Hitaasti hyvää tulee

Maanantaina 9.4.2018 oli utuisen sumuista, näkyvyys oli enimmillään n. 4 km ja merimuutto siksi aika lailla pysähdyksissä. Pääosin oli aurinkoista, lämpöä hetken jopa +6 astetta ja etelätuuli heikkoa, illalla virisi pohjoistuuli 10 m/s. Staijia n. 3 tuntia ja koko saari kompattiin. Muuttavia/merellä olivat mm. 24 ruokkia, kevään eka jp-härkälintu, 3 lapasotkaa, merikihu, metsäviklo, 4 hiirihaukkaa, varpushaukka, tuulihaukka ja pulmunen. Saaresta löytyi mm. nokikana edelleen, lehtokurppa, mustavaris, 4 kangaskiurua, 3 vuorihemppoa, 8 tiltalttia, 15 peukaloista, 200 punarintaa, luotokirvinen, pikkukäpylintu ja +2kv koiras mustaleppälintu. Huuhkaja päivysti jälleen Kobbanilla, ja africana-tyyppinen peippo oleskeli edelleen Enskärillä.

ISOKOSKELOT JA TUKKASOTKAT VÄHENEVÄT JÄIDEN HUPENEMISEN MYÖTÄ
ISOKOSKELOT JA TUKKASOTKAT VÄHENEVÄT JÄIDEN HUPENEMISEN MYÖTÄ

Tiistaina 10.4.2018 oli kirkasta, viileää (max 4 astetta) ja pohjois-koillistuulta 6-10 m/s. Vastatuuli pysäytti tehokkaasti muuton, silti staijattiin kärsivällisesti runsaat 3 tuntia. Saarikin kompattiin kokonaan. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 3000 haahkaa, 200 allia, 43 mustalintua, 2 pilkkasiipeä, 11 ruokkia ja vuodelle uusina 2 lapasorsaa (k/n) sekä 2 silkkiuikkua. Länsi- ja lounaispuolen luodoilla nähtiin pitkästä aikaa merisirrejä, yhteensä 54 yksilöä kolmessa parvessa. Saaressa havaittiin mm. nokikana edelleen, varpushaukka, 3 lehtokurppaa, kevään eka punajalkaviklo, 5 kangaskiurua, 3 vuorihemppoa, 2 luotokirvistä ja naaraspukuinen mustaleppälintu luotsiasemalla.

VUORIHEMPPOJA ON OLLUT USEITA VIIME PÄIVINÄ
VUORIHEMPPOJA ON OLLUT USEITA VIIME PÄIVINÄ

Pikkurastaita oli melko runsaasti (mm. ainakin 100 laulurastasta), punarintoja 150, peukaloisia 10 ja peippoja 200, niiden joukossa edelleen africana-tyyppinen peippo. Ilta kuluikin mukavasti Mestarien liigan futismatsin parissa.

HEMPPOJA ON MUUTAMIA SILLOIN TÄLLÖIN
HEMPPOJA ON MUUTAMIA SILLOIN TÄLLÖIN

Keskiviikkona 11.4.2018 oli jälleen pilvetöntä ja nyt itätuulta 5-6 m/s. Yöllä oli pakkasta ja päivällä +5 astetta. Merimuutto oli hyvin heikkoa ja saaresta olivat korkeapaineen myötä lepäilevät linnut selvästi vähentyneet. Merellä/muuttavana nähtiin mm. laulujoutsen, kevään ekat 2 valkoposkihanhea, 6 tundrahanhea, 14 haapanaa, 37 mustalintua, 17 ruokkia, 124 kurkea ja 2 hiirihaukkaa. Puolen päivän jälkeen näin itäniityllä hetken aikaa naaras arosuohaukan, joka jatkoi saman tien lounaan suuntaan eikä löytynyt enää myöhemmin. Muutaman kuvan sentään ehdin napata, iltapäivän lämpöväreily toki haittasi.

arosuohaukka_03_Korppoo_04_18

ITÄNIITYLLÄ PISTÄYTYNYT AROSUOHAUKKA
ITÄNIITYLLÄ PISTÄYTYNYT AROSUOHAUKKA

Trattenin luodoilla piipersi aamulla 24 merisirriä ja 2 huuhkajaa istuskeli aamulla Kobbanilla. Saaressa havaittiin nokikana edelleen, 2 ristisorsaa, punajalkaviklo, 3 kangaskiurua, luotokirvinen, naaras mustaleppälintu, kivitasku, lapinsirkku, tikli ja 2 vuorihemppoa Enskärillä. Africana-tyyppistä peippoa ei tänään enää nähty. Mantereelle lähtivät mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Benjam Pöntinen kuvaajakavereineen, saareen saapuivat iltapäivällä mm. Gamlingarna-ryhmä sekä Kari Haataja. Mainittakoon vielä, että lajimäärä Utössä tänä vuonna on tällä hetkellä 110 lajia.

ITÄTUULI PAINAA HIUKAN KURKIA UTÖHÖNKIN
ITÄTUULI PAINAA HIUKAN KURKIA UTÖHÖNKIN
USEITA TAVEJA ON SAAREN RANNOILLA
USEITA TAVEJA ON SAAREN RANNOILLA

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...