Jäänreunan lintuja

Keskiviikkona 14.3.2018 oli aika palata takaisin Utöhön. Outin kanssa lähdettiin aamulla kohti Nauvoa, jossa kahviteltiin ja käytiin kaupassa ennen siirtymistä m/s Kökarille – tämä alus kulkee nyt jäiden aikaan m/s Eivorin tilalla. Sää oli aurinkoinen, mutta navakka 12-17 m/s pohjoistuuli viilensi entisestään ilmaa, joka oli -2 astetta. Laivalla oli kohtalaisen paljon väkeä, pääosaksi Nähdään pian! Jurmoon (mm. Helstolan Jari). Laivan kannella tuli myös alumiiniveneemme takaisin Utöhön oltuaan talvihuollossa Korppoo Marinissa. Matka oli hieno jäiden keskellä: sulavesikohdissa oli satapäisiä vesilintuparvia, mm. telkkiä, tukkasotkia 735 ja kyhmyjoutsenia 445, merikotkia laskettiin 34. Jurmon luona nähtiin 9 pilkkasiipeä ja uivelopari, myös Nötössä oli naaras uivelo. Kamerat raksuttivat ahkerasti laivan kannella!

ASPÖN LUONA MERIKOTKA SÖI KOULLUTTA KYHMYJOUTSENTA KORPPIEN KERA - LUONNONHAASKA.
ASPÖN LUONA MERIKOTKA SÖI KOULLUTTA KYHMYJOUTSENTA KORPPIEN KERA – LUONNONHAASKA.

Pari kertaa jäätiin hetkeksi jumiin jäihin Bokullan luona, mutta Utöhön saavuttiin silti vain noin tunti myöhässä. Utön länsipuolelta pohjoistuuli oli pyyhkäissyt jo jäät pois. Ennen pimeän tuloa tehtiin saaressa pieni kävelykierros ja nähtiin mm. punarinta, laulurastas, sepelkyyhky, mustavaris, töyhtöhyyppä ja kanadanhanhi. Kevään merkkejä, mutta veneemme vietiin silti vielä suojaan Tykkihalliin. Järvisen Mikko ja Anu olivat myös saaressa lintuja katsomassa.

UIVELOPARI LENSI LAIVAN VIERESTÄ
UIVELOPARI LENSI AIVAN LAIVAN VIERESTÄ

Torstaina 15.3.2018 jatkui kylmä korkeapainesää: aurinkoista, pohjoistuulta 6-7 m/s ja pakkasta enimmillään -8, alimmillaan -3 astetta. Etelä- ja länsipuolella oli osin avovettä, muuten meri oli jäässä.

UTÖN RANNOILLA ON PALJON ELÄMÄÄ - ERITYISESTI TUKKASOTKIA, TELKKIÄ JA KYHMYJOUTSENIA
UTÖN RANNOILLA ON PALJON ELÄMÄÄ – ERITYISESTI TUKKASOTKIA, TELKKIÄ JA KYHMYJOUTSENIA

Staijia pari tuntia luotsiasemalla plus tehtiin koko saaren kierros. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 300 kyhmyjoutsenta, kanadanhanhi, 2000 tukkasotkaa, 3 lapasotkaa, 150 allia, mustalintu, 1500 telkkää, 80 isokoskeloa, 5 riskilää ja eteläkärjessä iltapäivällä Outin kuvaamasta lentävästä vesilintuparvesta löytyi jp koiras allihaahka! Varmaan sama yksilö, joka oli nähty Kesnäsin kärjessä jo viime viikonloppuna. Muita havaintoja olivat mm. merisirri, töyhtöhyyppä, 30 kiurua, 2 peukaloista, 2 punarintaa, laulurastas, mustavaris, naakka ja vuoden eka punatulkku. Illalla saareen saapuivat linturetkelle mm. Jouko Vuokko ja Heikki Karhu.

