Iduli Utössä!

Perjantaina 26.10.2007 lähdimme Outin kanssa iltapäivällä kohti Utötä – ilma lämmin, taivas pilvessä. Ajelimme Nauvoon, ruokaostokset ja kahvilassa törmättiin Brita & Ismo Willströmiin, saimme mukavaa matkaseuraa Utöseen! Pärnäisten rannassa ei nyt ollutkaan tuttu m/s Eivor (joka oli telakalla huollossa) vaan m/s Lily. Mukava paatti ja nyt väkeä oli tosi niukasti laivalla – kaukoputkimiehiä lisäkseni vain yksi, matkalla Jurmoon. Matka sujui leppoisasti seurustellen, syöden ja lehtiä lukien. Saareen saavuttiin edelleen pilvisessä kelissä, tuuli kohtalainen etelästä ja yö lämmin.
Utössä oli taas ollut hieno lintuviikko, jota olivat viettämässä Toiskallion Totti, Kuusiston Kimmo ja Jouni Tittonen. Tiistaisen hippiäisuunilinnun lisäksi oli näkynyt mm. 2 vuorihemppoa ja eilen, torstaina, käsittämättömän myöhäinen idänuunilintu, joka oli Totin toimesta myös mainiosti valokuvattu. Upea havainto! Saarelaiset olivat havainneet keskiviikkona myös paikallisen pähkinähakin suojaisella talonpihalla kaupan nurkalla –Utön vuodenpinnamäärä on jo 213.

idulii

Lauantai 27.10.2007 oli hämärän valoton syyspäivä – paksut pilvet roikkuivat matalalla, tuuli 5-6 m/s etelästä ja lämmintä piisasi lähes 10 astetta. Huonon näkyvyyden takia merelle tarkkailu jäi olemattomaksi mutta saarta kompattiin sitäkin ahkerammin koko ”valoisa” aika. Heti aamulla, klo 9 jälkeen löytyi oman pihan reunalta koivusta fyllari, joka iloisesti huuteli tsilip, tsilip! Lintu liikkui hyvin vilkkaasti ja siirtyi pian Lindholmin pihapuihin. Räpsin surkeassa valossa muutaman epätarkan kuvan, joista kuitenkin näkyy mm. siipijuova, pitkä skj, hauskasti vähän yläviistoon oleva nokka, vaalea alanokka, tumma ohjastäplä, tummahkot jalat jne. Siis idänuunilintu edelleen saaressa! Seurasin lintua noin tunnin, osan aikaa Britan kanssa, ja totesin linnun myös hyvin reagoivan iduli-atrappiin. Idänuunilintu oleskeli vielä illansuussa kaupan takana vilkkaasti äännellen. Muualta saaresta löytyi mm. harmaahaikara, 3 varpushaukkaa, taivaanvuohi, edelleen viivyttelevä valkoviklo itärannan lietteillä, 3 kiurua, n. 10 niittykirvistä, n. 40 tilheä, 5 peukaloista, 2 rautiaista, 5 punarintaa, myöhäinen kivitasku, 7 mustarastasta, 5 punakylkirastasta, 2 laulurastasta, 2 kulorastasta, pyrstötiainen (tummaa reilusti päässä, europaeus-alalajia?), n. 60 talitiaista, 3 sinitiaista, puukiipijä, 5 vihervarpusta, hemppo, n. 20 urpiaista ja 5 punatulkkua. Lisäksi illansuussa, pilvien hiukan paljastaessa aurinkoa, saaren päälle tuli vilkkaasti äännellen kiertelemään 8 metsähanhea ja 5 tundrahanhea, jotka kaikki hävisivät eteläniemen taakse. Iltaa nautittiin kahdestaan tuvassamme, pitkästä aikaa näin.

pyrsto

Sunnuntaina 28.10.2007 kellojen siirrosta huolimatta aamulla oli tosi pimeää, etelätuuli oli voimistunut ja taivas paksussa pilvessä. Kiersin pikaisesti itäniityn ja kyläalueen, havaintoina mm. valkoviklo edelleen, sama ”rähjäisen” näköinen pyrstötiainen kuin eilen samassa pensaassa, tiltaltti, 6 niittykirvistä, 2 peukaloista, rautiainen ja kulorastas. Idänuunilintua ei enää löytynyt. Paluumatka sujui joutuisasti reippaassa (n. 14 m/s) etelätuulessa m/s Lilyllä. Pilvisessä ja tihkuisessa säässä ei ihmeellisyyksiä näkynyt – toki mm. pari merikotkaa saalistelemassa telkkää.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...