Hyönteissyöjiä riittää yhä

Tiistai 31.5.2011 oli jälleen mukava lintupäivä. Aamu oli vähän sumuinen, lämmin, ja tuuli henkoili etelälounaasta 7 m/s. Myöhemmin täysin kirkasta ja voimakkaampaa eteläkaakkoista tuulta 10 m/s. Mereltä nähtiin 5 kaakkuria, 3 kuikkaa ja 1 Gavia, lisäksi lentelevänä räyskä, nuolihaukka, 3 ristisorsaa, käki, 25 sepelkyyhkyä ja 4 uuttukyyhkyä. Paikallisista mainittakoon suosirri, luotokirvinen, 4 punarintaa, 4 keltavästäräkkiä, satakieli, sinirinta, ruokokerttunen, 7 rytikerttusta, 4 viitakerttusta, 9 luhtakerttusta, 6 Acroa, 3 kultarintaa, 16 mustapääkerttua, 80 fyllaria, 15 harmaasieppoa, pikkusieppo, 20 pikkulepinkäistä, 4 punavarpusta, kulorastas, järripeippo ja nokkavarpunen. Lisäksi aamulla löydettiin koululta pätkittäin laulava viitasirkkalintu, joka onnistuttiin hienosti näkemäänkin. Vasta 5. havainto Utöstä kautta aikojen ja samalla itselleni saarenpinna! Kevään toinen turturikyyhky oli ilmestynyt saareen ja oleskeli paikalla koko päivän, lisäksi kaupan luona viihtyi renkaallinen kesykyyhky. Saarnion Japi näki myös aamulla hetken koiras-sepelsiepon, joka kuitenkin samantien hävisi eikä löydettu uudelleen. Ville-Veikko palasi päivällä mantereelle.

turtur
Turturikyyhky on hankala kuvattava, kovin arka

Keskiviikkona 1.6.2011 oli lämmin päivä, 15 astetta, ja tuuli etelässä 8 m/s. Taivas oli lähes pilvetön mutta tuuli kääntyi illalla länsiluoteeseen ja ilma viileni heti. Merellä nähtiin vielä pientä liikettä – kaakkuri, 22 kuikkaa, 25 Gaviaa, 5 ruokkia ja vielä yhteensä 150 sepelhanhea kolmessa parvessa. Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaasorsakoirasta, nuolihaukka, tuulihaukka, 12 merikotkaa ja edelleen paikallisina eiliset turturikyyhky ja kesykyyhky, jonka rengas saatiin nyt luettua ja tiedot lähetettyä eläinmuseoon. Pikkulinnuista mainittakoon 2 satakieltä, 8 kultarintaa, 2 pikkusieppoa, luotokirvinen, leppälintu, törmäpääsky, 6 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 3 rytikerttusta, 4 pikkukäpylintua ja nokkavarpunen.

kesy
Vuoden jo viides kesykyyhky kantoi rengasta, joka saatiin kiikarilla luettua

Tänään hämmennystä aiheutti harmaa, pikimustajalkainen fyllari, joka lauloi pitkin päivää oudon sieppomaista säettä. Tuollaista emme ole kukaan koskaan kuulleet, muistutti lievästi jopa pikkusieppoa ja muutaman kerran säkeen lopussa kuului ehkä heikko aavistus tiltalttimaisuutta. Kun löysin aamulla linnun en voinut kuvitellakaan sitä fyllariksi ennen kuin näin linnun laulavan. Jokunen kehnohko kuvakin saatiin ja laulu saatiin tallennettua heikosti pariin kännykkään. Linnun ulkonäkö sekä laulu viittaavat tristis-tiltalttiin ja laulu olikin mielestämme aivan identtinen mm. tämän ääninäytteen kanssa. Vuoden ensimmäinen etelänpäiväkiitäjä (aika kulunut yksilö) pörräsi illansuussa pihallamme, lienee sekin tullut kaukaa lämpimän ilman mukana. Saamani tiedon mukaan Suomen ensimmäinen tänä vuonna. Sällylä ja Nurmen Tarppi lähtivät iltalaivalla mantereelle. Illalla saaren ylle levisi paksu sumu.

tristis
Ilmeinen laulava tristis-tiltaltti viipyi päivän saarella, tasaisen harmaa väritys ilman vihreää tai keltaista sävyä, pitkä ja selvä skj, pikimustat jalat ja nokka sekä erikoinen sieppomainen laulu vangitsivat huomiomme

Helatorstai 2.6.2011 ”valkeni” sumuisena, tuuli oli lounaasta 6 m/s. Sumu hälveni aamupäivällä ja loppupäivä olikin lähes pilvetöntä, lounaistuuli enimmillään 9 m/s. Tänään lähinnä vain saaren komppausta ja mainittavaa olivat mm. suosirri, mustaviklo ja jänkäsirriäinen itärannalla, 2 valkoposkihanhea, harmaasorsa, tuulihaukka ja 25 mustalintua. Turturikyyhky viihtyy edelleen saaressa, näyttäytyi tänään pari kertaa kylällä, myös kesykyyhky oli edelleen paikalla. Pikkulinnuista mainittakoon 2 sirittäjää, 3 rytikerttusta, kaikkiaan 11 luhtakerttusta (pääosa laulavia), 9 kultarintaa, satakieli, nokkavarpunen ja aamulla koulun lähellä laulellut idänuunilintu. Lähdemme Outin kanssa huomenna varhain aamulla muutamaksi päiväksi mantereelle, ensi viikolla tullaan taas takaisin tänne avomeren äärelle. Tänään näkyi eka ohdakeperhonen, eilen oli myös jo kaksi amiraalia.
Aamulla 3.6.2011 lauloi pari satakieltä ja luhtakerttunen ”nurkissamme” ja 6 merikotkaa saalisti porukalla haahkanpoikasia kynsiinsä satamalahden tyvenellä reunalla. Tuttu meno jatkuu… Turussa olimme klo 11.30 aikoihin.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...