LAULURASTAS ON ONNISTUNEESTI TALVEHTINUT SAARELLA
LAULURASTAS ON ONNISTUNEESTI TALVEHTINUT SAARELLA

Perjantaina 16.3.2018 jatkui sama säätyyppi – pilvetöntä, kylmää (aamulla -10, päivällä -4) ja koillistuulta 7 m/s. Jäätilanne ennallaan, mutta lunta saaressa on niukasti. Staijattiin pari tuntia, mutta muutto kylmyyden ja vastatuulen takia edelleen seis. Saari kierrettiin kokonaan. Sula-alueilla likimain saman verran (yht lähes 4000) telkkiä, tukkasotkia, isokoskeloita ja kyhmyjoutsenia kuin eilenkin, lisäksi mm. 7 laulujoutsenta, kanadanhanhi, 7 lapasotkaa, 350 allia, 5 mustalintua, 2 tukkakoskeloa ja edelleen jp koiras allihaahka, joka oleskeli Pattskärin eteläluotojen tuntumassa koko päivän. Saaressa nähtiin myös merisirri, sepelkyyhky, 25 kiurua, punarinta, 20 mustarastasta, laulurastas ja mustavaris. Illalla saareen saapui reilusti lisää väkeä, lintuporukkaa mm. Antti Sintonen, Juhani Toukola ja Heidi Tammero.

JÄRVISEN MIKON HIENO KUVA UTÖN ALLIHAAHKASTA ILTAVALOSSA
JÄRVISEN MIKON HIENO KUVA UTÖN ALLIHAAHKASTA ILTAVALOSSA

Lauantaina 17.3.2018 oli edelleen lähes pilvetöntä, pohjoistuulta 5-6 m/s ja pakkasta vähimmillään 3 astetta. Staijia ja komppausta, itsellä vähän vähemmän iltapäivän kuvaesityksen takia (Turun pursiseuran retkiporukka). Mainittavia havaintoja olivat mm. kanadanhanhi edelleen, 4 laulujoutsenta, 2 riskilää, 3 mustalintua, 5 lapasotkaa ja edelleen koiras allihaahka, illalla eteläniemen ulkopuolella. Muista havainnoista mainittakoon 3 merisirriä (Kesnäs), pulmunen, pajusirkku, laulurastas, 14 kiurua, 2 peukaloista ja rautiainen (ollut koko talven). Huuhkaja kuului aamulla ja nähtiin illalla.

MERISIRREILLÄKIN ON VAIKEAA KUN RANNAT OVAT JÄÄSSÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)
MERISIRREILLÄKIN ON VAIKEAA KUN RANNAT OVAT JÄÄSSÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 18.3.2018 tuuli oli kääntynyt länteen, voimakkuus oli 10 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpö oli vähän kohonnut, tänään käytiin jopa nollan tuntumassa. Näkyvyys oli hyvä ja niinpä staijattiin luotsiaseman suojassa noin 4 tuntia. Saarikin tuli kokonaan kompattua. Havaintoja tänään olivat mm. 3 laulujoutsenta, 5 lapasotkaa, 410 allia, 14 merimetsoa, 6 riskilää, 5 tukkakoskeloa ja edelleen paikallisena jp koiras allihaahka. Saaressa pitkään ollut kanadanhanhi koki tänään kohtalonsa: vanha merikotka saalisti sen majakan edustalla, tappoi ja söi saman tien osan hanhesta jään päällä.

SAARESSA VIIHTYNYT KANADANHANHI MENEHTYI TÄNÄÄN MERIKOTKAN KYNSIIN
SAARESSA VIIHTYNYT KANADANHANHI MENEHTYI TÄNÄÄN MERIKOTKAN KYNSIIN

Muita havaintoja olivat mm. huuhkaja (aamulla Kobbanilla), mereltä Gotlannin suunnasta aamulla eteläniemeen saapunut varhainen suopöllö, eteläkärjessä käväissyt merisirri, 4 naakkaa ja kevään eka uuttukyyhky. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. laulava peukaloinen ja punarinta, 3 peippoa, laulurastas, 10 räkättiä, 30 kiurua, pulmunen, luotokirvinen (itärannalla) ja tundraurpiainen. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, mukaan lukien lintuharrastajat paitsi Mikko.

TUNDRAURPIAINEN VIIHTYI TÄNÄÄN SAUNALLAMME
TUNDRAURPIAINEN VIIHTYI TÄNÄÄN SAUNALLAMME
TELKKÄPARVEN LENTOONLÄHDÖSSÄ ON ACTIONIA!
TELKKÄPARVEN LENTOONLÄHDÖSSÄ ON ACTIONIA!

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...