Iduleita ja turturi

Perjantai 14.5.2010 oli minulle vähän ”välipäivä”. Aamulla tapitin luotsiasemalla sumuista ja utuista merta, tietysti turhaan koska mitään ei kunnolla nähnyt. Kiertelin vain kyläalueella sillä koko loppupäivä iltaan saakka kului telkkariantennin asennuksessa – neljän saaressaolovuoden jälkeen päätimme tällaisen kapistuksen hankkia syys- ja talvi-iltojen iloksi (?). Ehdin itse nähdä tänään vain mm. 2 pikkulokkia, 2 harmaasorsaa, 3 sirittäjää, 2 mustaleppälintua (toinen laulava 2kv koiras), 2 pikkusieppoa (toinen ad-koiras koululla), 2 pikkukäpylintua, 4 punavarpusta ja pari tervapääskyä. Saaressa oli paljon lintuporukoita mutta tietääkseni mitään uutta mullistavaa ei nähty, lintuja oli tänään varsin niukasti. Outi ja Outin tytär Liina saapuivat iltalaivalla viikonlopuksi saareen. Huomenna täytyy keskittyä taas enemmän lintujen katsomiseen ja kuvaamiseen…

piksieppo
Punakurkkuiset pikkusiepot säväyttävät

Lauantai 15.5.2010 oli edelleen varsin niukka lintupäivä. Meristaijaus ei aamulla oikein tuottanut tulosta – syynä heikko muutto ja erinomaisen voimakas väreily, joka esti tarkan näkemisen yli 2 km etäisyydelle. Saldona oli vain 12 Gaviaa. Hyvää muuttoaamua kaivataan… Pikkulintujakin oli saaressa edelleen maltillisesti – mainittavia vain mm. pikkusieppo, 2kv koiras-mustaleppälintu (laulava), sinirinta ja 25 suosirriä. Aamulla löysin luotsiaseman luoteispuolelta laulavan idänuunilinnun, jonka kaikki halukkaat pääsivät päivän aikana näkemään ja kuulemaan. Lintu oli vilkas ja liikkui välillä kyläalueellakin. Illalla saareen saapuivat Ossi Öhman, Hannu Hilke, Rurik Baarman, Timo Nurmi, Rolf Karlson, Birger Grönholm, Kimmo Jarpa ja Henry Laine.

iduuli
Idänuunilintu – iduli – keväisessä pajussa

Sunnuntaina 16.5.2010 oli yöllä tullut selkeästi lisää lintuja. Sää oli pääosin pilvinen, muutama saderopaus ja sumuakin pitkän aikaa – meristaiji jäi taas olemattomaksi. Gavioita vain 11 ja määritettyjä kuikkia 7, lisäksi 2 laulujoutsenta ja valkoposkihanhi. Saaressa nähtiin tänään mm. 4 suosirriä, 2 lapinsirriä, harmaasorsa, 10 mustakurkku-uikkua, huuhkaja (illalla Ormilla), teeri, 3 käkeä, 3 satakieltä, 2 sinirintaa, 20 punavarpusta, 10 leppälintua, 10 pensastaskua, 3 ruokokerttusta, kulorastas, 3 kultarintaa, 60 hernekerttua, 30 mustapääkerttua, 12 sirittäjää, n. 140 fyllaria, 40 harmaasieppoa, kuusitiainen, 2 tikliä ja 5 pikkukäpylintua. Pikkusieppoja oli tänään ainakin 5, joista 2 punakurkkuisia koiraita. Idänuunilintuja löytyi nyt 3 ja mustaleppälintuja 1 naaraspukuinen. Hotellilta löytyi puoliltapäivin hieno turturikyyhky – nykyään tosi rari! Lintu oli ilmeisesti nähty jo aamulla, Juhakin näki pienen kyyhkyn lennossa. Myös kirjokerttu löytyi tänään – koiras luotsiaseman lähellä. Lajeja kertyi 90 vaikka merilajit jäivät heikoiksi. Iltapäivällä saaressa oli vaihteeksi väljää ja hiljaista sillä tänään poistui m/s Eivorilla yli 120 henkeä! Outi ja Liinakin lähtivät töihin, samoin pitkäaikaismiehittäjät Laaksosen Juha perheineen sekä Rannilan Veli-Pekka sekä Rantasen Esko. Tosi mukavaa porukkaa kaikki.

kulta
Kultarintoja on näkynyt mukavan monta

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...