Hiljaisempaa ulkosaaren linturintamalla

Lauantaina 12.5.2012 vallitsi kova (12-13 m/s) ja kylmä luoteistuuli, taivas oli aamun pilvessä ja vähän sadettakin saatiin, iltapäivällä selkeni. Merimuutto jäi taas väliin eikä saaressakaan ollut paljoa lintuja. Mainittavia havaintoja mm. kuikka, 3 ruokkia,  2 harmaasorsaa, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka, huuhkaja,  6 liroa ja 4 tervapääskyä. Kylällä oleili 4 pikkusieppoa, kultarinta, sinirinta, sirittäjä, 2 pikkulepinkäistä ja 2 mustaleppälintua (n-pukuisia). Itärannalla ruokaili kuvauksellisesti lähes jp-tundrakurmitsa ja itäniityllä pyörähti hetken naaraspukuinen suohaukka, joka vaikutti sirosuolta. Hävisi kuitenkin (liian) pian. Forsmanin Dickin porukka lähti klo 11 ja aamulaivalla lähtivät mantereelle mm. Lumiarot. Saareen saapuivat tänään ainakin Mikot Järvinen ja Holvitie.

LÄHES JP-TUNDRAKURMITSA VIIHDYTTI MEITÄ KUVAAJIA

Äitienpäivä 13.5.2012 oli hiljainen lintupäivä. Sää oli taas ns. turistikeli: pilvetöntä, aluksi heikko pohjoistuuli, myöhemmin illalla voimistuva etelätuuli ja lämpöä enimmillään 9 astetta. Staijausta aamulla luotsiasemalla, muuten kevyttä retkeilyä saaressa. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 13 kuikkaa, 2 valkoposkihanhea, 9 ruokkia, 5 suosirriä, valkoviklo, 6 merikihua, varpushaukka ja tervapääsky. Saaressa hyöri mm. 2 tuulihaukkaa, 2 harmaasorsaa, heinätavikoiras, suopöllö, kulorastas ja Kobbanilla istui jälleen huuhkaja. Pikkulinnuista mainittakoon satakieli, sinirinta, ruoko- ja rytikerttunen, 3 pikkusieppoa, 3 mustaleppälintua (1 ad-koiras) ja 2 pensassirkkalintua – toinen ajoittain äänessä koulun lähellä, toinen näyttäytyi itäniityllä. Aamupäivällä lähti isohko porukka saaresta mantereelle Lundenin Jokken vetämänä.

SINIRINNAN KUVAUS KÄYNNISSÄ
MUUTTOMATKASTA UUPUNUT PIKKUSIEPPO NUKKUI PUUN OKSALLA PALLOKSI KÄÄRIYTYNEENÄ, PYRSTÖ PALJASTI LAJIN. EMME OLE TÄLLAISTAKAAN ENNEN NÄHNEET!

Maanantaina 14.5.2012 tuuli oli kova etelästä – koko päivän 11-14 m/s. Taivas oli lähes pilvetön mutta ilma viileä. Staijattiin aamulla luotsiasemalla runsaat 4 tuntia, myöhemmin vähän kiertelyä.  Merellä havaittiin muuttavana mm. 18 kuikkaa, 38 Gaviaa, 23 ruokkia ja pieni aalto valkoposkihanhia – määritettyjä yhteensä 371 (10a) ja Anser/Branta (varmaan nekin valkkareita) 150 (2a). Merikihuja muutti 2 ja lounaispuolella lenteli paikallisena n. 3500 allia. Saaressa oli niukasti pikkulintuja – mainittavimmat pensassirkkalintu, 3 sinirintaa, luotokirvinen, kevään eka punavarpunen (n-puk) ja naaraspukuinen mustaleppälintu hotellilla. Outin kanssa panostettiin tänään enemmän kevätsiivoukseen… Aamulla mantereelle lähtivät Sylgren, Rahkonen, Kahila sekä Ikäheimonen ja illalla saareen saapui mm. Jarmo T. Koistinen.

HIUKAN ARKTIKAMUUTTOA NÄHTIIN TÄNÄÄN TÄÄLLÄKIN

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...