Yhteenvetoa Utön loppuvuodesta

Kesäkuun alussa kirjoitin yhteenvedon Utön keväästä 2008 – yhteenveto löytyy retkiblogista kesäkuun kohdalta. Nyt – vuoden 2008 päättyessä – on aika tehdä yhteenvetoa loppuvuodesta saaressa. Syksypuolen merkittävimpiä tapahtumia olivat mm. kirjosiipikäpylintujen, pähkinähakkien ja pohjantikkojen vaellus, komeat Gavia-muutot, runsas itäisten fyllareiden esiintyminen sekä monipuolinen valikoima harvinaisuuksia. Saaren vuodenpinnamäärä kohosi reiluun uuteen ennätykseen, 228 lajiin. ”Helpoimmat” (ainakin odotetuimmat) puutteet olivat tänä vuonna helmipöllö ja tundraurpiainen. Miehitys jatkui loppuvuodenkin hyvänä, käytännössä jatkuvasti saaressa oli lintuharrastajia syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun ja lisäksi kaikki viikonloput ja usein myös viikoilla. Itselleni kertyi vuoden aikana 96 yötä saaressa, syksyllä pitkään olivat myös mm. Jari Helstola, Kimmo Kuusisto, Jouni Tittonen, Juha Laaksonen, Matti Rekilä ja Jorma Knaapi sekä Leena Laitinen. Mainio apu lintujen suhteen olivat jälleen Willströmit – Brita ja Vili.

juttu

Kirjosiipikäpylintuja havaittiin yhteensä lähes 60 yksilöä, eniten heinäkuun lopulla ja elokuun alussa. Pähkinähakki ilmestyi saareen 13.9. ja pitkin syksyä nähtiin useana päivänä 1-9 lintua, tyypillisesti hyvin kesyjä yksilöitä joukossa. Syksyn hakkimäärä oli runsaat 50 yksilöä. Saarelle uutena lajina löydettiin pohjantikka 3.10. ja pohjantikkoja nähtiin lokakuussa yhteensä 5 yksilöä. Pohjantikkojen myötä saareen tippui myös muutama pikkutikka. Syksyn kovin kuikkamuutto nähtiin 6.10., jolloin saaresta laskettiin 1878 muuttavaa Gaviaa – taitaa olla syksyinen ennätys TLY:n alueelta. Loppuvuoteen osui monia muitakin hienoja muuttoja, mm. kahlaajia ja petolintuja oli runsaasti liikkeellä mutta pöllöjä sen sijaan selvästi normaalia vähemmän – pöllöille riitti myyräravintoa mantereella. Muutoista mainittakoon vielä mm. 228 pikkulokkia 26.10. sekä 23 piekanaa marraskuun ensimmäisenä.
Syksy oli koko Suomessa – myös Utössä – tavanomaista runsaampi itäisten ”pikkuvihreiden” osalta: taigauunilintuja saaressa nähtiin ainakin 7 ja hippiäisuunilintuja 6 yksilöä. Viimeinen ino oli melko myöhään eli 5.11. mutta muuten lajit noudattelivat normaalia aikataulua.
Harvinaisuuksia saaresta löytyi syksyn aikana taas monia. Ylivoimaisesti ”kovin” laji oli tietysti uusi Suomenpinna eli viirukerttuli 23.10. Seuraavassa myös muita syksyn rareja Utössä:

sinipyrstö
isokirvinen (2 havaintoa)
tiiralokki
isovesipääsky
pikkusirkku (vuoden 2.)
heinäkurppa
isolokki
tunturikiuru
viiksitimali

Ns. pikkurareja edustivat muutamat mustaleppälinnut, nokkavarpuset, muuttohaukat ja syksyinen sepelrastas em. taiga- ja hippiäisuunilintujen lisäksi. Syksyn ensimmäiset merisirrit nähtiin 29.10. ja syksyn suurin päiväsumma oli n. 70 yksilöä kuukautta myöhemmin. Kaiken kaikkiaan 2008 oli erinomaisen hieno lintuvuosi Utön majakkasaarella, Pohjois-Itämeren reunalla!

jutu

Tätä kirjoitettaessa olenkin kohta lähdössä Uuden Vuoden viettoon – tietysti Utöseen. Mitähän elämyksiä vuosi 2009 tuokaan tullessaan…?

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...