisretken kunniaksi. Iltahuuto pidettiin jo vakiintuneen tavan mukaan meillä kahvin, teen ja kahvileipien kera.
Loppiaissunnuntaina 7.1.2007 oli edessä paluu mantereelle (koko lintuporukalla) mutta ennen laivan lähtöä ehdittiin vielä pari tuntia kierrellä saarella. Taivas oli edelleen pilvessä, tuuli olematon, +3 astetta. Lintuja löytyi taas hienosti – itäniityltä aamulla uusina retkilajeina saalisteleva suopöllö sekä lentoon räpsähtänyt taivaanvuohi, tukkakoskeloita oli ilmestynyt 8, kuikka uiskenteli edelleen sataman suulla, 2 naurulokkia, merikotka, 7 punarintaa, 5 kangaskiurua ja kiuru olivat edelleen saaressa. Vain puoli tuntia ennen laivan lähtöä tarkkailu luotsiasemalta tuotti vielä naaraspukuisen allihaahkan länsipuolen luotojen mainingeista ja komeaksi päätteeksi vielä laivan kannelta heti sataman ulkopuolelta löytyi luodon rannasta peräti n. 35 yksilön merisirriparvi! Viikonlopun lajimäärä Utössä kohosi 40:een – vallan mainio lukema näin tammikuun alussa.

merisirri

Paluumatkalla tarkkailtiin m/s Eivorin kannelta ja välillä Utö-Jurmo nähtiin mm. haahkoja 2, riskilöitä 15, n. 10 allia ja Jurmon sataman ulkopuolella lapasotka. Aspössä nähtiin koiras-teeri. Jurmosta kyytiin tuli tavan mukaan lintuporukkaa, mm. Haukilan Mervi miehensä kanssa, ja matka sujuikin taas tutun rattoisasti kannella seurustellen ja tammikuista saaristomaisemaa tarkkaillen. Hieno alku Utö-vuodellemme!

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...